ÇEVRE DOSTU VE ÝNSANSIZ OTOPARK

ÇEVRE DOSTU VE ÝNSANSIZ OTOPARK

Türkiye'nin birçok kentinde, birbirinden farklý fonksiyonlara sahip projeler üreten BRN Mimarlýk'ýn tasarladýðý Ýzmir Otomatik Otopark, insansýz mekanik kurgunun tasarýma yansýmasýný estetik bir dille vurgularken, sürdürülebilir tasarým kriterleriyle ve kent dokusuna olan uygunluðuyla da dikkat çekiyor.

Farklý ölçeklerde mimari ve iç mimari projeler geliþtiren BRN Mimarlýk'ýn Ýzmir Büyükþehir Belediyesi için tasarladýðý insansýz tam otomatik otopark yapýsý, kentin en hareketli noktalarýndan birinde yükselen 11 katlý bir makine olma özelliði taþýyor. Ýzmir Otomatik Otopark, insan ölçeðinden farklý geliþtirilen nitelikleri, mekanik aksamlarýn tasarým kriterlerine dahil edilmesiyle elde edilen modern yaklaþýmlarý ve sürdürülebilirlik konusundaki duyarlýlýðýyla fark yaratýrken, kentin ritmine uyum saðlayan detaylarýyla da çevresinin mekansal psikolojisine uyum saðlýyor.

BRN Mimarlýk kurucusu Mimar Baran Uyan, Ýzmir Otomatik Otopark'ýn, kentte yer aldýðý lokasyonla kurduðu görsel iliþkisini, "Gündüz birçok kent sakininin hastaneler, saðlýk birimleri ve iþ yerlerini ziyaret ettiði, gece ise konut iþlevinin yoðun kullanýcýlarýna ve eðlence sektörüne hizmet eden ve ayrýca Ýzmir Fuarý'na yakýn bir bölgede yer alýyoruz. 24 saat boyunca birçok ziyaretçiyi aðýrlayan ritmi yüksek bir bölgede, dolaþýmý yüksek bir 'makine' tasarlarken, bu hareketliliðe uygun olarak yapý kabuðunun hem mekanik etkiyi güçlendirmesine ama yabancýlaþmamasýna, hem de simetrik olmayan ve devinimi hissettirecek nitelikte olmasýna özen gösterdik" þeklinde yorumluyor.

Kentin ritmini katlara taþýyan yapý...
BRN Mimarlýk, Ýzmir Otomatik Otopark'ýn tasarýmýnda, bu tür yapýlarýn niteliði gereði uygulanmasý gereken, insanlarla araçlarýn birbirlerinden ayrýldýklarý ve tekrar buluþtuklarý noktaya kadar hiç karþý karþýya gelmemeleri ilkesini baz almýþ. Bunun sonucunda, sürücülerin yalnýzca araçlarýyla ulaþtýklarý bir güzergahtan geçiþ saðlayabilecekleri araç park odalarýndan, yalnýzca yaya olarak kullanýlabilen bir çýkýþ koridoruna ve ardýndan giriþ-çýkýþ salonuna geçmeleri hedeflenmiþ. Ayrýca gerektiðinde insanlarýn güvenli koþullarda içeride bulunmasýna yönelik (servis, bakým hizmetleri, acil müdahaleler, itfaiye hizmetleri vb.) koþullara da özen gösterilmiþ.

Ana iþlevsel kurgusu, araç ve yaya giriþi-çýkýþý üzerine konumlandýrýlan Ýzmir Otomatik Otopark'ýn yalnýzca zemin katý insanlarýn kullanýmýna açýk olacak þekilde tasarlanmýþ. Bu yüzden bina giriþinde bulunan holde mümkün olan en dingin renk tonlarý kullanýlmýþ ve bu bölümün dýþ mekanla olan baðýný kuvvetlendirmek için sokaða en saydam açýlým saðlanmýþ. Ýçerideki mekanik hareketleri hissettirebilmek amacýyla da iç mekan yer yer yýrtýklarla cepheden gösterilmiþ ve kentin ritmi üst katlara da taþýnmýþ. Yapýnýn yer aldýðý bulvarýn yeþil dokusu, lobi üzerindeki gölgelendirme saçaðýnýn üzerine bitki bahçesi olarak taþýnmýþ. Böylece kent kullanýcýsýnýn göz hizasýnda yeni bir yeþil bitki çizgisi oluþturulmuþ ve bu saçak sayesinde güçlü akþam güneþinin iç mekana girmesi ve iklimlendirme maliyetleriyle, enerji tüketiminin artmasý engellenmiþ. Cephe kurgusunda kullanýlan kompozit panellerde ve reflekte cam oranýnda ise Ýzmir'in sýcak iklimi, otopark sisteminin dýþarýdan algýlanabilirliði ve þehir dokusuna uygunluðu gibi parametreler belirleyici olmuþ.

