TÜRKİYE BETON SEKTÖRÜ, UKRAYNA’NIN YENİDEN İNŞASINA TALİP OLDU

TÜRKİYE BETON SEKTÖRÜ, UKRAYNA’NIN YENİDEN İNŞASINA TALİP OLDU

Türkiye Beton sektörü ve İnşaat sektörü, 2023 yılında Ukrayna, Suriye, Irak gibi savaştan dolayı yıkılan ülkelerin yeniden inşası için atağa geçti. Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) ve TG EXPO Fuarcılık ortaklığı ile düzenlenen “BETON 2023 Hazır Beton Kongresi ve Fuarı”, Uluslararası alım heyetlerinin ilgi odağı oldu. Hazır beton, çimento, agrega ve inşaat sektörlerini bir araya getirecek olan fuar 15-18 Mart tarihleri arasında Yeşilköy’de İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenirken, dünyanın ve Türkiye’nin önemli akademisyenlerinin konuşmacı olarak yer aldığı 15-17 Mart 2023 tarihlerinde Yeşilköy İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilecek olan Fuar ve 15-18 Mart tarihlerinde yapılacak olan “BETON 2023 Hazır Beton Kongresi, sektörün 2023 vizyonunu dünyaya taşıyacak. Başta Ukrayna olmak üzere, Suriye, Irak gibi ülkelerin yeniden inşası için Türkiye Beton sektörü ve İnşaat sektörü, görüşmelere başladı ve yine bu yıl %10 büyüme, yüksek ihracat hedefiyle yola çıktı.

Dünyanın en önemli akademisyenlerinin, mühendislerin konuşmacı olarak katılığı BETON 2023 Hazır Beton Kongresi 15-17 Mart 2023 tarihlerinde; inşaat ve beton sektörünün en büyük bileşenlerini oluşturan BETON 2023 Hazır Beton, Çimento, Agrega, İnşaat Teknolojileri ve Ekipmanları Fuarı ise 15-18 Mart 2023 tarihlerinde Yeşilköy’de İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Başkanı Yavuz Işık ve TG EXPO Fuarcılık Genel Müdürü Cem Şenel’in katıldığı basın toplantısında sektörle ilgili güncel bilgiler verildi ve 2023 hedefleri, projeleri açıklandı.

 

Hazır beton sektörü, 2022 yılı resmî verilerine göre 4,5 milyar doları aşan cirosu, 50 bini aşan istihdam hacmi ve yıllık 105 milyon metreküpü bulan üretimiyle Türkiye ekonomisi ve inşaat sektörü açısından çok önemli bir yere sahip. Türkiye’nin ve yakın coğrafyanın en önemli fuar ve kongresine ev sahipliği yapacak olan “Beton 2023” sektörün tüm paydaşlarını aynı çatı altında buluştururken, 40’ın üzerinde ülkeden gelecek alım heyetleri ile dünyanın gözü de bu fuarda olacak.

 

 

 

Ülkemizde üretilen ve kullanılan betonların niteliğinin ve kullanım miktarının artırılması konusunda çalışmalar yapan THBB Başkanı Yavuz Işık, İnşaatın 2022 yılının üçüncü çeyreğindeki %14’lük daralma oranının son dönemlerdeki en yüksek gerilemeye işaret ettiğinin altını çizerek şunları söyledi; “İnşaat sektöründeki dalgalı faaliyet düzeyi ve özellikle sektördeki güvenin yükselmemesi en önemli sorundur. İnşaat sektörü hâlâ gerçek potansiyelini ortaya koyamamaktadır. 2023 yılı açısından sevindirici ve bizi umutlandıran ilk veri TÜİK’in ekonomik güven endeksinde, inşaat sektörü aktörlerinin alınan kayıtlı siparişlerinin arttığını söylemesi olmuştur. Ocak ayındaki değer son 28 ayın en yüksek değeridir.  Konut satış rakamlarında geçen yılın aralık ayında bir hareketlilik gördük ve bu hareket 2023 yılının ilk çeyreğinde de devam edecek, ancak rakamlar bize başka bir sorunu işaret etmektedir. Aralık ayı itibarıyla ipotekli konut satışlarındaki %52’yi bulan azalma, konut sektöründe finansmana erişimin ne derece önemli olduğunu göstermektedir”.

 

Beton sektörünün, hem Türkiye’de İnşaat sektörünü hem de Ukrayna başta olmak üzere, Ortadoğu, BDT Ülkeleri gibi yeni yapılanma sürecindeki ülkelerde ihracat hedeflerini büyüttüğünü söyleyen Yavuz Işık; “İlk Evim İlk İşyerim”, “Yeni Evim Konut Finansman Programı” gibi uygulamalar ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın, Maliye Bakanlığımızın konut sektörünü canlandırmaya yönelik adımlarını görüyoruz ve canı gönülden alkışlıyoruz.

