TÜRKİYE'NİN BÜYÜYEN LOJİSTİK ÜSSÜ: GEBZE

TÜRKİYE'NİN BÜYÜYEN LOJİSTİK ÜSSÜ: GEBZE

Lojistikte en çok tercih edilen bölgeler arasında yer alan Gebze, İstanbul'a yakın olması, ulaşım kolaylığı sunması ve organize sanayi bölgelerini bünyesinde barındırması nedeniyle öne çıkıyor. Türkiye'nin büyüyen lojistik üssü Gebze'de büyük ölçekli ve modern lojistik merkezlere olan ihtiyacın daha da artması bekleniyor.

Ofis geliştirme danışmanlığı, satış ve kiralama konularında hizmet veren ve faaliyetlerine endüstriyel gayrimenkul danışmanlığını da ekleyen TNL Gayrimenkul Geliştirme'nin yönetici ortaklarından Gökhan Civan, Türkiye'nin büyüyen lojistik üssünün Gebze olduğunu söylüyor. Gebze bölgesini değerlendiren Gökhan Civan, "İstanbul ve Kocaeli Ticaret Odalarının verilerine göre İstanbul'da 8 ve Kocaeli'nde 13 olmak üzere toplam 21 adet Organize Sanayi Bölgesi bulunuyor. En fazla sanayi bölgesine sahip olan merkezler Tuzla, Gebze, şekerpınar, Çayırova, Tavşanlı ve Dilovası çevresinde konuşlanmış durumda.  Sanayi Bakanlığı'na göre bu çevrede ve Doğu Marmara'da bulunan toplam 16 adet organize sanayi bölgesi ve 6 adet çeşitli sanayi yapılanmalarının sayısının artırılmayacağı, bunların çevresinde organize olmuş lojistik merkezlerin sayılarının ve kapasitelerinin önümüzdeki yıllarda hızla arttırılacağı anlaşılmaktadır" diyor.

Dilovası limanının önemi

Gebze, şekerpınar, Çayırova, Tavşanlı ve Dilovası bölgesinin ana otoyol ve köprülerin kesişme noktası olduğunu belirten Civan, bu durumun bölgenin çok büyük ölçekli ve modern lojistik merkezlere olan ihtiyacını daha da artıracağını ifade ediyor. Civan, "Bu noktada Dilovası limanının uluslararası önemini belirtmekte yarar var. 39 metre derinliği ile Marmara ve bölge ülkelerin limanları arasında bir anda ön sıralara çıkacak Dilovası limanı, birçok yurtdışı limanın yükünü Türkiye'ye çekmeye aday konumda. Bu da Gebze bölgesine yapılacak yatırımlar için oldukça kritik bir parametredir" diye konuşuyor.

Bölgede konut ihtiyacı hızla artıyor
İlgili Bakanlıklar ile Sanayi ve Ticaret odalarının yaptırdıkları projeksiyonlara göre günümüzde 800 bin nüfusa sahip bu bölgede önümüzdeki 20 yıl içinde 2,4 milyonluk bir nüfusun yaşayacağını söyleyen Civan, " Kimi çalışmalar bu rakamın 4 milyonu bulacağını iddia etmekte. Bu hızda büyüyen bir bölgede uydu kent ölçeğinde konut projeleri geliştirilmesi kaçınılmaz görünüyor. Büyümeyi öngören Çevre ve şehircilik Bakanlığına bağlı TOKİ de zaten bu bölgede birçok projeyi yürütmekte ve bazılarını da teslim etmiş bulunmakta" diyor.

"Yeni yatırımlar yapılmalı"
Vizyon, global ekonomiye yön veren ülkeler ve şirketlerin Türkiye ile ilgili beklentileriyle bire bir örtüşmekte olduğunu belirten Civan, şunları söylüyor: "Teknoloji ve sanayide batılı normlarda AR-GE yatırımlarının yapılmadığı ve devlet desteğinin de yetersiz kaldığı ülkemize biçilen rol, daha çok servis sektörü bazlı bir yapılanma ve bunun çerçevesinde büyümeye odaklı bir stratejiyi beraberinde getiriyor. Geçmiş 20 yıllık döneme baktığımızda turizm, finans, lojistik ve diğer hizmetler sektörlerinde ortalamanın üzerinde büyüme oranlarına şahit oluyoruz. Sonuç olarak orta vadede baktığımızda lojistik merkezlere ve bunlara hizmet sağlayan yan sanayi ve servis sektörlerine yeni yatırımlar yapılması, mevcutların ise kapasitelerini hızla artırması gerekiyor. Bölgede bazı profesyonel kuruluşlar, uygun lokasyonları bizim gibi gayrimenkul geliştirme şirketleriyle işbirliği halinde belirleyip lojistik merkezler tesis etmekte ve büyük sanayi kuruluşları ve 3PL lojistik şirketlerine sunmaktalar. Lojistik yatırımlara örnek olarak A sınıf özelliklere sahip modern depolar,  bunları dizayn eden mimar ve mühendislik şirketleri, bu merkezlere servis sağlayan yan sanayi kolları, raf sistemleri üreten şirketler ve depo otomasyon yazılımı ile uğraşan teknoloji şirketlerinden bahsedebiliriz."  


Yorumlar

Top