YAPI FUARI 42. KEZ KAPILARINI AÇTI

YAPI FUARI 42. KEZ KAPILARINI AÇTI

Yapı Fuarı'nın diğer tüm Fuarlar için de geçerli olduğu gibi özellikle ekonominin durağanlaştığı, enerjisini yitirdiği dönemlerde sektörlere katkısı büyük oluyor.

ITE Turkey Bölge Direktörü Kemal Ülgen'le yaptığımız röportaj:

1-Bu sene 42.'incisi düzenlenecek Yapı Fuarı'nda katılımcıları ve ziyaretçileri neler bekliyor?

Türk yapı sektörünün ve bölgenin en büyük uluslararası buluşma noktası olan Yapı Fuarı ?û Turkeybuild İstanbul  bu yıl 18-22 Haziran tarihleri arasında 42'nci kez kapılarını açacak. 1978 yılından bu yana düzenlenen Yapı Fuarı ?û Turkeybuild İstanbul, Türkiye'de ilk ihtisas fuarı olma niteliği taşıyor. Sektör için pek çok ilke  imza atan fuar hem sektör hem de ülke ekonomisine çok önemli katkı sağlamaya devam ediyor. Balkanlar, BDT ülkeleri, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'yı kapsayan geniş bölgedeki en büyük, dünyada ise ilk 5 de yer alan Yapı, İnşaat Malzemeleri ve Teknolojileri Fuarı Turkeybuild İstanbul, Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi'nde katılımcı ve ziyaretçilerini ağırlayacak.  

Fuar açılış gününde ise sektörün öncü derneklerinden Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK), Gayrimenkul ve İnşaat İş Birliği Platformu (GİİP), Gayrimenkul için Strateji Platformu (GİSP), Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) , İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER), İstanbul Serbest Mimarlar Deneği (İSTANBUL SMD), İzmir Serbest Mimarlar Derneği (İZMİR SMD), Türk Müşavir Mühendisler ve Mimarlar Birliği (TMMMB), Türk Sınai Mülkiyet Değerleme Mühendislik Danışmanlık (TÜRK SMD), İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD), Urban Land Institute (ULI TÜRKİYE) başkan ve yatırımcılarının yer alacağı "Gündem Buluşması" kapsamında 2018-2019 yılı değerlendirilecek, 2020 öngörüleri paylaşılacak. Ayrıca Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği, Türk Eximbank ve Türkiye İMSAD yöneticileri tarafından düzenlenecek "Yatırım Odağı Forumu"nda sektörün yeni pazar ve odak alanlarından "Turizm ve İnşaat" gündemde olacak.

 

2- Yapı ve inşaat sektörü sıkıntılı günlerden geçiyor, Fuar'ın bu anlamda katma değeri nedir?

Yapı Fuarı'nın diğer tüm Fuarlar için de geçerli olduğu gibi özellikle ekonominin durağanlaştığı, enerjisini yitirdiği  dönemlerde sektörlere katkısı büyük oluyor. Özellikle aynı sektörün farklı ülkelerden bileşenlerinin yüzyüze iletişim ortamında bir araya gelmesi, çok önemli ihracat ve ithalat ilişkilerini başlatıyor. Her ne kadar dünya dijitalleşse de fuarlar konsept gereği, kişisel ilişkiler kurulmasına imkan veriyor. Modern pazaryerleri olan fuarların daha çok sayıda düzenlenmesi ve katılımcıların daha çok fuarda bulunması bugün tüm sektörler ve kurumlar için hayati önem taşıyor.

Diğer yandan fuarlar sadece birebir iş ilişkileri ve ürün/hizmet sergileme alanı değil. Sektörün gündeminin konuşulduğu, gelecek yatırım alanlarının işaret edildiği, inovasyon ve yeni teknolojilerin anlatıldığı, finansal destekler konusunda konukların fikir sahibi olduğu paneller ve konferanslar var. Yeni iş fikirleri oluşması ve sektörlerin teknolojik gelişimi için buradaki paylaşımlar oldukça besleyici. Fuarlar aslında sektörlere fikir önderliği yapıyor diyebiliriz.

