KENTSEL DÖNÜþÜM NASIL YAPILMALI?

KENTSEL DÖNÜþÜM NASIL YAPILMALI?

Türkiye inþaat sektöründeki son geliþmelerin deðerlendirildiði 3. Ýnþaat ve Konut Konferansý, Marriott Hotel Asia'da düzenlendi. Kentsel dönüþümün Ýstanbul Anadolu Yakasý'ndaki yansýmalarý üzerine konuþma yapan Aydoðan Ýnþaat Yönetim Kurulu Baþkaný Ýrfan Aydoðan, kentsel dönüþümün sadece yýpranmýþ binalarýn yýkýlmasýndan ziyade yüksek kent mekanlarý yaratmadaki önemine dikkat çekti.

Bu yýl üçüncü kez gerçekleþen ve açýlýþ konuþmasýný ÝNDER (Ýstanbul Ýnþaatçýlar Derneði) Yönetim Kurulu Baþkaný Nazmi Durbakayým'ýn yaptýðý 3. Ýnþaat ve Konut Konferansý, sektörün devlerini bir araya getirdi. Marriott Hotel Asia'da 13 Ocak'ta gerçekleþen konferansta Aðaoðlu þirketler Grubu, Sinpaþ GYO, Özyurtlar þirketler Grubu, Aydoðan Group, Ege Yapý Group gibi 200'e yakýn firma, sektöre iliþkin fikir ve önerilerini paylaþtý.

Konferansýn konuþmacýlarý arasýnda yer alan Aydoðan Ýnþaat Yönetim Kurulu Baþkaný Ýrfan Aydoðan ise "Kentsel dönüþüm nasýl olmalý? Kentsel dönüþümün Ýstanbul Anadolu Yakasý'ndaki yansýmalarý" baþlýðýyla konferansýn en dikkat çekici konuþmacýlarýndan biri oldu. Ýrfan Aydoðan, kentsel dönüþümün nasýl olmasý gerektiðini vurgularken kentsel dönüþümü 1950'lerden 2012 yýlýnda 6306 nolu "Afet Riski Altýndaki Yapýlarýn Yenilenmesi" yasasýna kadar deðerlendirdi. Ýrfan Aydoðan konuþmasý sýrasýnda, kentsel dönüþümün bir kentin dokusunu bozan sorunlarýn giderilmesi olarak algýlanmasý gerektiðini vurguladý.

"Kentsel dönüþüm yapýlýrken sosyolojik çözümlendirilme de gerçekleþtirilmelidir. Kentsel dönüþümün uygulanacaðý alanlarda yaþayan insanlarýn dönüþümü gerçekleþtirdikten sonra ayný alanlarda yaþamalarý saðlanmalýdýr" açýklamalarýnda bulunan Aydoðan, her kentte ayný kentsel dönüþüm sorunlarýnýn yaþanmadýðýný belirtti ve her bölgenin kendine özgü sorun ve potansiyellerinin belirlenip bunlara uygun dönüþüm strateji ve politikalarýn geliþtirilmesi gerektiðine vurgu yaptý.
 
Öncelikli yaþanýlacak ilçe ama depreme dayanýksýz

Konuþmasýnda özellikle Kadýköy ilçesindeki kentsel dönüþüme aðýrlýk veren Aydoðan, Kadýköy'ün Ýstanbul Ticaret Odasý'nýn yaptýðý bir ankete göre en iyi yaþanýlacak ilçe seçildiðini, bunun için de Kadýköy'de yüksek bir yaþam kalitesi için doðru bir kentsel dönüþümün gerçekleþmesi gerektiðine dikkat çekti. Aydoðan'ýn verdiði bilgilere göre 01.08.1998 tarihinden önce yapýlan yapýlarýn çok büyük bir bölümünün 6306 sayýlý "Afet Riski Altýndaki Yapýlarýn Yenilenmesi" yasasýna baðlý olarak ve 2007 yýlý onaylý betonarme yönetmeliðine göre yenilenmesi gerekiyor.

