'ÇANKAYA HIZLA YENÝLENMELÝ'

'ÇANKAYA HIZLA YENÝLENMELÝ'

Baþkent'in merkezi Çankaya'da çoðu 30-40 yýllýk 3-4 katlý eski yapýlar, son 10 yýldan beri önemli deðer kaybý yaþýyor. Onursal Aþ Yönetim Kurulu Baþkaný Onur Öngün, "Yaklaþýk 500 bin kiþiyi barýndýran bu eski yapýlar, kentsel yenileme çerçevesinde hýzla yenilenmeli. Atýlacak bu adým yüzbinlerce kiþiye ciddi kazanç saðlayacak" dedi.

Baþkent Ankara'da yeni konut projeleri deðerine deðer katarken, nüfusun önemli bölümünü barýndýran ve Çankaya'da yoðunlaþan çoðu 30-40 yýllýk 3-4 katlý eski yapýlar özellikle son 10 yýldýr ayný fiyat aralýðýnda kaldý. Kavaklýdere, Tunalý, Cinnah, Gaziosmanpaþa gibi Ankara'nýn en eski ve nezih semtlerinde yoðunlaþan bu yapýlarýn fiyatlarý son 5 yýldan beri neredeyse hiç deðiþmedi. Yýllardan beri genellikle 200-250 bin lira bandýnda alýcý bulan bu konutlar, son birkaç yýldan beri ise sakinlerinin yeni lokasyonlardaki proje konut ve plazalara yönelmesiyle býrakýn deðer artýþýný deðer kaybý bile yaþamaya baþladý.

Ankara'da gayrimenkul sektörüne yön veren firmalardan Onursal Aþ'nýn Yönetim Kurulu Baþkaný Onur Öngün, bu sorunun en az 500 bin kiþiyi doðrudan ilgilendiren çok önemli bir sorun olduðunun altýný çizdi. Çankaya nüfusunun son verilere göre 913 bin olduðunu, bu nüfusun yarýdan fazlasýnýn söz konusu semtlerde oturduðunu vurgulayan Öngün, þunlarý söyledi: "Ankara'nýn kentsel yapý anlamýnda övgüyle anlatýlan bir baþkent olmasý için mimari özelliði olmayan, çoðunda alt yapý sorunlarý nedeniyle yaþam konforu çok çok azalmýþ, hatta metruklaþmýþ 30-40 yýllýk klasik binalardan kurulmasý gerekiyor. Bu binalarýn mevcut sorunlarýnýn yanýnda otopark, yol, kaldýrým gibi sorunlarý da ayrý çile kaynaðý. Esenboða Havalimaný yolunda olduðu gibi bu bölgelerde ciddi reformlara ihtiyaç var. Ankara'nýn gerçekte gözbebeði olan bu lokasyonda atýlacak hamlelerin bir diðer katkýsý ise çok seçkin Çankayalýlar'ý zarardan kurtaracak olmasý. Geçmiþte 300-500 bin dolara alýnan daireler þu an 200-250 bin liraya zor alýcý buluyor. Hatta son 10 yýldýr fiyatlar hiç deðiþmiyor diyebiliriz. Buna karþýn örneðin Beytepe'den, Ümitköy'den, Anadolu Bulvarý'ndan konut alanlar bir yýlda bile yüzde 50 gibi karlar elde edebildi. Burada ikamet eden yaklaþýk 500 bin kiþi kentsel yenileme ile yatýrýmlarýn eski karþýlýðýný alabilir, diðer bölgelerden bile çok yüksek gelir elde edebilirler."

Onur Öngün, atýlacak bu adýmýn yüzbinlerce kiþiye ciddi kazanç saðlayacaðý gibi kentsel yenileme çalýþmalarýnýn kentin vizyonunu da deðiþtireceðini belirterek, "Türkiye'ye yakýþýr bir Baþkent için kentsel yenileme þimdiden baþlamalý. Kent otoriteleri Fransa'nýn Nice'i gibi dünyadaki modern kentlerden örnekler alarak mevcut tarihi doku ile konforlu yaþamý birleþtirmeli" dedi.

