TÜRKİYE'NİN TURİZMDE SUNDUğU FIRSATLAR

TÜRKİYE'NİN TURİZMDE SUNDUğU FIRSATLAR

Türkiye ve Komşu Ülkeler Otel Yatırım Konferansı (CATHİC), turizm sektörünün profesyonellerini dördüncü kez bir araya getirdi. Konferansta; turizmde küresel bir oyuncu haline gelen Türkiye'nin gerek otel yatırımcıları gerekse geliştiriciler için büyük bir potansiyel sunduğuna işaret edildi.

Türkiye ve Komşu Ülkeler Otel Yatırım Konferansı (CATHIC) 9-10 Haziran tarihlerinde Hilton İstanbul Bomonti Hotel'de düzenlendi. Otel yatırımcıları için bu yıl İstanbul'da dördüncüsü düzenlenen etkinlik, başladığından bu yana dünyanın farklı ülkelerinden katılımcıları bir araya getirirken yeni iş ortaklıklarını teşvik etti. Türkiye temsilciliğini Alkaş'ın yaptığı CATHIC'de, bölgesel ve uluslararası yatırımcılar, operatörler ve hükümet yetkilileri piyasadaki en son trendleri, fırsatları ve zorlukları görüşmek üzere bir araya geldi ve görüşmeler 70'in üzerinde sektör kıdemlisinden oluşan bir konuşmacı kadrosu tarafından yönetildi. CATHIC'de Türkiye'nin filizlenen turizm sektöründe büyümek ve gelişmek için sermaye sağlama stratejileri de derinliğine ele alındı.

"İstanbul'un 35 tane daha 5 yıldızlı otele ihtiyacı var"
CATHIC konferansında düzenlenen  "Türkiye'de Turizm Altyapısının Geleceği" konulu konferansta konuşan Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) Başkanı ve Atlas Jet Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ersoy,  İstanbul'un hala 35 tane 5 yıldızlı otele ihtiyacı olduğunu  belirtti ve uluslararası zincir markalarla işbirliği yapılmasını tavsiye etti. İstanbul'da yatak kapasitesinin artması gerektiğini de ifade eden Murat Ersoy, bu durumda havayollarının da daha cesaretli olarak operasyonlarını yoğunlaştırabileceğini belirtti. Ersoy,  "Bu konuda hiçbir çekince olmaması gerekiyor. Turistin çok rahat edebileceği turizm bölgelerinin yaratılması gerekiyor. Metropollerdeki en büyük sorun güvenlik. Kentsel dönüşümün hızlandırılıp, güvenli alanların arttırılması gerekiyor. Turistin çok rahat hareket edebileceği, turistin göçmenler tarafından rahatsız edilmediği güvenli turizm alanları sağlanabilirse, yeni turizm alanları açılırsa biz uçmaya hazırız" diye konuştu.

THY 3. Havalimanı ile Sydney'e uçmayı planlıyor
Türk Hava Yolları Satış ve Pazarlama Başkan Yardımcısı Fatih Cigal ise konferansta yaptığı konuşmada, 2014'ün ilk çeyreğinde yüzde 16'lık bir büyüme gösterdiklerini söyledi. Fatih Cigal, "Bugün birçok noktaya operasyonlarımızı gerçekleştiriyoruz. Uçmadığımız tek kıta Avustralya kaldı. Bu kıta sürekli radarımızda. Kanguru Rood en zor pazarlardan biri. Aktarmasız uçuş ne yazık ki yok. Uçak alt yapısı buna izin vermiyor. 3. Havalimanı ile Sydney'e aktarmasız uçuşlar gerçekleşecek. Fırsatları sürekli değerlendiriyoruz. Son 10 yılda agresif büyüme rakamları yakaladık. 2023 yılına kadar çift haneli büyüme rakamlarını korumaya çalışacağız" dedi.

"Türkiye küresel bir oyuncu"

Konferansa katılan Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan ise turizmin dünya ekonomisinin yaklaşık yüzde 10'unu oluşturan dev bir endüstri olduğunu ve yaklaşık 60 yıldır gelişme gösterdiğini belirtti. Özgür Özaslan, "2618 sayılı Turizm Teşvik Kanunu'nda yapılan düzenlemeler ile bir gelişme kaydedilmiş ve Türkiye artık bir küresel oyuncu haline gelmiştir. Turizm yatırımlarının odak noktasında yer almaktadır. İhracat gelirimizin beşte birini oluşturarak, ödemeler dengesinde önemli bir rol oynamaktadır. 30 yıl önce çıkan yasanın bugünkü haliyle değerlendirilmesi gerekir. Kamunun ev ödevini yapması ve bu kanunların revize edilmesi gerekiyor. Türkiye'nin teşvik yasası 2023 hedeflerine ulaşacak şekilde düzenlenmelidir" dedi.

