DÝLA GÖKALP ARCHITECTS'TEN NÝTELÝKLÝ DÖNÜþÜM PROJELERÝ

DÝLA GÖKALP ARCHITECTS'TEN NÝTELÝKLÝ DÖNÜþÜM PROJELERÝ

Dila Gökalp Architects (DGA), deðiþen çalýþma alýþkanlýklarýnýn çaðýmýza uygun ofis mekanlarý ile olan baðlantýsýndan yola çýkan ve "adaptive reuse" olarak da adlandýrýlan dönüþüm projelerine imza atýyor.

Son beþ senelik dönemde pek çok endüstriyel yapýya mimari ve kentsel anlamda yeniden hayat veren, "adaptive reuse" olarak da adlandýrýlan dönüþüm projelerine imza atan Dila Gökalp Architects (DGA) kentlerdeki yapýlarýn sürdürebilirlik ilkelerinin ýþýðýnda devamlýlýðýný korumalarý ve çaða ayak uydurabilmeleri için, atýl durumdaki mevcut yapýlarý çaðdaþ ofis tasarýmlarýna dönüþtürüyor.

Tekstil, otomotiv, boya, yedek parça gibi sektörlerin atýl durumdaki üretim tesislerinin iletiþim ve bilgi teknolojileri, medya, sanat ve reklam ajanslarý gibi yaratýcý sektörlerin çalýþma alanlarýna dönüþtüðünü söyleyen Mimar Dila Gökalp mevcut haliyle kullaným ömrünü tamamlamýþ yapýlý çevre elemanlarýný yeniden canlandýrmanýn kaçýnýlmaz hale geldiðini þöyle vurguluyor: "Dila Gökalp Architects olarak bazý endüstri yapýlarýný yaratýcý mekanlara dönüþtürme fýrsatýmýz oldu. Bunu yaparken öncelikli olarak taþýyýcý sistem, hacimsel oranlar ve yapý malzemeleri gibi nitelikleri göz önünde bulundurduðumuzu söyleyebiliriz. Mevcut alanlarýn bazen küçük müdahalelerle, bazen de gereksiz eklentilerden arýndýrýlmasýyla yeni fonksiyonlara dönüþmesi saðlanabiliyor. Projeyi þekillendiren en önemli faktör elbette iþverenin çalýþma alýþkanlýklarý oluyor. Fakat mekanýn sunduðu avantajlarý ve önerileri de biz projenin mimarlarý olarak deðerlendirebiliyoruz. Bu avantajlar da aslýnda endüstri yapýlarýnýn esnekliðinden kaynaklanýyor."

Günümüzde ofis tasarýmlarýnýn özgün anlayýþlarla ele alýnmasý gerektiðini ve hareketlilik, esneklik, çeþitlilik gibi yeni niteliklerin çok önemli bir hale geldiðini söyleyen Mimar Dila Gökalp çaðdaþ ofislerin en temel özelliðinin akýþkanlýk ve geçirgenlik olduðunu vurguluyor: "Yeni nesil ofislerde duvarlar ortadan kalkýyor veya cam gibi saydam yüzeylere dönüþüyorlar. Artýk birçok yeni çalýþma alýþkanlýðýnýn ofis projelerinde yer aldýðýný görmek mümkün. Bu ayný zamanda ofislere özgü mobilyalarýn üretilmesini de gerektiriyor. Mevcut mobilya sistemleri kimi zaman bu tür esnek mekanlarda rijit kaldýklarýndan, mobilya tasarýmýnda farklý bir anlayýþa ihtiyaç duyuluyor. Aslýnda bu tür yeni ofisler iþ, sosyalleþme ve yaþama dengesinin kent mekanlarýnda nasýl deðiþtiðinin küçük bir göstergesi?à "

Zamanýn ruhunu yeniden yakalama/yaratma...
Kentlerde meydana gelen deðiþimler üzerine "Uzun bir süredir, özellikle Ýstanbul baþta olmak üzere büyük kentlerde süregelen kentsel dönüþüm ile birçok yapý yýkýldý ve yapýldý. Bunlarýn içinde kültürel ve tarihi deðeri yüksek yapýlar da bulunuyor. Kentlerimiz yýkýlýyor, hafriye ediliyor ve 'umulmadýk' beliren mimarilere sahne oluyor. Günümüzde geliþime, deðiþime ve yenilenmeye karþý durmak elbette geçerli deðil ama bununla nasýl baþ etmeli sorusu biz mimarlarýn, tasarýmcýlarýn ve kent plancýlarýnýn sormasý/cevaplamasý gereken sorularýn baþýnda geliyor" yorumunu yapan Mimar Dila Gökalp, çevremizdeki yapýlarýn yýkýlýp, yerine yenilerinin gelmesiyle anýlarýmýzýn da kaybolduðunu söylüyor ve kentin potansiyellerine dikkat çekiyor: "Kentlerimiz; yapý, sokak, meydan, park, açýk alan gibi farklý unsurlardan oluþmuþ yapýlý çevreler olmalarýnýn ötesinde, tüm bu unsurlarýn tarihi, politik, kültürel, sosyolojik, mimari ve kent hafýzasý gibi birçok katmaný içinde barýndýrdýðý bir deðerler bütünü. Peki, bu yapýlar yeni ihtiyaç ve tasarýmlara gerçekten ayak uyduramýyorlar mý? Sözgelimi, zamanýnda kent çeperinde konumlanmýþ endüstri yapýlarý bugün kent merkezinde önemli bir yoðunluk oluþturuyorlar ve bu yapýlar teker teker yýkýlýp yüksek kulelere dönüþüyorlar. Özellikle Levent ?û Maslak aksýndaki endüstri yapýlarý bu dönüþümün ve deðiþimin önemli örneklerinden biri. Ofislerin yapýsý zamanla deðiþtikçe bunlarýn kentteki karþýlýðý da deðiþiyor; endüstriden finansa ve finanstan yaratýcý endüstriye..."

