YALITIMLA 10 MİLYAR DOLAR TASARRUF EDİLEBİLİR

YALITIMLA 10 MİLYAR DOLAR TASARRUF EDİLEBİLİR

Yılda 60 milyar dolar harcama yaptığımız enerjinin yüzde 40'ı binalarda kullanılıyor ve bunun da yüzde 85'ı ısıtma ve soğutma amaçlı tüketiliyor. XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği, 14-17 Ocak Enerji Verimliliği Haftası'nda enerjiyi daha verimli kullanmak ve tasarruf etmek için binalarımıza yalıtım yapılması gerektiğine dikkat çekti.

Türkiye'de ısı yalıtımı bilincinin gelişmesini sağlayarak kamuoyunu bilinçlendirmeyi kendine misyon edinen XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği'nin Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Eruslu, Enerji Verimliliği Haftası'nda herkesi ısı yalıtımı konusunda daha bilinçli olmaya davet etti.

Türkiye'de binaların yüzde 84'ine denk gelen 16 milyon binanın hala yalıtımsız olduğunu belirten Eruslu, bu nedenle yılda 10 milyar dolarlık fazla enerji kullandığını belirtti. Eruslu, "Türkiye'de toplam enerjinin yüzde 40'ı binalarda kullanılıyor. Binalarda kullanılan enerjinin de yüzde 85'i ısıtma ve soğutma amaçlı kullanılıyor, yüzde 15'i ise aydınlatma ve elektrikli ev aletlerinde kullanılıyor. Dolayısı ile binaların ısıtma ve soğutması için harcanan enerjiden tasarruf daha önemlidir, tasarrufta aslan payı binanın ısı yalıtımı ile olur. A plus beyaz eşya ve elektrikli ev aletleriyle tasarruf edilebilecek miktar 1 milyar dolar. Bizde ise 10 milyar dolar tasarruf potansiyeli var" dedi.

Ülkemizde ısı yalıtımı bilinci tam olarak oluşmadığı için yalıtım maliyetinin masraf olarak görüldüğünü belirten Eruslu, ısı yalıtımının binaların enerji verimliliğine katkısının getireceği yararların yeterince anlaşılamadığını vurguladı. Eruslu, "Avrupa Birliği 2019'a kadar pasif evleri zorunlu hale getiriyor. Yani Avrupa binalarda enerji kullanımını yüzde 20 azaltma kararı aldı. Enerji ithalatında en büyük faturayı ödeyen ülke olarak, ısı yalıtım ile enerji tasarrufuna daha fazla önem verilmesi gerekiyor. Isı yalıtımın getirdiği maliyetin payı, bir binanın toplam maliyeti içinde yüzde 3 ila 5 arasında değişiyor ve sağladığı tasarrufla birkaç yıl içinde kendini amorti ediyor. Bu maliyet, küresel ısınma yüzünden iklim değişiklikleri etkisine, dünyanın fosil yakıt kaynaklarının tükeneceği tehlikesi ve enerji için nükleer santrallere başvurulması karşısında çok önemsiz kalıyor" dedi.

Yaşanan iklim değişiklikleri ile ilgili felaketlerle birlikte önemi iyice anlaşılan ısı yalıtımının isteğe bağlı olmaktan çıkıp zorunlu bir uygulama olduğunu belirten Emrullah Eruslu, enerji verimli binalara verilecek teşviklerin artması, mantolamanın özendirici teşvik mekanizmalarının geliştirilmesi, ülke ekonomisi açısından son derece olumlu olacaktır dedi.

Yorumlar

Top