"Bu doðrultuda Türkiye yapý stoðunun yüzde 25'i, Ýstanbul'daki yapý stoðunun 2/3'ü, Kadýköy'deki yapý stoðunun ise yüzde 72'si deprem riski taþýyor. 550 bin kiþilik nüfusu, 25.7 km yüz ölçümü ile Anadolu Yakasý'nýn en eski ve en yüksek nüfus yoðunluðuna sahip ilçesi Kadýköy, kültür düzeyi yüksek, ulaþým açýsýndan kilit noktadaki bir ilçe. Kadýköy'deki yapýlaþma oldukça eskiye dayanmaktadýr ve Kadýköy, Moda haricinde parselleri büyük olan bir ilçedir. Diðer bir deyiþle parsellerde paydaþ sayýsý fazladýr. Ayný zamanda Kadýköy'de parsellerin neredeyse tamamý þahýs parselidir, yerleþik ve oturmuþ bir nüfus yapýsýna sahiptir" diyen Ýrfan Aydoðan, sözlerine þu þekilde devam etti: "6306 numaralý yasaya baðlý olarak, Kadýköy ilçesinde 1.4.2014 tarihine kadar tespit edilen riskli bina sayýsý 625 olmuþtur. Bu da Kadýköy'ü, riskli bina raporu olan yerleþim yerleri arasýnda Türkiye birincisi yapmýþtýr. Kýsacasý Kadýköy'deki binalarýn yaklaþýk yüzde 75'inin yenilenmesi gerekmektedir."
 
700 proje, ruhsat almak için sýrada bekliyor
2012 yýlýnda 221 ruhsat verilen Kadýköy'de, bu rakamýn 2013 yýlýnda 329'a, 2014'te 678'e yükseldiðini ifade eden Ýrfan Aydoðan, bugün itibariyle ruhsat almak için 700 projenin de sýrada beklediðini ve bu durumun da Kadýköy'ün ne kadar yoðun bir dönüþüm geçirdiðini ispat ettiðini de sözlerine ekledi.

Konuþmasýnda Fikirtepe'de yaþanan sorunlara da deðinen Ýrfan Aydoðan, Fikirtepe'de þu an 4 emsal verildiðini ve kentsel dönüþümün baþladýðý 4 sene içerisinde gerek Fikirtepe'de yaþayan insanlarýn ve gerekse de anlaþma yapan müteahhitlerin maðdur olduðunun altýný çizdi. Ýrfan Aydoðan, "Fikirtepe'de problemler devam ederken Kadýköy'de emsalli olan yerlerde 2.07 emsale ilaveten yüzde 20'lik, yüzde 25'lik ilave artýþlar saðlanmýþtýr. Kadýköy sahil parselleri, Küçükyalý ve Ýdealtepe'nin tamamýnda ise yönetmelikte herhangi bir artýþ yapýlmamýþ, burada oturan insanlara afet riskine karþý bir çözüm sunulamamýþtýr" diyerek sözlerine devam etti.
 
"Ada bazýnda projeler geliþtirilmeli"

"Kentsel dönüþümle parsel bazýnda deðil, ada bazýnda projeler geliþtirilirse beton yýðýnlarý azalacak, yeþil alanlarý fazla ve sosyal donatýlarý, kapalý otoparklarý, geniþ sokaklarý olan projeler geliþtirilebilecek" diyen Aydoðan, ada bazýnda inþaat yapabilmek için birtakým yasal düzenlemelerin yapýlmasý gerektiðine dikkat çekti. Aydoðan, ada bazýndaki çözümün önündeki en büyük engellerden birisinin ülkemizde uzlaþma kültürünün olmamasýna baðlýyor. Kentsel dönüþümün, eski yýpranmýþ binalarý yýkýp, saðlam bina yapma iþi olmamasý gerektiðini de sözlerine ekleyen Aydoðan, "Aksi takdirde, çeyrek asýr sonra saðlam binalarýn önündeki mekanlarýn kalitesini yükseltmek için yeniden kentsel dönüþüm yapmak zorunda kalacaðýz. Kentsel dönüþüm, sadece yapý ve mekan kalitesini yükseltmek için deðil, toplumun bütüncül huzur ve refahýný arttýrmak için de kullanýlmalýdýr. Kentsel dönüþüm, tüm taraflarýn ortak menfaatlerine yönelik önermeler içermesi halinde, bir ortak uzlaþýya dönüþebilir. Bu anlamda devlet mutlaka denetleyen ve hakem olmak zorundadýr" açýklamalarýnda bulundu.
 
 
 

Yorumlar

Top