EKONOMÝNÝN LOKOMOTÝFÝ OLMAYA DEVAM EDECEK

EKONOMÝNÝN LOKOMOTÝFÝ OLMAYA DEVAM EDECEK

Yapý Ürünleri Üreticileri Federasyonu (YÜF), Çevre ve þehircilik Bakaný Ýdris Güllüce'nin onur konuþmacýsý olarak katýldýðý "2023'e Doðru Kentsel Dönüþüm, Ulusal Çevre Politikalarý ve Sektörden Beklentiler" konulu toplantýda sektörün sorunlarý, önümüzdeki döneme iliþkin hedef ve beklentiler deðerlendirildi.

Yapý Ürünleri ve Üreticileri Federasyonu, "2023'e Doðru Kentsel Dönüþüm, Ulusal Çevre Politikalarý ve Sektörden Beklentiler" konulu toplantý düzenledi. Çevre ve þehircilik Bakaný Ýdris Güllüce'nin onur konuþmacýsý olarak katýldýðý toplantýnýn ev sahipliðini YÜF Yönetim Kurulu Baþkaný M. þefik Tüzün yaptý. 23 Ocak 2015 tarihinde Çýraðan Sarayý Mabeyin Salonu'nda gerçekleþen toplantýya Çevre ve þehircilik Bakaný Ýdris Güllüce'nin yaný sýra yapý, çimento ve inþaat sektörünün yöneticileri katýldý.

Toplantýnýn açýlýþ konuþmasýný yapan YÜF Yönetim Kurulu Baþkaný M. þefik Tüzün konuþmasýnýn baþýnda Yapý Ürünleri Üreticileri Federasyonu hakkýnda bilgi verdi. M. þefik Tüzün, Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliði(TÇMB) öncülüðünde 2005 yýlýnda kurulan YÜF'ün; çimento, beton ve kirece dayalý yapý malzemeleri üreten kuruluþlara mesleki sosyal, teknik ve ekonomik yönlerden rehberlik etmek, yapý malzemeleri ve ticaretinin mesleki ahlak ve kamu yararýna uygun, ahenkli ve verimli tarzda çalýþmasýný saðlamak ve Uluslararasý Entegrasyon hedefi doðrultusunda Türk Sanayi ve Hizmet Kesimi'nin rekabet gücünün artýrýlarak, uluslararasý ekonomik sistemde belirgin ve kalýcý bir yer edinmesi amacýyla kurulduðunu kaydetti.

Ýnþaat sektörünün Türkiye ekonomisine kattýðý artý deðeri vurgulayan M. þefik Tüzün; Türkiye'nin büyüme, Dünya ile rekabet ve AB ile tam üyelik hedefleri doðrultusunda daha fazla üretim ve istihdam için bugüne kadar olduðu gibi 2015 yýlýnda da Türk ekonomisinin lokomotif sektörü olmaya ve önemini korumaya devam edeceklerini söyledi.

En büyük katký çimento sektöründen
Kentsel dönüþüm projesi kapsamýnda, ülke genelinde 20 yýlda 7 milyon konutun yeniden inþa edileceðinin altýný çizen Tüzün: "Türkiye'deki konut stokunun yaklaþýk üçte biri deðiþecek ve toplam maliyetin 500 milyar Dolar civarýnda olmasýný bekliyoruz. Sektörümüz, çevre ve atýk kullanýmý ile ilgili her alanda öncülük rolünü üstlendiði gibi, kentsel dönüþümden kaynaklý inþaat ve yýkýntý atýklarýnýn yeniden kullanýmý konusunda yürütülen çeþitli araþtýrma projelerinde de yer almaktadýr" dedi.

Ulusal çevre politikalarýna da deðinerek, Türkiye'de yürürlükte olan çevre mevzuatýnýn büyük ölçüde Avrupa Birliði müktesebatýna paralel olduðunu ancak Avrupa Birliði'nin üye ülkelerin mevzuata uyumu konusunda 5 ila 7 yýl geçiþ süreleri tanýdýðýný belirten Tüzün; "Bu geçiþ sürelerinin ülkemizde de sektör iþletmelerine uygulanmasý önemlidir. Ayrýca, AB ülkelerinin tümünde bile uygulanmayan sýnýr deðerlerin, Türk endüstrisine uygulanmasý konusunda daha dikkatli davranmak gerekiyor" dedi.

Konuþmasýnda iklim deðiþikliði ile ilgili görüþlerini paylaþan Tüzün, "Ýklim deðiþikliði; demir çelik, çimento, elektrik enerjisi üretimi, ulaþtýrma, konutlar ve atýk sektörleri gibi farklý sektörleri de kapsayan ortak bir mücadele alanýdýr. Kyoto Protokolü 2020 yýlýnda sona eriyor. Sektörümüz temsilcilerinin de katýldýðý Peru'da yapýlan 2014 yýlý iklim deðiþikliði konferansý 2020 yýlý sonrasýnda geçerli olacak yeni anlaþma üzerine odaklandý ve bu anlaþmanýn çerçevesi belirlendi" dedi.

Türkiye'de atýk bertarafý konusunda en büyük katkýyý saðlayan sektörün çimento sektörü olduðunu vurgulayan M. þefik Tüzün; "Türkiye çimento sektörü 2013 yýlýnda yaklaþýk 1,15 milyon ton atýðý yakýt ve hammadde olarak ekonomik deðere dönüþtürerek sanayi ve çevrenin çözüm ortaðý olmuþtur. Bu malzemelerden 500 bin ton atýk enerji kaynaðý olarak, 650 bin ton atýk ise hammadde alternatifi olarak deðere dönüþtürülmüþtür."

"Çevre bizim hem kültürümüzde hem de tarihimizde var"
Yapý Ürünleri ve Üreticileri Federasyonu'nun onur konuðu olarak toplantýda sektörle ilgili deðerlendirmelerini paylaþan Çevre ve þehircilik Bakaný Ýdris Güllüce, Türkiye'nin inþaat ve inþaat malzemeleri konusunda iyi bir noktada olduðunu belirtti.

Türkiye'nin artýk 50 yýl ötesini görebildiðini söyleyen Çevre ve þehircilik Bakaný Ýdris Güllüce, Türk sanayicilerinin de fedekar olduklarýnýn altýný çizdi ve "Çevre bizim hem kültürümüzde hem de tarihimizde var. Çevre konusuna fiziksel bakmamak gerek. Çevre ile ilgilenmenin insani bir deðer olduðunu düþünüyorum. Bakanlýk olarak Kentsel dönüþümün yanýnda kýrsal dönüþüm için de çeþitli çalýþmalar yürütüyoruz" dedi.

Yorumlar

Top