Hiç kuşkusuz 2023 yılı her sektörde olduğundan çok daha fazla inşaat ve konut sektörü açısından finansman odaklı olacaktır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız farklı finansman modellerini hayata geçirdikçe inşaat sektörü tırmanışa geçecektir. Hazır beton sektörünün 2022 yılını, 2021 yılındaki 105 milyon m3lük seviyesine yakın bir üretimle kapattığını tahmin ediyoruz. 2023 yılında ise reel bazda %10’luk bir büyümenin gerçekleştirilmesi, inşaat sektörünün potansiyeli ile karşılaştırıldığında hiç de zor değildir. Bunun için inşaat sektörü oyuncularının önlerini görmeleri gerekmektedir. Çevre ve Ticaret Bakanımızın girişimleri ve Maliye Bakanlığının desteği ile uygulamaya konulan programlar sektörde bir heyecan yarattı. İnşallah enflasyon ve maliyetler kısmında kazanılacak başarılar sonrasında inşaat sektörü 2023 yılını hedefine varmış bir şekilde kapatacaktır” dedi.

 

TÜRKİYE BETON SEKTÖRÜ OLARAK UKRAYNA’NIN YENİDEN İNŞASINA ADAYIZ.

 

Kendisine bağlı 200’den fazla alt sektörün ürettiği mal ve hizmete talep yaratan konumunda olan inşaat sektörü, bu konumuyla Türk ekonomisinin itici gücüdür şeklinde konuşan THBB Başkanı Yavuz Işık, şu bilgileri verdi; “ Hazır beton sektörü inşaat sektörüne girdi sağlayan en önemli koldur. Ülkemiz gelişen, buna bağlı olarak da ihtiyaçları artan bir ülke konumundadır. Diğer ülkelerde olduğu gibi, gelişimin ana ekseninde ise kaçınılmaz olarak inşaat yer almaktadır. Barajlar, enerji üretim tesisleri, yollar, havaalanları, kentsel mekânlar, fabrikalar, hastaneler ve diğer tüm yaşamsal mekânlar ile o mekânları yaşanılır kılabilecek tüm altyapının ilk adımı inşaatla atılmaktadır. Son yıllarda “betonlaşma” diye başlayan söylemlerin yaygınlaştığına şahit oluyoruz. Hatalı kentleşme ve hatalı yapılaşmadan kaynaklanan sorunları, en önemli taşıyıcı yapı malzemesi olan ve hayatımızın her anına temas eden betona ve beton üreticisine yüklemek doğru olmayacaktır. THBB olarak betonun çevreyle ve toplumla uyumunun en doğru şekilde sağlanmasını son derece önemsiyoruz.

 

 

Bu amaçla düzenlediğimiz Mimarlık Ödülleri önemli bir görevi yerine getirmekte, nitelikli yapıları örnek olarak sunarak topluma fayda sağlamaktadır. Bugüne kadar düzenlediğimiz onlarca bilimsel kongre, fuar ve yüzlerce teknik seminer, Türkiye’deki sektörel öz denetimin ilklerinden biri ve belki de en başarılı örneği olan KGS sistemimiz, tüm dünyaya hizmet verir hâle gelen Yapı Malzemeleri Laboratuvarımız, sektörümüzün insan kaynağı gücünü artıran Mesleki Yeterlilik Merkezimiz ve eğitimlerimiz sayesinde sektörümüzün teknolojik ve bilimsel seviyesini yükseltirken ülkemizde kaliteli beton üretimine ve bununla doğru orantılı olarak kaliteli yapılaşmaya büyük katkıda bulunuyoruz”

 

Türkiye Hazır Beton Birliği’nin tüm dünyada kalite, Ar-Ge ve İnovasyon konusunda en yetkin birlik olduğunun altını çizen Yavuz Işık; “Ulusal ve uluslararası bütün platformlarda ülkemizi temsil ederek üyesi olduğumuz Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ile sektörümüzü ilgilendiren gelişmeleri takip ediyor, politikalara yön veriyoruz. 1991 yılından bu yana tam üyesi olduğumuz, dünyada hazır beton alanındaki en büyük uluslararası kuruluş olan Avrupa Hazır Beton Birliğinin (ERMCO) Başkanlığını yaparak 2016-2020 yıllarında ülkemizi gururla temsil ettik; ülkemizin, sektörümüzün ve üyelerimizin sesinin Avrupa’da duyulması için çalıştım.  ERMCO Yönetim Kurulu üyesi olarak hâlâ uluslararası platformlarda sektörümüzü etkin bir şekilde temsil etmeye, yenilikleri ülkemize kazandırmaya ve Türk hazır beton sektörünün deneyimlerini uluslararası paydaşlarımıza aktarmaya devam ediyorum” dedi.

Yorumlar

Top