GÜN IþIðINI MAKSÝMÝZE EDEN KONUT PROJESÝ: G-YOO

GÜN IþIðINI MAKSÝMÝZE EDEN KONUT PROJESÝ: G-YOO

Suyabatmaz Demirel Mimarlýk tarafýndan Mar Yapý için tasarlanan ve Güneþli'de hayata geçirilecek olan G Yoo projesinin inþaatý devam ediyor.

Suyabatmaz Demirel Mimarlýk tarafýndan Mar Yapý için tasarlanan G Yoo projesinin Güneþli'deki inþaatý hýzla yol almaya devam ediyor. Konut bloklarýný, cepheyi ve gün ýþýðýný maksimize etmek amacýyla üçgen plan þemasýndaki iki prizmatik kule halinde tasarlayan Mimar Arif Suyabatmaz ve Mimar Hakan Demirel, arsanýn batýsýndan geçen Basýn Ekspres Yolu'nun mevcut trafik yoðunluðunu, Taþ Ocaðý Caddesi'nin gelecekteki olasý trafik yoðunluðunu ve doðal aydýnlatmanýn efektif kullanýlmasý kaygýsýný biçim kararlarýna doðrudan etki eden etmenler olarak ele almýþlar.

Yapýlarýn tasarýmýnda arsaya konumlanacak tek bir prizma söz edilen problemleri çözemeyeceði için diagonal bir kesimle iki parçaya ayrýlmýþ üçgen plan þemasýnda iki kule tasarlayan mimarlar, yapý parçalarýný arsanýn karþýt sýnýrlarýna dayandýrarak iki yoldan da iyi bir þekilde algýlanmasýný saðlamýþlar. Böylece yol taraflarýna dayanan köþeler sayesinde gürültüden etkilenen mekanlarý minimuma indirgemiþler. Mekan çözümleri olarak birbirlerinden farklý olan iki alt parçadan birinin çekirdek ve þaftlarý hipotenüs kenarýna dayanarak kuzeye yönelirken, diðer parça uzun kenarýna dayanarak kuzeye baktýrýlmýþ. Böylece doðal ýþýk olabildiðince efektif kullanýlarak pasif iklimlendirmeye yardýmcý olunmuþ.

Üçgen plan þemasý baþta bir problem olarak algýlanabilmesine raðmen, tasarýmda bir avantaja dönüþtürülerek, daha yaþanabilir mekanlar yaratmak için kullanýlmýþ. Bu formal seçim sayesinde konutlarda cephe ve gün ýþýðý maksimize edilirken bu bölgede yaþayan kullanýcý profiline uygun olarak tasarlanan küçük daireler için çok avantajlý bir iç mekan düzeni elde edilmiþ.

Zeminle zengin bir iliþki

Suyabatmaz Demirel Mimarlýk'ýn cephelere yaptýðý mimari dokunuþlar sayesinde iki farklý bina olarak deðil, bir bütün olarak algýlanan G Yoo bloklarý, altlarýna aldýklarý sosyal ve ticari donatýlar ile kamusal alanlar sayesinde zeminle zengin bir iliþki kurmuþ. Bütün ayrýþýrken oluþan kesim düzlemi zemin kotunda da devam ederek bir yarýk oluþturmuþ. Arsanýn batý ve doðusundaki donatýlar yarýktan ýþýk alacak þekilde konumlanmýþ.   

Projenin önerdiði fonksiyonel süreklilik, mekanlarýn ve cephe boþluklarýnýn modüler organizasyonuyla saðlanmýþ. Siyah cephe üzerindeki her mekan üç farklý boyutlarda boþluklar içerirken, beyaz cephe ise, tek bir modül içerecek þekilde tasarlanmýþ. Böylece mekanlarýn cepheyle kurduðu iliþki dolayýsýyla, cephede rastgele konumlanmýþ gibi gözüken fakat altýnda matematiði olan bir doku oluþturulmuþ. Böylece gelecekte planlarýn deðiþmesi durumunda dahi, cephede benzer bir dokunun oluþabilmesine imkan saðlanmýþ.

Cephelerin birbirleriye yaptýklarý güçlü kontrast ve yapýlarýn konumlandýrýlma stratejisi sayesinde çok farklý vistalarla kullanýcýya farklý perspektifler sunulan konut bloklarýnda, bir adým önce görülenle bir sonraki adýmda görülen görüntülerin bu denli farklý olmasý sayesinde sinematografik bir durum elde edilmiþ.

2012 yýlýnda Dünya Mimarlýk Festivali Ödülleri'nde (WAF) finalist olma baþarýsýný gösteren Suyabatmaz Demirel Mimarlýk tasarýmý G Yoo'nun iç mimari projesi Yoo kurucu ortaðý ve kreatif direktörü Philippe Starck tarafýndan hazýrlandý.

Yorumlar

Top