SAPANCA'DA ARAZİ YATIRIMLARI ARTIYOR

SAPANCA'DA ARAZİ YATIRIMLARI ARTIYOR

Sapanca’nın doğal güzelliklerini koruyarak sunduğu yatırım ve turizm potansiyeliyle cazibesini artırmaya devam ettiğini açıklayan Eva Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Serkan Fırat, bungalov kurulmasına izin veren prosedürlere uygun imarsız arazilerde metrekare başına birim rakamların 1.250 TL - 2.250 TL arası, imarlı arsalarda birim fiyatı büyüklük ve konumuna göre metrekare birim fiyatlarının ise 4 Bin TL - 6 Bin TL aralığında değiştiğini açıkladı.

Sapanca’nın son yıllarda doğa turizmi alanında geçirdiği değişim, bungalov turizmi odaklı gelişimi ve bu süreçte ortaya çıkan arazi fiyat trendleri, bölgenin doğal güzelliklerini koruyarak sunduğu yatırım ve turizm potansiyeliyle cazibesini artırmaya devam ediyor.

Sapanca’daki arazi fiyatlarını mercek altına alan Eva Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Serkan Fırat,  “Türkiye’nin doğa turizmi açısından akla gelen ilk yöresi olan Sapanca’da son yıllarda Bungalow Turizmi mevsim ayırt etmeksizin hız kesmeden sürüyor. Sapanca Gölü ve Sapanca Ormanları eko sistemini kendi içinde barındıran, temiz havası, sakinliği ve doğal güzellikleri ile Turizm açısından sürekli ilgi gören bölgede, küçük-büyük yatırımcı ayrımı yapmaksızın, taşınmazların arz-talep dengesinin sürekli talep yoğunluğu tarafında kaldığı görülüyor.

Arazi fiyatlarının birim değerleri 2 Bin – 3 Bin TL arası

Özellikle Yanık Mahallesi ve Kurtköy Mahallesinde, planlı yerleşim yerlerine yakın muhitlerde, tarım alanları olarak betonarme yapılaşmaya kapalı plan lejantına sahip bölgelerde, işletmeler arttıkça, arazi fiyatlarının birim değerleri 2 Bin – 3 Bin TL arası seviyesine geldi. İlçe merkezi gelişim çeperinde bu tarz bölgelerde arazilerde boşluk oranı düşmüş, arazi fiyatlarının da bir miktar yükselmesine sebep olmuş, işletme kurulması cazibesi bu nedenlerle geri plana düşmüştür.

Şükriye, Memnuniye, Muradiye ve Erdemli ilgi görüyor

Bu durumlardan ötürü, söz konusu bölgelere alternatif olarak yoğunluk ve ilgi, TEM Otoyolu güneyindeki yüksek irtifaya ve göl manzarasına hakim, orman alanına kısmen sınır, ulaşımı kolay ve altyapıları tam durumdaki Şükriye, Memnuniye, Muradiye, Erdemli (İstanbuldere) gibi daha kırsal sayılabilir mahallere kaydı. Söz konusu mahallelerde arazi birim fiyatları eğim, yol, altyapı gibi faktörlere göre değişiklik göstermekte, imarsız olarak tabir edilen tarla ve bahçelerde dahi arazilerde, bungalov kurulmasına izin veren prosedürlere uygun yerlerde metrekare başına birim rakamlar 1.250 TL ile 2.250 TL arası fiyatlarla ilgi görmektedir. Plansız olarak tabir edilen, uygulama imar planı dışındaki bölgelerde, bungalov kurulabilmesi için alınan izinler ilgili Sapanca Belediyesi ve Turizm Bakanlığı ile görüşülmesi gerekmekte, bu tarz bölgelerde genellikle pazarlama yapılırken bu durum çokça dikkate dahil tutulmamakta, bazen basit yapı dahil bina ve tesis kurulamaz alanlarda da hatalı yatırımlara sebebiyet vermekte ve alıcılar ve satıcılar mağdur olabilmektedir. Alım ve satımda bu duruma dikkat edilmesi, gerekirse gayrimenkul profesyonelleri ve resmi kurumlar nezdinde araştırma yapılması tavsiye edilmektedir. Ayrıca bu tarz kırsal mahallelerde, geçmiş yıllarda tanzim edilmiş köy yerleşik alanı haritası bulunmakta, bu harita içinde kalan kısımlardaki arsalarda ise tapu alanının %40’lık oranı bazında toplam inşaat alanı hesaplanarak 2 katlı ruhsatlı villa ve konutlar inşa edilebilmekte. Bu kısımlarda imarlı arsa olarak tabir edilen parsellerde ise arazi birim fiyatı büyüklük ve konumuna göre metrekare birim fiyatları 4 Bin TL ile 6 Bin TL aralığında değişmekte ve ilgi görmektedir.

Köy yerleşik alanı içerisinde aynı zamanda, gerekli yol ve cephe şartlarına uygunluk olduğunda müstakil olarak parselasyon da yapılabilmektedir. Piyasa fiyatlarının ilçe merkez çeperine göre henüz düşük olması bu bölgede günümüz şartlarında fırsat olarak görülebilir. Sapanca’nın muhtelif doğal su kaynakları bolluğu, vadilerde bulunan özel mülkiyete haiz arazilerin, çevreyi bozmadan bu şekilde kullanımı, hem tatilcilere pozitif bir hizmet ile dönmekte, hem de işletme ve arazi sahiplerinin bu durumu avantajlarına çevirmesine sebep olmuş ve talep eğrisi bu bölgelere kaymıştır.“ şeklinde konuştu.

 

Yorumlar

Top