AKILLI þEHRÝN ÜÇ MOLEKÜLÜ: YEþÝL, OYUN VE KAS

AKILLI þEHRÝN ÜÇ MOLEKÜLÜ: YEþÝL, OYUN VE KAS

Gelecekhane tarafýndan Yapý-Endüstri Merkezi'nde düzenlenen þehir 2.0 etkinliði ile Akýllý þehir Nasýl Olunur? sorusuna farklý disiplinlerden gelen uzmanlarca cevap arandý.

Fütürist Halil Aksu liderliðinde gerçekleþtirilen konferans ve panel sonucunda Akýllý þehirler yaratýlmasý ve daha güzel yarýnlar için; gri yerine yeþilin, kural yerine oyunun ve motor yerine ise kasýn tercih edilmesi gerektiði paydasýnda buluþuldu.

Halil Aksu'nun yaptýðý açýlýþ konuþmasý ile birlikte daha güzel yarýnlar için çözülmesi gereken sorunlar ve bu baðlamda neler yapýlabileceði masaya yatýrýldý. Etkinlikte söz alan Engin Çomakçý Turkcell olarak geleceðin þehirleri için tasarladýklarý vizyonu paylaþýrken, Ýleri Görüþ programýnýn bu vizyonu gerçekleþtirmek üzere tasarlandýðýný ifade etti.

BKM adýna söz alan Antar Turgay, geleceðin þehirlerinde deðiþecek olan ödeme sistemleri ve BKM'nin bunun için attýðý adýmlarý, SAP Türkiye'den Bülent Ünsal büyük veriyle birlikte saðlanabilecek deneyimleri, Aydýn Ferit Cansever ise perakende sektöründe deðiþmekte olan alýþveriþ alýþkanlýklarýný ve Migros'un attýðý adýmlarý anlattý.

þehir 2.0'ýn yurt dýþýndan gelen konuþmacýlarýndan Libelium þirketi yöneticilerinden Javier Martinez de Akýllý þehirlerde sensörlerin kullaným alanlarýný ve kullanýmýn kolaylýklarýný anlattý. ÝEA ekibinden Ýnanç Eray, þehirleri dönüþtürürken yapýlacak müdahalelerin açýk kalp ameliyatý kadar zor olduðuna ve bu tür zorlu müdahalelerin ancak gerekli bilgiler saðlandýðýnda baþarýlý olabileceðine dikkat çekti. Etkinliðin konuþmalar bölümündeki son konuþmacý olan Mehmet Kaptana ise veri üretiminde saðlanmasý gereken normlarý ve Elektronet'in bunun için ürettiði çözümleri dinleyicilere anlattý.

Fortune Türkiye dergisinden gazeteci Kerem Özdemir'in moderatörlüðünü üstlendiði ve  General Electric'ten Erdoðan Çeþmeli, Sente Advisory Serhat Çiçekçioðlu, TAK'tan Faruk Göksu, Amber Platform'dan Ekmel Ertan, HP'den Güzide Köksal, Verisun'dan Mustafa Eren ve Gelecekhane'den Halil Aksu'nun katýldýðý panel sonucunda Akýllý þehirler için odaklanýlmasý gereken baþlýklar þöyle ortaya çýktý:

"Gri Yerine Yeþil"
þehirlerin kapasiteleri her geçen gün arttýrýlýyor, geri dönülmez sonuçlar ile karþý karþýya kalmamak için mevcut aðaçlarýn korunmasý ve hatta yeni yeþil alanlarýn inþa edilmesi gerekiyor. Doðayla uyumlu, çevre dostu mimari ve yapýlar büyük önem taþýyor.

"Motor Yerine Kas"
þehir yaþamý yeni yeni hastalýklar getiriyor, öyle ki obezite gibi rahatsýzlýklar neredeyse sadece þehirlerde görülen hastalýklar, bu tür rahatsýzlýklarýn ortaya çýkmasýnýn en büyük sebebi yetersiz hareket. Ýnsanlar motorlu araçlarý tercih ederek sadece kendilerine deðil ayný zamanda þehrin de saðlýðýný ciddi ölçüde olumsuz etkiliyor. Bunun için kaslarýmýzý kullanmalýyýz ve ulaþým alaný baþta olmak üzere hareket etmeliyiz.

"Kural Yerine Oyun"
þehirlerdeki mahallelerin, parklarýn, pazarlarýn tamamýný tek bir merkezden yönetmek artýk mümkün deðil, bu tür yerlerin daha akýllý çözüm üretmesi ancak halka açýlan data ve yerel yönetimler ile mümkün olacaktýr. Bunun için bir an önce harekete geçilmesi gerekiyor.

Yorumlar

Top