TÜRKİYE'NİN TEKNİKERE İHTİYACI VAR

TÜRKİYE'NİN TEKNİKERE İHTİYACI VAR

ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanı M. Nazım Yavuz, "Türkiye'de çatı sektörü başta olmak üzere birçok alanda vasıflı teknik elemana ihtiyaç olmasına rağmen gençlerin büyük bölümü meslek seçiminde üniversite eğitimine odaklanıyor. Gençlerimizi istikrarlı ve kazançlı bir meslek sahibi olmak için teknik eğitim almaya davet ediyoruz" dedi.

Lise ve üniversite tercihlerinin yapıldığı yaz aylarında öğrencilere ve ailelere verecekleri kararı çok iyi değerlendirmeleri uyarısında bulunan Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Başkanı M. Nazım Yavuz, birçok sektörde ihtiyaç duyulan vasıflı ara eleman ihtiyacı nedeniyle teknikerliğin istikrarlı bir gelecek vaat ettiğini söyledi.

Türkiye'de tüm gençlerin üniversiteye yönlendirilmesinin hem gençleri, hem de nitelikli iş gücü açığı bulunan sektörleri olumsuz etkilediğini dile getiren Yavuz şunları söyledi: "Türkiye'de son yıllarda üniversite sayısının hızla artması nedeniyle gençler için lisans eğitimi daha kolay ulaşılabilir hale geldi. Buna rağmen çok sayıda üniversite mezunu genç, idealindeki mesleğe sahip olmakta zorlanabiliyor. Diğer yandan da birçok sektörde tekniker açığı bulunuyor. Meslek liselerinde eğitim alan gençler, istikrarlı ve kazançlı bir meslek sahibi olma imkanına kavuşuyor.
Gençler ve aileleri, bu tercih döneminde en doğru kararı vermelidir."

ÇATIDER'den AB destekli mesleki eğitim projesi
Yavuz, ÇATIDER olarak hem öğrencilerin meslek seçiminde doğru karar vermelerine, hem de çatı sektörünün ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünün karşılanmasına katkı sağlamak için önemli eğitim projeleri yürüttüklerini söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği Koordinasyon Dairesi Başkanlığı'nın "Türkiye'de Mesleki ve Teknik Eğitimin Kalitesinin Arttırılması Operasyonu (IQVET)" isimli hibe projesinden faydalanarak, 'Çatı ve Çatıcılık Eğitim Sisteminin Kurulması ve Geliştirilmesi Projesi'ni hayata geçirdiklerini hatırlatan Yavuz, şöyle konuştu: "Projeyle; 'çatıcılık mesleki ve teknik eğitiminin cazip hale getirilmesi', 'çatı uygulama sistemleri konusundaki teknik mesleki eğitim programları teorik ve pratik açıdan güncel metot ve malzemelerle desteklenerek, sektörün ihtiyaç duyduğu eğitimli işgücünün istihdam edilmesine yardımcı olunması' ve 'iş güvenliği konusundaki duyarlılığın artırılması' amaçlanıyor. Projede iki Ortak Kuruluş (İSOV Zincirlikuyu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Ankara Mimar Sinan Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi) ve bir İştirakçi Kuruluş (Almanya Dachdecker-Verband NordRhein) yer alıyor."

Türkiye'nin her yerinde geçerli olan bir meslek
Yavuz, sektördeki büyümeye paralel olarak her yıl tekniker ihtiyacının arttığını kaydederek, "kariyer tanıtımlarının yetersiz kalması ve müfredatın güncel bilgileri kapsamaması nedeniyle meslek okullarındaki çatı ustası alanına yönelik talep, sektör beklentilerini karşılamıyor. Teknik mesleki eğitim programlarının teorik ve pratik açıdan güncel yöntem ve malzemelerle desteklenerek cazip hale getirilmesi gerekiyor. Projeyle, 'yeni teknoloji ve ürünleri bilen ve uygulayabilen', 'çatı kaplama malzemeleri ve yardımcı elemanlarını şartnamelerine ve kılavuzlarına uygun şekilde kullanabilen', 'bilgilerini güncel tutup, yaptığı işin kalite garantisini verebilen teknik personel' gücümüz artacak. Gençlerimiz, Türkiye'nin her yerinde geçerli olan, istikrarlı bir mesleğe sahip olacak."

Yorumlar

Top