KONUT STOKU BÜYÜDÜ

KONUT STOKU BÜYÜDÜ

Türkiye Müteahhitler Birliði, Ocak ayý Ýnþaat Sektörü Analiz Raporu'nu yayýnladý. 2014 yýlsonu itibariyle Türk müteahhitlerin faaliyet gösterdikleri ülke sayýsý 104'e, bu ülkelerde üstlendikleri proje sayýsý 7 bin 684'e, projelerin toplam tutarý ise 300.3 milyar dolara ulaþtý.

Türkiye Müteahhitler Birliði tarafýndan 3 ayda bir hazýrlanan Ýnþaat Sektörü Analiz Raporu yayýnlandý. Dünya ve Türkiye ekonomisine iliþkin deðerlendirme ve öngörülerin yer aldýðý 2015 yýlýnýn ilk raporunda yine çarpýcý tespitler yer aldý.

"Gündem ve beklentilerin hýzla deðiþtiði, belirsizlik ve risk algýsýnýn arttýðý bir yýla girerken" baþlýklý analizde dünyanýn ekonomik performansýnýn 2014 yýlý son çeyreðinde de zayýf seyrini sürdürdüðü vurgusu yapýldý.

Çin'in büyümesindeki yavaþlamaya raðmen Asya Pasifik bölgesi küresel büyümenin lideri olmaya devam ettiði belirtilen raporda, 2015'e girerken dünyanýn görünümü siyasi, toplumsal ve ekonomik istikrara tehdit oluþturan risklerin biriktiði, bu durumun kaygýya ve beklentilerin bozulmasýna neden olduðu þeklinde özetlenebileceði kaydedildi.

Raporda özetle þu baþlýklara yer verildi:

RUSYA KRÝZÝ AðIRLIðINI KORUYOR: Rusya krizinin yurtdýþý müteahhitlik hizmetlerini olumsuz etkilemeye devam etmesi olasýlýðý gündemdeki aðýrlýðýný korumaktadýr.

ORTADOðU'DA ÇEKÝCÝ FIRSATLAR: Ortadoðu'daki istikrarsýzlýðýn sona ermesi halinde yurtdýþý müteahhitlik hizmetlerinin ufkunda yeni ve çekici iþ fýrsatlarýnýn belirmesi yüksek bir olasýlýk olmakla birlikte ihtiyatýn elden býrakýlmamasýnda yarar vardýr.

GELÝþEN EKONOMÝLERDEKÝ ÝHALELER: Geliþmekte olan ülkelerde ortaya çýkan altyapý yatýrýmlarýnýn, metro, demiryolu ve katma deðeri yüksek otoyol projeleri ile Körfez Bölgesi'nin ve BDT ülkelerinde ihaleye çýkan enerji ve altyapý projelerinin Türk müteahhitler için çekici iþ fýrsatlarý sunmaya devam etmesi beklenmektedir.

PETROL FÝYATLARINA DÝKKAT: Düþen petrol fiyatlarýnýn Körfez ülkelerinde pazarýn geleceðine yönelik belirsizlikleri artýrabileceðini göz önünde tutmakta yarar vardýr.

YURTTA KISA VADE BELÝRSÝZ: Yurtiçinde yüksek enflasyon, düþük oranlý ve gerileyen iç tasarruflar, özel sektör yatýrýmlarýndaki durgunluk, kamu yatýrýmlarýndaki gerileme, hane halklarýnýn tüketim eðilimindeki duraklama, konut satýþlarýndaki ivme kaybý ve Reel Kesim Güven Endeksi ile Tüketici Güven Endeksindeki düþüþler baþta olmak üzere çeþitli makroekonomik göstergeler deðerlendirildiðinde, inþaat yatýrýmlarýnýn kýsa vadede kayda deðer ölçüde artacaðý öngörülmemektedir.

SEÇÝM SOSYAL YATIRIMLARI ETKÝLEDÝ: 2015'in seçim yýlý olmasý bütçede sabit sermaye yatýrýmlarý yerine sosyal yatýrýmlara aðýrlýk verilmesine neden olmuþ görünmektedir.

FÝNANSMAN TEMÝNÝNDE GÜÇLÜK: Büyük ölçekli inþaat yatýrýmlarýnda ve özellikle de mega projelerde kamu özel iþbirliðine dayalý finansman modellerinin hayata geçirilmesi sektörü orta vadede canlandýrma potansiyeline sahip olmakla birlikte bu modellerin uygulanabilmesi için gerekli finansmanýn teminindeki güçlük devam etmekte ve 2015'de daha da artabileceði deðerlendirilmektedir.

