TAPU İşLEMLERİNDE TEKNOLOJİK DÖNÜşÜM

TAPU İşLEMLERİNDE TEKNOLOJİK DÖNÜşÜM

Son dönemde teknolojik atılımlarıyla dikkat çeken Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü, yürürlüğe aldığı yeni uygulamasıyla konut kredisi kullanarak gayrimenkul satın alan veya farklı amaçlarla ipotek işlemi yaptıran vatandaşların işlemlerini hızlandırırken; bu hizmeti sağlayan banka ve kurumların işlem sürelerini ve maliyetlerini de azalttı.

Banka kredisi kullanan her üç vatandaştan birisine hizmet veren FU Gayrimenkul'ün Genel Müdürü Ertuğrul Bul konuyla ilgili; "Yeni düzenlemeyle banka ve finans kuruluşlarının müşterilerine sağladığı hizmet hızı ve kalitesi artacağı gibi, tapularda işlem yapma süreleri ve kırtasiye kalemleri de azalacak. Özellikle kredi kullanarak gayrimenkul satın alan ya da ipotek verecek müşterilerin işlemlerinde büyük kolaylıklar yaratacak bu düzenlemeyi, gayrimenkul sektörü için önemli bir adım olarak değerlendiriyoruz" dedi.

Yeni geliştirilen uygulama ne gibi kolaylıklar sağlıyor?
Vekaletnamelerin TAKBİS (Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi) sistemine tanımlanmasıyla işlem yapılacak her bir tapu müdürlüğü için bankalar ve finans kuruluşları adına sunulan vekaletname ve bu vekaletnamelerin dayanağı olan yetki belgesi, imza sirküleri gibi belgelerin yalnızca bir defaya mahsus olmak üzere tek bir tapu müdürlüğüne sunulması yeterli olacak. İlgili belgeler tarandıktan sonra sisteme tanımlanmadan önce, vekaletnamenin ibraz edildiği tapu müdürlüğü tarafından elektronik imza ile imzalanacak ve ve zaman damgalı olarak sisteme tanımlanacak. Böylelikle, tüm tapu müdürlüklerinden sisteme tanımlanan vekaletname ve dayanağı olan yetki belgesi, imza sirküleri gibi belgeler ihtiyaç halinde görülebileceğinden, tekrar vekaletname ibrazı talep edilmeyecek. Tapu müdürlüklerinde yaşanan sahte vekaletname ya da belgelerin kaybolması sorunlarının da önüne geçilmiş olacak.

Ertuğrul Bul: "Sektör için büyük bir yenilik"
Uygulama hakkında görüşlerini belirten Ertuğrul Bul; "Yetki belgeleri ve vekaletnamelerin TAKBİS'e tanımlanması çalışması, bankalar ve diğer büyük kurumların işlem hız ve verimliliğini olumlu etkileyecek büyük bir yeniliktir. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nün bu çalışması, teknolojiye dönüşüm sürecinde sıçrama yaratacağı gibi, başta kamu bankaları olmak üzere pek çok kurum için tasarruf sağlayacaktır. Vizyoner projeleri ve teknolojik yenilikleri sektöre yansıtma konusundaki yoğun çalışmaları nedeniyle Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü Yönetimine teşekkür ederiz" şeklinde konuştu.

Türkiye'de geçtiğimiz yıl 400 bin civarında ipotekli konut satışı yapıldığını belirten Bul; "Türkiye, özellikle konut satışlarının çok yüksek seyrettiği bir dönemde, tapularda yoğunluk yaratan, gayrimenkul alırken kredi kullanan ya da ipotek veren vatandaşların işlemlerinde sadece yetki belgeleri ve vekaletnamelerin fiziken iletilmesindeki güçlükler dolayısıyla aksamalar yaşanan bir ülke olmaktan, teknolojik dönüşümünü hızlandırmış bir ülke olma yolunda hızla ilerlemektedir. Yeni düzenleme ile vatandaşların tapu müdürlüklerinde işlem yapma süreleri azalacağı gibi verilen hizmetin kalitesinde de büyük artış olacağı kesindir" dedi.

TAKBİS (Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi) nedir?
TAKBİS, Türkiye genelinde tapu ve kadastro kayıtlarının bilgisayar ortamına aktarılarak tüm faaliyetlerin bilgisayar sistemi üzerinden yürütülmesi, böylece gerek özel, gerekse kamu taşınmaz mallarının etkin biçimde takip ve kontrolünün sağlanmasını amaçlayan ve Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilen bir yönetim sistemidir.

E-imzalı vekaletname/yetki belgesi uygulaması nedir?