Yapı Fuarı özelinde konuşursak, Türkiye'nin lokomotif sektörü olan inşaat sektöründe 42 yıldır katma değer yaratan, Yapı Fuarı ?û Turkeybuild İstanbul, ülke ekonomisine de yadsınamaz bir katkı sağlıyor.  Geçtiğimiz yıl 30 etkinlik, 93 uzman katılımcının yer aldığı Yapı Fuarı ?û Turkeybuild 2018, 101 ülkeden gelen 7.000'den fazla uluslararası ziyaretçiye ev sahipliği yaptı. Bu yıl hedeflediğimiz uluslararası ziyaretçi sayısı ise 11.000'in üzerinde.

 

3-Yapı Fuarı-Turkeybuild İstanbul'un yapı sektörünün ihracatına olan katkısı hakkında neler söylenebilir? Yeni pazar hedefleri var mı?

Birçok yapı ve iç tasarım malzeme tedarikçisi ve üreticisine ev sahipliği yapmasıyla ön plana çıkan Yapı Fuarı ?û Turkeybuild yılda ortalama 85.000 üzerinde ziyaretçiyi ağırlıyor. Fuar, uzun yıllardır iç piyasa ve ihracat potansiyeli taşıyan müşterilere dokunabilmek, yeni ürün ve ürün grupları hakkında bilgi verebilmek ve müşteri networkünü genişletebilmek açısından birçok imkanı bir arada sunuyor.

Fuar aynı zamanda ülke potansiyelini gösterebilmek ve tanıtımını gerçekleştirmek adına VIP Alım Heyeti programını düzenliyor. Bu program sayesinde tüm katılımcılarımız ve ziyaretçilerimiz fuar süresince potansiyel müşteriler ve iş ortaklarıyla B2B toplantılar yapabilme fırsatı buluyor.

Pazar hedefleri açısından önümüzdeki yıllarda Avrupa'da yer alan pazarlara yoğunluk verilmesi amaçlanıyor. Başta İtalya ve Almanya olmak üzere Çekya, Hırvatistan, Sırbistan, Portekiz, İsveç ve İsviçre pazarları gündemde yer alıyor. Önümüzdeki yıl için İtalya, Çekya ve Almanya ile ülke pavyonları olarak fuara katılımları konusunda karşılıklı çalışmalara başlamış durumdayız.

 

4-Yapı Fuarı ?û  Turkeybuild İstanbul olarak fuarlarınızda yabancı katılımını artırmak için VIP Alım Heyeti programı uyguluyorsunuz. Bu seneki ilgi nasıl ?

Yabancı katılımcı ve ziyaretçi konusunda ITE Group PLC'nin uluslararası networkünden en üst düzeyde faydalanıyoruz. Bu amaçla fuarlarımızda kendi bünyemizde VIP Alım Heyeti Programı (Hosted Buyer Programı) uyguluyoruz.

İç piyasada yaşanan durgunluğu yurt dışından gelecek profesyonel alıcılarla gidermeyi ve sektörde ihracat için doğru adres olmayı hedefleyen fuarımızda, her yıl olduğu gibi bu yıl da düzenlenecek VIP Yurt Dışı Alım Heyeti programı kapsamında Azerbaycan, Gürcistan, Almanya, İran, Filistin, Katar, BAE, Cezayir, Birleşik Krallık, Hollanda, Suudi Arabistan, Fransa, İspanya ve Hindistan gibi ülkelerden 120'nin üzerinde yabancı alıcıyı ağırlayacağız. Ayrıca T.C. Ticaret Bakanlığı'nın desteğiyle hedef ülkelerden önemli yabancı alıcıları tüm katılımcı ve ziyaretçilerle buluşturacağız. Geçen yıl ilk kez uygulanan ITE Connect Eşleştirme Programı (Matchmaking Sistemi) ile bu yıl da yine tüm katılımcılar, ziyaretçiler ve hosted buyer'lar ücretsiz olarak akıllı telefon ve internet uygulaması üzerinden hızlı ve etkili bir şekilde networking yaparak, doğru müşteri ve tedarikçilerle bağlantı kurup ağlarını genişletme fırsatı yakalayacaklar.

5-Fuara en çok ilgi hangi ülkeler ilgi gösteriyor ve fuarda hangi ürün grupları yer alıyor?