BRN Mimarlýk, 11 deðiþken yükseklikte kat düzleminin yer aldýðý ve tamamýnda çelik strüktür kullanýlan Ýzmir Otomatik Otopark'ta, mekanik etkinin soðuk algýsýný kýrmak için kent dokusuna yabancýlaþmayan ama gövdesiyle kendini var edebilen, ana kullanýcý profili makineler olan, farklý bir yapý ortaya koymuþ. Toplam 280 araç kapasiteli tam otomatik otoparkta, yapýnýn kullanýlabilirliði açýsýndan döþeme sistemi yer almamýþ ve yapýnýn kat yükseklikleri bir arabanýn sýðabileceði kadar belirlenmiþ.

Yakýt tüketimini, karbon salýnýmýný ve zaman kaybýný en aza indiriyor...
BRN Mimarlýk, Ýzmir Otomatik Otopark'ýn konsept ve planlama aþamalarýndaki tasarým kararlarýnda gösterdiði özeni, sürdürülebilir koþullarda da devam ettirmiþ ve özel çözümler geliþtirmiþ. Yapýnýn tüm detaylarý olabildiðince baðýmsýz, hizmet gerektirmeyen ve kolay müdahale edilebilecek niteliklerde ele alýnmýþ. Yapýda yer alan otomasyon sistemleriyle idare edilen aydýnlatma ve iklimlendirme sayesinde, güneþ ýþýðýndan en yüksek düzeyde verim alýnmasýna çabalanmýþ. Ayrýca otopark katlarýnda iklimlendirme yapýlmamasý ve yapýnýn ek yalýtýmlý dýþ cephesinin saðladýðý avantajla, en düþük düzeyde enerji tüketimiyle doðaya en az sera gazýnýn salýnýmý hedeflenmiþ.

Normal bir otopark binasýndan farklý olarak bütün katlara otomasyonlu asansör sistemiyle ulaþtýrýlan otomobillerin, yapýda geçirdiði süreç içerisinde egzoz gazlarýný salmamasý ve bina sakinlerinin kimyasal ve tehlikeli partiküllere maruz kalma düzeylerinin en aza indirgenmesi sayesinde, otoparklar için önemli bir problem olan araçlardan çýkan karbon gazlarý konusu aþýlmýþ.
Ýzmir Otomatik Otopark'ýn, hem içerdiði mekanik ve otomasyon sistemlerinin egzoz tüketimini düþürmesiyle ve genel durumu iyileþtirmesiyle, hem de bulunduðu merkezi konumunun trafiðini azaltýcý katkýsýyla, çevre dostu ve akýllý bir bina olmasýna özen gösterilmiþ. Ayrýca yapý için yeþil bina sertifikasyon süreci yaþanmamýþ olsa da, danýþman firma ile yürütülen çalýþmalarda, yeþil bina ölçütlerinin pek çoðunun yapýnýn niteliklerinde saðlandýðý görülmüþ.

Mimar Baran Uyan, bu tür yapýlarýn dünyada 100 yýllýk bir geçmiþi olduðunu, Türkiye'de ise son 10 yýldýr uygulanmaya baþladýðýný söylüyor ve dönemsel geliþimiyle ilgili þunlarý vurguluyor: "Günümüz teknolojilerinin sunduðu desteklerle geliþtirilen tam otomatik otoparklar, geleneksel otoparklardaki araçlarýn park yerlerini arama-ulaþma süreleri boyunca yakýt tüketimini, ortaya çýkan karbon salýnýmýný ve insanlarýn zaman kayýplarýný da ortadan kaldýrýyor. Ayrýca otomotiv endüstrisinin yükselen eðilimi olan elektrikli araç þarj ünitelerinin de yaygýnlaþmasýna paralel olarak, gelecekte bu tür yapýlarda da araçlar þarj edebilecektir. Bugün için bir seçenek olarak sunulan bazý hizmetler, gelecekteki otomatik otopark yapýlarýnda solar sistemler ve alternatif enerji biriktirme teknolojileri ile uyumlu olarak yine insansýz olarak ayný fonksiyondaki her yapýda sunulabilecektir."
 

Yorumlar

Top