LEVENT 199'A LEED GOLD SERTÝFÝKASI

LEVENT 199'A LEED GOLD SERTÝFÝKASI

Zorlu Gayrimenkul tarafýndan inþa edilen Levent 199, Amerikan Yeþil Binalar Konseyi (USGBC) tarafýndan verilen "LEED Gold" sertifikasý almaya hak kazandý.

Zorlu Gayrimenkul'ün Zorlu Center'dan sonra ikinci projesi olarak, 280 milyon dolar yatýrým bedeli ile hayata geçen A+ ofis projesi Levent 199, Amerikan Yeþil Binalar Konseyi ( USGBC ) tarafýndan verilen "LEED Gold" sertifikasýný aldý.

Sahip olduðu yüksek standartlarla bölgenin geliþimine yön verecek niteliklere sahip Levent 199, bu ödülle birlikte kendisinden sonraki yapýlanmalar için de çýtayý yükseltecek kriterleri belirlemiþ oldu. Ýçerisindeki elektrikli otomobil parký, bisiklet parký ve toplam 10 bin metrekare yeþil alanýyla da çevre dostu bir bina olan Levent 199, LEED Core and Shell, yeni inþaat kategorisinde 74 puan alarak "GOLD / Altýn" seviyesinde sertifika almaya hak kazandý.

Levent 199'da verimlilik ön planda
Levent 199'da, çevreye duyarlý malzeme ve yapým tekniklerinin yaný sýra, sürdürülebilirlik adýna en önemli kaynaklarý oluþturan enerji ve su tüketimlerinin minimum düzeyde tutulduðu yüksek verimlilikte sistemler tercih ediliyor.

Levent 199'da, yaðmur sularý toplanýp tekrar kullanýlýyor. Yerkürenin en önemli kaynaklarýndan biri olan suyun verimli kullanýmý, binanýn en önemli özelliklerinden biri olarak öne çýkýyor. Bu amaç doðrultusunda atýk su teknolojilerinden gri su ve yaðmur suyu sistemleri binaya entegre edildi ve böylelikle toplanan atýk sular peyzaj sulamasýnda kullanýlarak þebeke suyu kullanýmý azaltýldý. Ayrýca, kullanýlabilecek en verimli su armatürleri seçilerek su tüketimi minimize edildi.

Yeþil bir bina için büyük önem taþýyan enerji tüketiminde ise oldukça verimli ve çevreye duyarlý sistemlerin yaný sýra enerji verimli mekanik ekipmanlar seçildi. Bu sistemlerin yaný sýra bina kabuðu, yalýtým ve cam sistemleri de yüksek performansta olup, enerji tüketimini azaltmaya büyük ölçüde yardýmcý olmaktadýr. Seçilen dýþ cephe sisteminde kullanýlan özel nitelikli camlar ve ara katmanlar ile maksimum doðal gün ýþýðý performansý yakalanarak, çalýþanlar için aydýnlýk ve saðlýklý bir ortam saðlandý ve böylece aydýnlatma için harcanan enerji tüketimi azaltýldý. Ayný sistemin ve katmanlarýn özel nitelikleri ile cephenin izolasyon gücü de artýrýlarak ýsýtma/soðutma için harcanan enerji miktarýnýn da minimize edilmesi saðlandý.

Binadaki enerji harcayan tüm sistemler, LEED tarafýndan belirtilen uluslararasý devreye alma ve test (Test & Commissioning) prosedürlerine uygun olarak denetlendi. Hedeflenen performans kriterlerine uygun olarak çalýþtýklarý denetlenen sistemler bu sayede hem arzu edilen performans ve konfor seviyesini saðlayarak, hem de gereksiz enerji harcamasýný ve dolayýsýyla operasyonel maliyeti en aza indirildi.

Binada yüksek enerji sarfiyatý yapan cihazlar; enerji analizörleri ve kalorimetreler bina enerji takip sistemi vasýtasýyla gözlemleniyor. Deðiþik sistemlerin enerji tüketimleri ayrý ayrý gözlemlenerek, iþletme esnasýnda oluþabilecek sorunlar ve verimsizlikler anýnda tespit edilebiliyor.

Ýnþaat aþamasýnda bile çevre dostu
Levent 199, henüz inþaat halindeyken inþaat sahasý, çevre kirliliðine yol açmayacak þekilde kontrol altýnda tutuldu. Ýnþaat atýklarý sahada ayrýþtýrýlarak yüzde 75'inden fazlasý geri dönüþüme gönderildi. Ayný zamanda inþaat sýrasýnda kullanýlan malzemelerin yüzde 20'sinden fazlasý geri dönüþtürülmüþ içeriðe sahip ve yüzde 40'ýnda fazlasý da yerel malzemelerden seçildi. Böylece inþaat için gerekli hammadde miktarý ve yerel kaynaklar tercih edildiði için ulaþým kaynaklý karbondioksit emisyonu azaltýldý.

Levent 199'da, yeþil binalarýn en önemli baþlýklarýndan biri olan bina kullanýcýsý saðlýðý da ön plana çýkarýldý. Tüm kullanýcý alanlarýna yeterli taze hava verilerek kaliteli bir yaþam alaný sunulmasý saðlandý. Ýnþaat sýrasýnda kullanýlan ve insan saðlýðýna zararlý salýným yapabilecek boya, yapýþtýrýcý, macun, astar gibi malzemelerin çevre dostu ve minimum salýným limitlerinde seçilmesine özen gösterildi. Ýç mekanýn temizliði için ana giriþlerde yaðýþlý günlerde kulanýlacak ve yeþil bina kriterlerine uygun þekilde paspaslar tasarlanarak, havalandýrma sisteminde kullanýlan filtreler minimum F7 seviyesinde seçildi.

Genel konu baþlýklarýnýn yaný sýra bonus puanlarý oluþturan Tasarýmda Ýnovasyon kategorisi kapsamýnda kredi gereklilikleri fazlasýyla saðlandýðýndan dolayý üstün performans puanlarýna ek olarak, "Sürdürülebilir Peyzaj Planlamasý" ve "Yeþil Bina Bilinçlendirme" konularýnda puanlar kazanýldý.

LEED sertifikasyon sistemi nedir?
1998 yýlýnda ortaya çýkan ve çevre dostu bina sertifikasyon sistemi olan LEED ( Leadership in Energy and Environmental Design ) Amerikan Yeþil Binalar Konseyi ( USGBC ) tarafýndan geliþtirildi. LEED kapsamýnda projelerde; toplu taþýmanýn ve alternatif ulaþým sistemlerinin özendirilmesi, su tasarrufu ve suyun verimli kullanýlmasý, tasarýmýn ve sistem seçiminin enerji verimliliðinin arttýrýlmasý yönünde yapýlmasý, iç hava kalitesinin arttýrýlmasý ve kontrolü, insan saðlýðýna zararlý uçucu maddeler ile sigara dumanýnýn engellenmesi ve iç ortamdan uzaklaþtýrýlmasý, gün ýþýðýndan asgari düzeyde faydalanma gibi konular deðerlendirilerek puanlanýyor.

Yorumlar

Top