 

Bu yıl 17 ülkeden 600'ün üzerinde katılımcıyı ve 90.000'in üzerinde ziyaretçiyi ağırlamayı hedefleyen Yapı Fuarı'nda, iş makineleri, nalburiye ve el aletleri, yapısal çelik, prefabrike yapılar, yapı sistemleri, iç yapı ve dekorasyon, duvar ve döşeme kaplamaları, banyo - mutfak donanımları, kapı ve aksesuarlar, elektrik, aydınlatma, otomasyon, yalıtım, yapı kimyasalları, boya, çatı, doğrama (kapı - pencere), cephe, otomatik kapı - geçiş sistemleri, gölgelendirme, kaba yapı, tesisat, asansör, çevre düzenleme ve yazılım alanlarında hizmet veren yerli ve yabancı firmalar yer alacak. Katar, İran, Rusya, Çin, BAE, İtalya, Suudi Arabistan, Güney Kore, Tayvan, Çekya, KKTC, Türkiye, Almanya, Polonya, Ukrayna, Hindistan ve Portekiz gibi birçok ülke fuarda yeni ürün ve hizmet teknolojilerini sergileyecek.

 

6-Yapı Fuarı kapsamında gerçekleşecek etkinlikler hakkında bilgi paylaşabilir misiniz?

Bu yıl 30'un üzerinde etkinlik, 90'ı aşkın ulusal ve uluslararası uzman konuşmacının yer alacağı Yapı Fuarı ?û Turkeybuild İstanbul 2019, 5 gün boyunca 5 farklı temada gündem buluşmalarına ev sahipliği yapacak.

"Tasarla Türet, Robotla Üret!" sloganıyla gerçekleşecek olan Yapı Robot Zone'da fuar boyunca eş zamanlı olarak Robot Turuncu ile robotik üretim gözlemlenebilecek ve yapı sektöründe robot teknolojileri konulu sohbetlere katılınabilecek. Robot Turuncu ahşap/tuğla blokları dizerek kendi mekanını üretecek. Yapı Robot Zone'un ev sahibi Fabb. 

VR Home ile hayalimizdeki mekanları ve Mars'taki evimizde yaşamayı deneyimleyeceğimiz çalışma, Garage Atlas iş birliği ile gerçekleşiyor. Garage Atlas ekibiyle ziyaretçiler, mimari ve çok boyutlu deneyim tasarımı üzerine yapılan VR+ çalışmalarının konumlanacağı Yapı VR Home içine girme imkanı bulacak.

Fuarda 5 gün boyunca 5 farklı temada gündem buluşmaları gerçekleşecek.İş geliştirmeye yönelik gelecekten izler taşıyan etkinliklerle verimli bir platform sunacak olan fuar 5 gün boyunca 5 farklı temada gündem buluşmalarına ev sahipliği yapacak. Etkinliklerden bazıları şöyle;

Yapı Arena, mimari ve iş odaklı panellere, ortaklığa yönelik oturumlara, inovatif tasarım ve teknolojiler hakkında sohbetlere ve konuk konuşmacılara sahne olacak.  Yapı Arena aynı zamanda yenilikçilik  odaklı Yapı Innovation özel bölümüyle de sahnesini, 2019 yılının yeni ürün ve teknolojilerinin tanıtıldığı canlı sunum ve seminerlere ayıracak. Yapı Arena'da ziyaretçiler tasarım ve üretim süreçlerinde "dijital dönüşüm", IoT ile Dijital İkiz, BIM ve VR entegrasyonu gibi yeni nesil araç ve kavramlarla tanışacak.

Genç profesyonellere, yeni mezunlara ve öğrencilere malzemeyi tanıyarak yerinde deneyim boyutu kazandıran, aynı zamanda mimarlık, yaratıcı düşünce ve tasarım üzerinden sosyal sorumluluk yükleyen Yapı Unplugged 02 Atölyesi'nin fuar boyunca ortaya çıkardığı modüller fuarın son günü olan 22 Haziran Cumartesi tanıtılacak.

Yapı Masterclass kapsamında ise 4 güne özel tasarlanan farklı ziyaretçi gruplarının ilgi ve çalışma alanlarını kesiştiren moderator eşliğindeki mimari ustalık sınıfları düzenlenecek. Standların gezilmesi sonrasında master mimarlar ve onların proje paydaşları olan iç mimar, makine mühendisi, inşaat mühendisi gibi profesyonellerle söyleşiler düzenlenecek.