Tapularda yapılan her bir işlemde kullanılan vekaletname ve diğer dayanak belgeler noterlik, tarih, yevmiye ve vekaletnameyi verenler bilgileri kapsamında sistemde (görüntü olarak değil) zaten kayıtlıdır. Buna rağmen her bir işlem için vekaletname aslı tapu müdürlüklerine ibraz edilmekte ve tapu müdürlüklerinde işlem yapılan taşınmazın dosyasında saklanmaktadır. Türk Medeni Kanunu'nun 1002. Maddesi gereğince tapu müdürlüğünün bu belgeleri saklaması ve sıraya koyması gerekmektedir. Bu gereklilik nedeniyle her bir tapu müdürlüğü yapmış olduğu işlemlerde kullanılan vekaletnameleri arşivlemek üzere alıkoymaktadır.

6083 sayılı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanunun 2. Maddesinde TKGM'nin görevleri açıklanırken "devletin sorumluluğu altındaki tapu sicillerinin düzenli bir biçimde tutulması, sicil ve belgelerin arşivlenerek korunmasını sağlamak" ilk görev olarak belirtilmiştir. Tapu sicilini oluşturan belgelerin ve bu belgelerin dayanaklarından en önemlilerinden biri olan vekaletnamelerin doğru şekilde arşivlenmesi konusunda TKGM görevlidir. Söz konusu görev ve tapu sicilinin tutulmasından doğan sorumluluğun devlette olduğunu öngören Türk Medeni Kanunu 1007. Maddesi birlikte değerlendirilerek tapu müdürlüklerine ibraz edilen belgelerin aslı ya da noter onaylı suretinin tapu müdürlüklerince talep edilmesi şeklinde bir uygulama sürdürülmektedir.

E-Doküman Dönüşümü projesi, belge arşiv ve saklama sorumluluğunu saklı tutarak, aynı belgeden her bir işlem için çoğaltılma usulünün, her bir belgeden sadece bir tane üretilmesi ve merkezi sisteme tanımlanması sayesinde TKGM bünyesindeki tüm işlemler için geçerli olabilmesini sağlayan bir proje olarak dikkati çekiyor.

Yeni sistem ne getiriyor?

Vekaletnamelerin TAKBİS sistemine tanımlanması ile işlem yapılacak her bir tapu müdürlüğü için bankalar ve finans kuruluşları adına sunulan vekaletname ve bu vekaletnamelerin dayanağı olan yetki belgesi, imza sirküleri gibi belgelerin yalnızca bir defaya mahsus olmak üzere tek bir tapu müdürlüğüne sunulması yeterli olacaktır. İlgili belgeler tarandıktan sonra sisteme tanımlanmadan önce, vekaletnamenin ibraz edildiği tapu müdürlüğü tarafından elektronik imza ile imzalanacak zaman damgalı olarak sisteme tanımlanacaktır. Böylelikle, tüm tapu müdürlüklerinden sisteme tanımlanan vekaletname ve dayanağı olan yetki belgesi, imza sirküleri gibi belgeler ihtiyaç halinde görülebileceğinden, tekrar vekaletname ibrazı talep edilmeyecektir. Tapu müdürlüklerinde yaşanan sahte vekaletname ya da belgelerin kaybolması sorunlarının da önüne geçilmiş olacaktır.

Ekonomik fayda yaratacak

Yeni sistemde Türkiye'deki tüm tapu müdürlükleri için ilgili banka ve kuruma ait tek bir vekaletname düzenlenmesi yeterli olacağından, banka ve kurumlar açısından önemli bir masraf kalemi ortadan kalkacaktır. Bankaların genel müdürlüklerinin bulunduğu yerlerdeki tapu müdürlüklerinde tanımlama yapıldığından vekaletnamelerin işlem yapılacak tapu müdürlüğüne ulaştırılması sırasında oluşan masraf da ortadan kalkmış olacaktır.

Kağıt israfına son
Yeni sistemin getireceği bir diğer fayda ise fazla kırtasiyenin ortadan kalkmasıdır. Kurumların tapu müdürlüklerinde yapılan işlemleri için oluşan noter masrafı haricinde her bir işlem için tapu müdürlüğüne gönderilen vekaletname ve dayanaklarının fotokopileri dahi ciddi bir zaman ve para kaybına yol açmaktadır. Vekaletnameler sisteme tanımlandıktan sonra yalnızca vekilin ismi bildirilerek, vekilin yetkili olduğu vekaletnamenin sisteme tanımlanan vekaletnamelerin içerisinden bulunarak işlem yapılması sağlanacak ve bu fotokopilerin de verilmesine gerek kalmayacaktır.  

E-dönüşüm sürüyor

Tapu müdürlüklerinde elektronik arşivin yaygınlaşması ile birlikte yaşanan arşivleme kolaylığı vekaletname ve dayanaklarının sisteme tanımlanması uygulaması ile daha da etkin hale gelerek tapu müdürlüklerinde yapılan işlemlerin daha sağlıklı yürümesi sağlanacaktır.

Yorumlar

Top