"Anadolu'da bir dinamizm var"

Özaslan, konuşmasına şöyle devam etti: "Biz Türkiye olarak başarı hikayesini pazar çeşitliliği oluşturarak sağladık. Kıyı turizmin başarılı olmasında her şey dahilin başarılı şekilde uygulanması etkili oldu. Tabii bunun da geliştirilmesi gerekiyor. Turizm sektörü açısından maddi yatırımların yüzde 50'si Antalya ve İstanbul'a yönelmiş durumda. Yatırımcılar bu bölgeleri tercih ediyor. Turizm türlerine ve bölgelerine göre teşvik uygulaması yapmak durumundayız. Arzu edilir bir potansiyel oluşturamadık. Elde edilen cironun yüzde 70'i İstanbul, Antalya ve Muğla'da. Turizm ekonomideki etkinliği ve katsayısı en yüksek ikinci ülke İtalya'dan sonra Türkiye. En fazla istihdam yaratan 2'inci sektör konumunda. 61 vilayette yatırımı olan bir sektör. Anadolu'da bir dinamizm var. Yatırım teşvik belgelerinin bu bölgelerde artış gösterdiğini görüyoruz. Zeugma Müzesi'nin hemen yanındaki illerde 2 yeni mozaik müzesi devreye girecek. Belki dünyada olmayan bir mozaik müze destinasyonu oluşturuyoruz. şehir otellerinin hizmet verebilecek kalitede olması gerekiyor."

"Doğa ile barışık bütün yatırımcıların yanındayız"

CATHIC'de "Gelişimde devletlerin rolü" başlıklı panelde konuşan Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, Bodrum'da turizm tahsislerinin yatırımcı ile yerel halkı karşı karşıya getirdiğini söyledi. Mehmet Kocadon,  "15-20 yıl önce tahsis yapılıp hala başlamayan otel projeleri var " dedi. Bodrum'un bugüne kadar kendi öz sermayesi ile oteller yaptığını, devlet teşvikinin çok az olduğunu belirten Kocadon, "Tahsisler yapılırken yerli halkın görüşü alınmadı. 15-20 yıl önce tahsis yapılıp hala başlamayan otel projeleri var. Burada yatırımcının fazla suçu yok. İdare kaynaklı sıkıntılar var. Tahsisli bir yere bakıyorsunuz, ya  fokların yavrulama  yeri ya da çevreye duyarlı bir nokta oluyor. O zaman da yatırımcı ile yerel halk karşı karşıya geliyor. İmar konusunda yetki kargaşasından kaynaklı sorunlar yaşanıyor. Bu tahsisler yapılırken gelip araştırma yapılsın. Doğa ile barışık bütün yatırımcıların yanındayız" dedi.

"Yabancılara satılan konutlar otellerin en büyük rakibi''

Konferansta konuşan Extensa İstanbul Emlak Yatırım Genel Müdürü Özlem Gökçe ise konut sektöründeki gelişmenin otelciliği tehdit ettiğini belirtti. Özlem Gökçe, devletin bu konuya dair düzenleme yapması gerektiğini kaydetti. 2012 yılında mütekabiliyet yasasında bir değişiklik yapılarak 182 ülke vatandaşına gayrimenkul satışının önünün açıldığını belirten Gökçe, "Özellikle Ortadoğu ülke vatandaşlarına ciddi konut satışları yapıldı. Ancak yabancılar bu konutlarda yaşamıyorlar. Ya kiraya verecekler, ya da boş duracak. Bir süre sonra bu konutlarda kısa dönemli kiralama segmenti oluştu. Bunun dile getirilmesi lazım. Otellerin rakipleri diğer oteller değil, bu konutlar rakip olmaya başladı. Bu konuda devletin bir irade göstermesi, kendi haline bırakılmaması gerekiyor" dedi.

"Bütün hadise malınızı daha değerli satmak"

CATHIC'de "Finans Forumu" başlıklı oturumda konuşan Denizbank CEO'su Hakan Ateş de sektörle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Hakan Ateş  "Türkiye turist başına bin 500 dolar kazanabilseydi cari açık yüzde 4.1'e düşecekti. Turizmi daha çekici hale getirmek lazım. Örneğin golf üst düzey segment bir turizm ürünü. Yine sağlık turizmi oldukça önemli. Yüzde 38 büyüme ile 270 bin sağlık turisti çekebilmişiz. Bu konuda daha başka çalışmalar yapılabilir. Kongre turizminde İstanbul 300'ün üzeri katılımlarda dünyada ilk sırada. 2023 yılında yatak kapasitesi yüzde 7 büyüme ile 1 milyon 500 binlere ulaşabilir. Turist sayısı 63 milyona, kişi başı harcama bin 300 dolar ve toplam gelir 63 milyar dolara çıkartılabilir. Bütün hadise malınızı daha değerli satmak. Ülkedeki oda satışları fiyatı dünyanın belli bölgelerinin altında. Ne kadar nakit akımı sağlayacaksak o kadar değerleme oluyor. Tur operatörüyle, hava yolları ve tüm alt yapıyla turiste üst düzey hizmeti kabul ettirmek fiyatı yukarıya çekecektir" dedi.

Yorumlar

Top