ULAşTIRMA VE İLETİşİMDE YEşİL DÖNEM BAşLIYOR

ULAşTIRMA VE İLETİşİMDE YEşİL DÖNEM BAşLIYOR

Türkiye'yi uçak bakımında bölgesel merkez yapması planlanan Habom'un açılışıyla Türk Ulaştırma Sektörü yeşil döneme geçiş yaptı. Altensis'in danışmanlık yaptığı proje tüm dünyada bu kategoride çevre dostu LEED sertifikasına aday sayılı projeler arasında gösteriliyor.

Hava ulaşımında dünya merkezi haline dönüşen Türkiye, geçtiğimiz günlerde uçak bakım alanında bölgesel merkez haline gelecek olan dev bir tesise kavuştu.  THY Teknik tarafından Sabiha Gökçen Havalimanı'nda yaptırılan HABOM projesinin hayata geçmesiyle birlikte aynı zamanda Türk ulaştırma sektörü çevre dostu yeşil bir döneme geçiş yaptı. Altensis'in yeşil bina danışmanlığını yaptığı proje tüm dünyada bu kategoride çevre dostu LEED sertifikasına aday ilk proje olurken ileri çevre dostu bina sistemleri ile konusunda öncü ve örnek bir proje haline geldi.

İleri çevre dostu bina sistemleri

Altensis Kurucu Ortağı Berkay Somalı yaklaşık 400 bin metrekarelik kapalı alana sahip proje bünyesinde trijenesrayon, Türkiye'nin en büyük toprak kaynaklı ısı pompası, yağmur suyu ve gri su geri kazanımı gibi ileri çevre dostu bina sistemleri kullanıldığına dikkat çekti.

Türkiye'de bir başka ulaştırma yatırımının daha çevrecilik konusunda örnek olduğunu hatırlatan Berkay Somalı, Türk Hava Yolları Teknik Aş ve Amerikan menşeli motor üreticisi Pratt & Whitney'in ortaklığı ile İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı'nda kurulan Türk Motor Merkezi'nin LEED "Altın" sertifikası ile ödüllendirildiğini belirtti.
 
2010 Yılı Ocak ayında faaliyete geçen Türk Motor Merkezi, ABD merkezli Yeşil Bina Konseyi'nin Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik standartlarına göre çevreye duyarlı konseptte inşa edilmişti. LEED sürecinin Altensis tarafından yönetildiği proje için yapılan değerlendirme çalışmaları sonucunda Türk Motor Merkezi, 29 Temmuz 2010 tarihinde Türkiye'de altın çevre dostu bina sertifikasını almaya hak kazanan ikinci şirket oldu.

Altensis Kurucu Ortağı Berkay Somalı, yeşil bina konsepti ile inşa edilen, iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin en üst düzeyde alındığı, gelecekten izler taşıyan bir motor merkezinin bu özelliğinin uluslararası kuruluşlar tarafından tescillenmesinin önemine dikkat çekti.

Kamu yatırımlarının aslan payında çevreci izler
Türkiye'de kamu yatırımlarında aslan payını alan ulaştırma ve iletişimdeki bu tür büyük projelerin çevre dostu vasıflar taşımasının çevre dostu anlayışın yaygınlaşması açısından sembol ve örnek olduğunu anlatan Somalı, bu tür çevre dostu yatırımların sayısının artması gerektiğini, bu süreçte Altensis olarak kendilerinin de üzerlerine düşeni yapmaya kararlı olduklarını açıkladı.
 
2008 yılından bu yana çevre dostu bina danışmanlık hizmeti veren Altensis'in bugün özelde ve kamuda birçok projeye rehberlik ettiğini anlatan Berkay Somalı, bunlardan birinin de yine yakın zamanlarda sertifikası alınan Avea Ümraniye Teknoloji Merkezi olduğunu açıkladı. AVEA Ümraniye Teknoloji Merkezi LEED for Existing Buildings: Operation & Maintenance kategorisinde Altın (Gold) seviye sertifikasyon ile ödüllendirildi.

HABOM'un çevreci özellikleri
Yeşil Bina Sertifikasına aday olan Habom, enerji konusunda göre benzeri ölçekteki binalarla kıyaslandığında yüzde 35daha verimli olacak şekilde tasarlandı. Bina uygulanan trigen ve toprak kaynaklı ısı pompası gibi alternatif sistemler enerji verimliliği açısından örnek bir tesis olmasını sağlayacak. Ayrıca seçilen iklimlendirme ve aydınlatma sistemleri en verimli tiplerden tercih edildi.
Gelişmiş havalandırma sistemleri içeriye yüzde 30 daha fazla temiz hava sağlıyor.

İnşaat esnasında kullanılan insaat malzemelerinin yüzde 20'si geri dönüştürülmüş içeriğe sahip, yüzde 40'ı ise yerel kaynaklardan temin edildi. Proje dahilinde yağmur suyu ve gri su geri kazanım sistemi bulunuyor. Toplamdaki su tasarrufu yüzde 60'ı geçiyor. İnsanların çalıştığı ve yaşadığı mahallerde  düşük VOC ( uçucu organic bileşik) içeriğine sahip malzemeler tercih edilerek insan sağlığı ve konforu ön planda tutuldu.


 

Yorumlar

Top