FED OLUMSUZ ETKÝLEYEBÝLÝR:
ABD Merkez Bankasý'nýn 2015 ortalarýnda faiz artýrýmýna baþlamasýnýn bu sürece olumsuz katkýda bulunabileceði göz önünde tutulmalýdýr.

KONUT STOKU BÜYÜDÜ:
2014'ün üçüncü çeyreðinde yapý ruhsatlarýnda yüzölçümü itibariyle kaydedilen ve %39.2'ye ulaþan artýþa karþýn, konut satýþ rakamlarý gerilemeye, stok erime hýzlarýndaki düþüþ konut stokunun büyüdüðüne, inþaat harcamalarýndaki artýþ oraný yavaþlamaya, ciro ve üretim endeksleri durgunluða, iþgücü girdi endeksleri ise daralmaya iþaret etmektedir.

CANLANMA BEKLENTÝSÝ ZOR: 2015 yýlý inþaat üretiminde sektördeki yavaþlama trendini yukarý yönde hýzlandýracak kayda deðer bir canlanma beklentisi içerisine girmek güçtür.

KENTSEL DÖNÜþÜM ÜRETÝMÝ ARTIRABÝLÝR:
Diðer yandan, hükümetin gündemindeki, kamu-özel ortaklýðý ile ihale edilen büyük ölçekli altyapý ve üstyapý projeleri ile kentsel dönüþüm projeleri, inþaat sektörü üretiminin artmasýný saðlayacak potansiyele sahip bulunmaktadýr.

HÜKÜMETÝN TAVRI MEMNUNÝYET VERÝCÝ: Son dönemde Baþbakan Davutoðlu tarafýndan açýklanan "Ekonomide Dönüþüm Programlarý" ise genelde politika deðiþikliklerinin ve özellikle de istikrar, katma deðerli üretim artýþý, tasarruf ve verimlilik konularýna verilen önemin göstergesi olarak memnuniyetle karþýlanmýþtýr.

FIRSATLAR YAKINDAN ÝZLENMELÝ:
Makroekonomiden sektörlere ve yatýrým kararlarýna uzanan geniþ bir yelpazede hem riskleri hem de fýrsatlarý yakýndan izleyerek yol almakta yarar vardýr.

KAMU YATIRIMLARI HIZ KESMEMELÝ:
Makroekonomik ve sektörel bazda deðerlendirildiðinde, büyüme odaklý düþünmenin ötesinde, ekonomik istikrarý saðlayacak, kamu yatýrýmlarýnýn hýz kesmeden devamýný mümkün kýlacak ve özel sektörü yatýrýma teþvik edecek ortamýn yaratýlmasý önemli olmaya devam etmektedir.

Rapordan rakamlar                                       
22.5 MÝLYAR DOLAR
2014 yýlý yurtdýþý müteahhitlik hizmetleri toplam proje bedeli
2014 yýlýnda 22,5 milyar ABD Dolarý deðerinde 255 yeni proje üstlenilmiþtir. Bu rakam 2013 yýlý gerçekleþmeleri ile kýyaslandýðýnda %30'luk (yaklaþýk 10 milyar ABD Dolarý) bir kayba iþaret etmektedir.

104 ÜLKE
2014 yýlsonu itibariyle Türk müteahhitlerin faaliyet gösterdikleri ülke sayýsý 104'e, bu ülkelerde
üstlendikleri proje sayýsý 7684'e, bu projelerin toplam tutarý ise 300.3 milyar ABD Dolarýna ulaþmýþtýr.

%20.7 TÜRKMENÝSTAN
2014 yýlýnda en çok proje üstlenilen ilk 5 ülke Türkmenistan, Rusya Federasyonu, Cezayir, Katar ve Kazakistan olmuþtur. Türkmenistan % 20.7 ile birinci, Rusya %14.8'le ikinci, Cezayir yüzde 14.2'yle üçüncü sýrada.

%26.4 KÖPRÜ-YOL-TÜNEL
2014 yýlýnda yapýlan 4 müteahhitlik hizmetinden biri köprü-yol ve tünel projeleri oldu. Demiryolu 12.7'yle ikinci, iþ merkezi 12.3'le üçüncü sýrada yer aldý.

88.4 MÝLYON DOLAR
2000'li yýllarýn baþýnda yaklaþýk 20 milyon ABD Dolarý olarak gerçekleþen ortalama proje bedeli 2013 yýlýnda 80.1 milyon ABD Dolarýna, 2014 yýlýnda ise 88.4 milyon ABD Dolarýna yükseldi.


Yorumlar

Top