TÜRKİYE EN İYİ ON ÜLKE ARASINDA

TÜRKİYE EN İYİ ON ÜLKE ARASINDA

Türkiye, LEED sertifikalı yeşil binalar listesinde en iyi 10 ülke arasında dokuzuncu sırada yer aldı.

ABD Yeşil Bina Konseyi (USGBC) bugün, dünyanın en yaygın kullanılan ve tanınan yeşil bina sınıflandırma sitemi olan LEED kapsamında, bu yıl ikincisini yaptığı en iyi 10 ülke sıralamasında, Türkiye'nin dokuzuncu sırada olduğunu duyurdu. En iyi 10 listesinde sürdürülebilir bina tasarımı, inşası ve dönüşümünde önemli atılımlar yapan, yeşil LEED binalarına karşı giderek büyüyen uluslararası talebi gösteren, ABD dışındaki ülkeler vurgulanıyor. Duyuru, önümüzdeki Aralık ayında gerçekleştirilecek olan Birleşmiş Milletler COP21 iklim müzakereleri kapsamında iklim değişikliğinin azaltılmasına yönelik uluslararası odağın arttığı bir zamanda yapıldı.

Sürdürülebilir gelecek için umut verici

TGBC (Türkiye Yeşil Bina Konseyi - ÇEDBİK) kurucu Başkan yardımcısı Dr. Duygu Erten, Konsey'in 2007'de kuruluşundan bu yana yeşil binalardaki artışın, sürdürülebilir bir gelecek için umut verici olduğunu söyledi.

Türkiye, ilk defa LEED konusunda En İyi 10 Ülke listesinde yer alıyor ve bu listeye girebilmeyi, 2013 ile 2014 yılları arasında ülkedeki LEED sertifikalı alanların brüt metrekare miktarında geçen yıla kıyasla yüzde 258 oranında artış sağlaması sayesinde başardı.

Yeni sertifikalandırılmış mekanlar brüt metrekare cinsinden ölçüldüğünde, 2014 yılında LEED sertifikalandırması açısından elde edilen alan miktarı ülkenin 2011, 2012 ve 2013 yıllarında elde ettiklerinin toplamından daha fazladır ve yeşil bina faaliyetlerindeki bu artış, Türk liderlerinin ulusal enerji talebindeki artışa karşılık artan enerji verimliliğine odaklandıklarına dair bir işaret olarak görülüyor. Türkiye'nin net elektrik tüketiminin yüzde 42'si ülkedeki inşaat sektöründen kaynaklandığından Türkiye'nin ulusal bina ortamının dönüştürülmesine dair bu türde bir bağlılığı sürdürülmesi, ülkenin uzun vadeli ekonomik ve çevresel geleceği açısından büyük bir potansiyele sahip.

USGBC CEO'su ve Kurucu Başkanı Rick Fedrizzi bu konuda şunları söyledi: "Türkiye, kendisini yeşil bina ve sürdürülebilir tasarım açısından bir yenilik merkezine dönüştürmektedir. Yeşil binalar insanlar ve geride bıraktığımız kolektif mirasımızla ilgilidir. Türkiye'nin yeşil bina hareketinin önemli bir merkezi olarak yükselişi, Türk toplumunun kendimiz ve çevremiz için daha iyisini yapabileceğimize ve çocuklarımıza daha iyi bir miras bırakabileceğimize inandığını göstermektedir."

2015 yılı listesini oluşturan 10 ülke, coğrafik ve kültürel açıdan farklılık gösteriyor ve Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYİH) açısından dünyanın en büyük tek uluslu 20 ekonomisinden yedisini (Çin, Almanya, Brezilya, Hindistan, Kanada, Güney Kore ve Türkiye) ile birlikte sera gazını en çok yayan 11 ülkeden altısını (Çin, Hindistan, Almanya, Güney Kore, Kanada ve Brezilya) da temsil ediyor.

ABD listede yer almıyor

Listenin geliştirilmesinde kullanılan analiz, ülkeleri brüt metrekare ve bu güne kadar gerçekleştirilen LEED projelerinin sayısına göre sıralıyor. LEED sertifikalı alanlar daha az enerji ve su kaynağı kullanmakta, aileler, şirketler ve vergi mükellefleri açısından mali tasarruf sağlamakta, karbon emisyonlarını azaltmakta ve bu alanlarda yaşayanlar, çalışanlar ve daha büyük topluluklar açısından daha sağlıklı bir ortam yaratıyor. LEED'in ortaya çıktığı ülke olan Amerika Birleşik Devletleri bu listede yer almıyor ancak dünyanın en büyük LEED pazarı olmaya devam ediyor. ABD, sera gazı emisyonu açısından dünyada ikinci sırada yer almakla birlikte GSYİH açısından da dünyanın en büyük ekonomisi.

Her gün yaklaşık 172 bin brüt metrekarelik alan LEED tarafından sertifikalandırılıyor ve yeşil bina sınıflandırma sistemine giren 1,23 milyar brüt metrekarelik alanı temsil eden mevcut 69.800'den fazla ticari ve kurumsal proje bulunuyor. Buna ek olarak 76.500 adet konut birimi de evlere yönelik olan LEED sertifikasını aldı. LEED projeleri, artık dünya çapında 150'den fazla ülkede ve bölgede bulunabiliyor.


Ülke                                                          LEED sertifikalı ve kayıtlı projelerin toplam sayısı
Kanada                                                                4.814
Çin                                                                       2.022
Hindistan                                                             1.883
Berzilya                                                                991
Kore Cumhuriyeti                                                 279
Almanya                                                               431
Tayvan                                                                149
Birleşik Arap Emirlikleri                                         910
Türkiye                                                                477
İsveç                                                                   197
                                                                    

Yorumlar

Top