Özellikle kent merkezindeki birçok anlamda kullaným önceliðini kaybetmiþ olan endüstri mekanlarýnýn dönüþmesini oldukça heyecan verici bulan Mimar Dila Gökalp, bu durumu "yeniden zamanýn ruhunu yakalama/yaratma çabasý" olarak deðerlendiriyor ve ekliyor: "Bilindiði gibi yüksek kuleler ve finans yoðun ofislerin gelmesiyle Levent?ûMaslak aksýnda yaþanan dramatik deðiþim bugün yaratýcý endüstrinin de buradaki mevcut endüstri mekanlarýný tercih etmesiyle yeni potansiyeller ve dönüþüm imkanlarý sunuyor."

CD atölyesinden medya ajansýna: SD 4 Levent Ofisi...
Dila Gökalp Architects'in tam da ilgili bölgelerde bir medya ajansý için, açýk ofis þeklinde tasarladýðý projelerden biri olan "SD 4 Levent Ofisi", eski bir CD atölyesi olan binanýn üst katýnda, loft konseptine uygun olarak ele alýnmýþ. þeffaflýk, iletiþim ve kollektivitenin yoðun olarak yaþandýðý ofiste cam bölücüler kullanýlmýþ ve gün ýþýðýnýn etkisini arttýrmak için beyaz renkli döþeme, duvar ve sabit mobilyalar kullanýlmýþ.

Yönetici odasý, muhasebe, mutfak ve toplantý odasý gibi ses kontrolü saðlanmasý gereken hacimler dýþýnda diðer çalýþma birimleri açýk ofis þeklinde, cam bölücülerle yaratýlan iç avlu içerisinde düzenlenmiþ. Cam bölücülerle yaratýlan açýlar sayesinde, mekan içinde mekan yaratýlmýþ ve bu açý fikri, tasarlanan açýlý mobilya ayaklarý ile de pekiþtirilmiþ.

Genç ve dinamik çalýþma alaný: Mobilike
Dila Gökalp Architects, dönüþüm bölgelerinden biri olan Levent'te bulunan ve tekstil fabrikasý olarak kullanýlmýþ bir yapýnýn giriþ katýný yeniden düzenleyerek, mobil reklam ajansý Mobilike için genç ve dinamik bir ofis tasarlamýþ. Mobilike'nin yaratýcý çalýþma ortamýný, endüstriyel estetik üzerinden kurgulamak istemiþ ve brüt beton yüzeyler, bakýr borular, iþlem görmemiþ krom kablo kanallar açýkta býrakýlmýþ. Ofisin tasarýmýnda özgür dolaþýma ve göz temasýna olanak tanýyan planlama anlayýþý hakim olmuþ. Dila Gökalp Architects, Mobilike'nin sahip olduðu inovatif ve dinamik yapýyý, planlama kurgusuyla ve detaylarýnýn bütünlüðüyle yeniden hayat bulan ofisinde yansýtmayý hedeflemiþ.

Farklý bir amaç için inþa edilmiþ bir yapýyý yeni bir fonksiyona yönelik kurgulamanýn ve güncel bir ihtiyacýn parçasý haline getirmenin, dönüþüm projeleriyle mümkün olabileceðini dile getiren Dila Gökalp mekanlarýn sürdürülebilirliðiyle ilgili þunlarý vurguluyor: "Çalýþma alanlarý rijitlikten uzak, esnek ve hafýzasý olan mekanlarda anlam buluyor. Biz mimarlar da yeni çalýþma ve yaþama mekanlarýný, kentin sahip olduðu zenginliði ve derinliði kullanarak tekrar düþünüyor, tasarlamaya çalýþýyoruz. Endüstri mirasýný korumanýn yaný sýra kentteki yapýlý çevrenin sürdürebilirliðini saðlayarak yeni bir estetik ve çalýþma anlayýþýnýn ruhunu yakalamak "adaptive reuse" konusunda edindiðimiz tecrübelerin bir özeti olabilir. Ýstanbul'da bugün böyle bir deðiþim potansiyeli kaçýnýlmaz olarak karþýmýzda ve yaratýcý endüstrinin kalbi de bu tür yapý/mekan dönüþüm projelerinde atýyor?à "

Yorumlar

Top