Onur Öngün, Çankaya'daki kentsel yenilenme için müteahhitlerin de karlý çýkacaklarý formüller üretilmesi, bu kapsamda öncelikle kat sorununun giderilmesinin zorunlu olduðunun da altýný çizdi.
Öngün, "Burada müteahhitlerin de bu kentsel yenilemeye katkýsý saðlamasý için imalattan kazanç elde edebilmesi gerekiyor. Aksi taktirde yerin altýna inerek belki 2-3 kat otopark yapacak, konut sahiplerine yeni konut verecek müteahhit birebir ayný ölçekte yapýlacak ve kar etmeyeceði bir iþe girmez. Kentsel yenilemenin, þu anki imar ve kat izni engellerinden ötürü müteahhite ekstra bir artýsý yok. Bunun için de kimse bu yatýrýma kalkýþmaz. Büyükþehir ve ilçe belediyelerinin bu sýkýntýya bir çözüm üretmesi gerekiyor" diye konuþtu.

Aslýna sadýk kalýnarak yapýlan kentsel dönüþüm artý deðer katar
Çayyolu'nun Beytepe ile bütünleþtiði yerde inþa ettikleri Allora Beytepe projesiyle dikkati çeken MFZ Grup'un ortaklarýndan Muhanver Gözüm, yýllarca yönetim merkezlerine yakýn noktalarda oturan ve konutlarýnýn deðeri düzenli artan kiþilerin, kentteki coðrafi geliþimle kurulan yeni ve modern semtler nedeniyle deðer kaybýna uðradýklarýný kaydetti.

Baþta Çankaya olmak üzere Ankara'nýn tüm eski semtlerinde kentsel yenileme çalýþmalarýnýn ertelenecek bir yaný kalmadýðýna iþaret eden Muhanver Gözüm, "Çankaya'da ömrünü tamamladýklarý her halinden belli olan yapýlarýn, bölgenin dokusunu bozmadan yýkýlarak yenilenmesi gerekiyor. Kentsel yenileme çalýþmalarýndaki en büyük avantajýmýz binalarýn kat yüksekliklerinin düþük olmasý. Güçlü bir irade ve ayaklarý yere basan bir proje ortaya konulabilirse Çankaya bölgesi yeniden eski ihtiþamlý günlerine dönebilir. Çaðdaþ þehirleþmeye örnek olarak gösterilen Çankaya bölgesi, aradan geçen yýllar içerisinde þehircilik anlayýþýndaki deðiþiklikler nedeniyle eski günlerini arar hale geldi. Ankara'nýn en prestijli alýþveriþ merkezlerinden Atakule bile bu deðiþime ayak uydurmak için kendini yenilemek zorunda kaldý" dedi.

Kentsel yenileme yeni standartlarý saðlayacak
Baþkent Ankara'da kaliteli ve konforlu konut projelerine imza atan Elit Yapý'nýn Yönetim Kurulu Üyesi Mert Yýldýzhan ise çaðdaþ kent anlayýþýnýn hýzla deðiþmeye baþladýðýna iþaret etti. Sosyal donatý alanlarý, otoparký, spor ve yeþil alanlarý yeterli olmayan apartman tarzý yapýlarýn sunduðu konforun artýk ilgi çekmediðini bildiren Yýldýzhan, "Dünyada bu anlayýþ yýllar önce deðiþirken Türkiye'de de insanlar, iþ yaþamýný þehrin yoðunluðundan uzak, sakin ve stressiz mekanlara taþýmak istiyor. Bu nedenle ya þehrin merkezinde kalan yaþam alanlarý kentsel yenilemeyle bu standartlara kavuþacak ya da bu konforu sunan bölgelere kaçýþ devam edecek" þeklinde konuþtu.

Yýldýzhan, Ankara'nýn dünyanýn en hýzlý büyüyen baþkentlerinden biri olduðunun altýný çizerek, þunlarý söyledi: "Bu hýzlý büyüme ilk baþlarda plansýz kentleþme ve gecekondulaþma sorunlarýný beraberinde getirdi. Nüfus-yapý stoku-altyapý dengesi gözetilmeden büyüyen Ankara'da son yýllarda sorunlar aþýlmaya çalýþýlýyor. Önümüzde altýn bir fýrsat var. Ankara'yý yeniden inþa edebiliriz. Yeni bir mühendislik ve mimari anlayýþla baþtan yapýlacak Ankara'yý en çok eski semtlerin isteyeceðini düþünüyorum. Gelecek kuþaklara, modern bir baþkent býrakmak istiyorsak, eski yapýlarýmýzý yenilemek için daha fazla zaman kaybetmemeliyiz. Türkiye'nin bunu yapacak, gücü, birikimi, mühendislik ve müteahhitlik alt yapýsý ile iradesi olduðuna inanýyorum."



Yorumlar

Top