Başkanlar Forumu'nda yapı sektörünün 2019-2020 gündemini tartışacağız. Bu bölümde, sektörel derneklerin başkanları ve kamu temsilcileri ile "Gündem Buluşması" planlanmakta. Her yıl Yapı Fuarı İstanbul'un sunduğu platformla gelenekselleşmesi öngörülen buluşmada, sektörün geçirdiği yılın malzeme, inşaat, ekonomi ve planlama perspektiflerinden değerlendirilmesi, gelecek projeksiyonlarının tartışılması, yerel yönetim ve devlet politikaları gibi konu başlıklarının gündeme taşınması hedeflenmektedir. Ulusal ve uluslararası basının ağırlanacağı ilk günün açılış seremonisi ve fuar turu devamında, tüm ziyaretçilere açık böyle bir forumun organize edilmesi, kamu ve özel sektörün bir araya gelerek mesaj verebilmesine imkan verecektir.

Yatırım Odağı Forumu'nun konusu ise "Turizm ve İnşaat". Turizm tesislerinin yenilenmesi ve bu sürecin yapı malzemeleri ve inşaat sektörüne nasıl bir pazar vaadettiği tartışılacak.  

Bildiğiniz üzere 21 Haziran Cuma günü Kuzey yarım kürede güneş ışığından yararlanılan en uzun gün ve aynı zamanda 'Dünya Güneş Günü'. Bugüne özel, değişen iklim koşullarını ana gündeme taşıyarak sektörde yaşanan değişim, pazar trendleri ve uygun alternatif başlıklar üzerinden değerlendirmelerde bulunacağız. Genç profesyonellere, yeni mezunlara ve öğrencilere malzemeyi tanıyarak yerinde deneyim boyutu kazandıran, aynı zamanda mimarlık, yaratıcı düşünce ve tasarım üzerinden sosyal sorumluluk yükleyen Yapı Unplugged Yaz Okulu Atölyesi'nin fuar boyunca ortaya çıkardığı modüller ise fuarın son günü 22 Haziran Cumartesi tanıtılacak.

7-Yapı Sektörü 2018'i nasıl geçirdi?

2018 rakamlarına ve 2019 ilk çeyreğinin verdiği ipuçlarına bakarsak açık bir gerileme olduğu görülüyor. Ancak 2019 yılının ikinci yarısında yenileme pazarı ile ilgili açılımlar öngörüyoruz. Yani sektör tekrar hareketlenebilecek.

2019 yılında inşaat malzemeleri ihracatında yüzde 7-8 arasında bir artış olacağı ve ihracatın 22,6-22,8 milyar dolara ulaşabileceği öngörülüyor. Tüm alt sektör grupları için ihracat pazarlarında olanaklar iyileşmeye devam edecek.

 

İç pazarda 2019 yılında önceki yıllardan farklı olarak iki gelişme alanı daha olacak. Bunlardan ilki yeni inşaat işlerinde talebin azalması ile birlikte son yıllarda ertelenmiş olan yenileme pazarı talebi 2019 yılında hareketlenebilecek. Diğer yandan inşaat malzemeleri ithalatında gerileme 2019 yılında da devam edecek. 2019 yılında ithal edilen ürünler yerine yurtiçinden tedarikin daha belirgin şekilde öne çıkacağını düşünüyorum.

8-Fuarda bu yıl hedeflenen katılım rakamları nelerdir?

Yapı Fuarı bu yıl 17 ülkeden 600'ün üzerinde katılımcı firma ve 90.000'in üzerinde ziyaretçiyi ağırlamayı hedefliyor. Başlıca Katar, İran, Rusya, Çin, BAE, İtalya, Suudi Arabistan, Güney Kore, Tayvan, Çekya, KKTC, Türkiye, Almanya, Polonya, Ukrayna, Hindistan ve Portekiz gibi birçok ülke fuarda yeni ürün ve hizmet teknolojileriyle yer alacak.

Balkanlar, Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkeleri, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'yı kapsayan bölgedeki en büyük, dünyada ise 5 büyük yapı fuarından biri olan Yapı, İnşaat Malzemeleri ve Teknolojileri Fuarı ?û Turkeybuild İstanbul'u 2018 yılında 85.923 kişi ziyaret etmişti.

9-Bağlı olduğunu

Yorumlar

Top