ANKARA'NIN MARKALAþMA SÜRECÝNE ÝVME KAZANDIRILMALI

ANKARA'NIN MARKALAþMA SÜRECÝNE ÝVME KAZANDIRILMALI

ASÝAD Baþkaný Barýþ Aydýn: "Etkin bir tanýtýmla saðlanacak markalaþma Ankara'yý merak uyandýran bir yer haline getirecek, turizmin yaný sýra paydaþ sektörleri de canlandýracak, sanayi ve ticaret faaliyetlerini artýracak" dedi.

Ankara Sanayici ve Ýþadamlarý Derneði (ASÝAD) Baþkaný Barýþ Aydýn, artýk bir sanayi kenti olan Ankara'nýn, turizmde de potansiyelini kullanarak hamle yapabilmesi için etkin bir markalaþma stratejisi ile "marka kent" olma sürecine ivme kazandýrmasý gerektiðini bildirdi.

Ayný zamanda Ak Parti'den Milletvekili aday adayý olan Barýþ Aydýn yaptýðý açýklamada, ülkelerin dünyadaki tanýnýrlýklarý ve imajýnýn, kalkýnma ve refah için gerekli kaynak ve yatýrýmlarý çekebilmede önemli bir unsur olduðunu belirtti. Aydýn, farklý sosyokültürel yapýlara sahip þehirlerden oluþan ülkeler için akýlda kalýcý bir algý yaratma noktasýnda ise artýk ülkelerden çok kentlerin ön plana çýktýðýný vurguladý. Kültür ve Turizm Bakanlýðý'nca hazýrlanan "Türkiye Turizm Stratejisi 2023 ve Turizm Stratejisi Marka Kent Eylem Planý" (2007?û2013) kapsamýnda Marka Kentler Projesine seçilen Ýstanbul, Ankara, Ýzmir, Antalya gibi kentlerde kent turizmi canlandýrýlarak "marka kültür kentleri" oluþturma hedefini hatýrlatan Aydýn, bu doðrultuda Ankara'ya yönelik çalýþmalarýn hýzlanmasý gerektiðini bildirdi.

Son yýllarda yaptýðý hamleyle sanayide Türkiye'nin belli baþlý illeri arasýna girerek "memur kenti" imajýný silen Ankara'nýn 5 milyonu aþan nüfusu ve ekonomik göstergeleriyle Türkiye'nin ikinci büyük ili olduðunu belirten Aydýn; ancak Baþkent'in turizmde gerekli hamleyi henüz yapamadýðýný ve sahip olduðu potansiyeli yeterince kullanamadýðýný dile getirdi.

"Ankara saðlýk turizmi ile markalaþabilir"
Aydýn, Ankara'nýn markalaþma stratejisini somutlaþtýrmaya ihtiyacý bulunduðunu belirterek, "Merkezi yönetim öncülüðünde yerel yönetimler, özel sektör temsilcileri, STK'lar, üniversiteler ve ilgili tüm kesimler bir araya gelerek; iþbirliði yapmalýdýr" dedi. Ankara'nýn markalaþma stratejisi ekseninin ortak akýlla belirlenmesi gerektiðini ifade eden Aydýn, bu konuda "turizm" olgusunun, özellikle de saðlýk turizminin öne çýkan bir alan olduðunu vurguladý.

Aydýn, dünyada "Medikal, termal ve ileri yaþ" þeklinde üç dal halinde geliþen saðlýk turizminde Ankara'nýn önemli bir potansiyele sahip olduðuna dikkat çekerek, Ayaþ, Beypazarý, Çamlýdere, Çubuk, Güdül, Haymana, Kazan, Kýzýlcahamam ve Polatlý ilçelerinin termal kaynaklar bakýmýndan son derece zengin olduðunu belirtti.

Ankara'nýn Türkiye'nin termal kaynak zengini illerinin baþýnda geldiðine iþaret eden Aydýn, Ankara ile birlikte Afyonkarahisar, Uþak, Eskiþehir, Kütahya, Aksaray, Kýrþehir, Niðde, Nevþehir, Yozgat illerini kapsayan bölgenin, "Frigya Kültür ve Termal Turizm Geliþim Bölgesi" olarak seçildiðini hatýrlattý. Bölgenin "þifalý Diyarlar", "Doðadan Gelen þifanýn Topraklarý" gibi sloganlarla dünyada tanýnýr hale gelebileceðini ve markalaþabileceðini belirten Aydýn, Ankara'nýn Baþkent oluþu, bürokrasiye yakýnlýk, konaklama kapasitesi, ulaþým aðlarýnýn merkezinde bulunuþu gibi özellikleriyle öne çýkacaðýný vurguladý. Aydýn, turizmde "Marka Kent Ankara" imajýnýn, ayrýca kongre turizmi ve uluslararasý nitelikte alýþveriþ festivalleri gibi etkinliklerle de desteklenebileceðine iþaret etti.

Marka þehir olmak için Ankara'yý öne çýkaracak farklýlýklarýn belirlenmesi, þehrin doðru seçilmiþ logo ve sloganlara sahip olmasý gerektiðini belirten Aydýn, etkin dýþ tanýtýmla saðlanacak markalaþmanýn Ankara'yý merak uyandýran bir yer haline getireceðini, turizmin yaný sýra paydaþ sektörleri canlandýracaðýný, sanayi ve ticaret faaliyetlerini artýracaðýný anlattý.

"Turizmde Marka Kent Ankara"?à
Farklý yönleriyle öne çýkarak markalaþan kentlerin ülke ekonomisine katký yaptýðýný,  markalaþmanýn yatýrým, ihracat, turizm, eðitim, kültür, spor ve çeþitli etkinlikler açýsýndan o kenti cazip hale getirdiðini belirten Aydýn, þöyle dedi: "Markalaþma özellikle turizm alanýnda kendini gösteriyor. Dünyada Paris 'romantizmin', Milano 'modanýn', New York 'finansýn' þehri olarak bilinmektedir. Tatil için Fransa, Ýtalya gibi ülkelere giden insanlar, nereye gittiði sorusuna, bu ülkelerin adý ile deðil daha çok gittikleri Paris, Venedik gibi kentlerin adý ile cevap veriyor. Bunlar, dünyada turizm ile markalaþmýþ kentlerin baþýnda geliyor. Ülkemize gelen turistler 'Bu tatilde Ankara'daydým' diyebilmelidir. Uzun soluklu bir iþ olan markalaþmak için, yoðun emek, sabýr ve yatýrýma ihtiyaç var. Ülkemizde son yýllarda kent markalaþmasýnýn öneminin kavranmasýyla bu yönde merkezi hükümet ve yerel düzeyde çalýþmalar yoðunlaþmýþ bulunuyor. Biz de sahip olduðu zenginlikleri ve buna dayalý büyük turizm potansiyelini öne çýkararak Ankara'yý dünyada 'turizm' özellikle de 'saðlýk turizmi' dendiðinde ilk akla gelen þehirlerden biri; bu alanda bir marka þehir haline getirmeliyiz. Bu doðrultuda izlenecek politika, strateji ve yöntemleri somutlaþtýrarak, markalaþma sürecine ivme kazandýrmalýyýz."

Yorumlar

Top