BAþAKþEHÝR SIFIRDAN DOðDU TÜRKÝYE'YE MODEL OLDU

BAþAKþEHÝR SIFIRDAN DOðDU TÜRKÝYE'YE MODEL OLDU

Ýstanbul Baþakþehir, 2002'den itibaren Türkiye'de hýz kazanan kentsel dönüþüm ve modern þehirciliðin simgesi haline geldi. Nüfusu 5 yýlda 170 bin arttý. Kayaþehir projesi de birçok yeni projeye model oldu.

Türkiye'de 2002'den sonra kentsel dönüþüm ve yeni yapýlaþma projeleri hýz kazandý. Sýfýrdan doðan Ýstanbul-Baþakþehir de Türkiye'ye model oldu. 1994 itibariyle kurulmaya baþlanan Baþakþehir'de, KÝPTAþ ve TOKÝ öncülüðünde inþa edilen düzenli konutlar, nüfusu 5 yýlda 200 binden 370 bine yükseltti. 60 bin konutluk TOKÝ projesi sayesinde bölgeye özel sektör akýn etti. Konforlu ve düzenli yapýlaþma modeli olarak baþlayan Kayaþehir projesi de birçok yere örnek uygulama oldu.

Kayabaþý'ydý Kayaþehir oldu
Ýstanbul'da 90'lý yýllardaki düzenli yapýlaþma örneði olarak KÝPTAþ eliyle baþlatýlan kentleþme projesi, Baþakþehir'i yarattý. Baþta mahalle odaðýnda yürütülen çalýþmalar yayýldý ve yeni bir yaþam merkezi doðdu. Cumhurbaþkaný Tayyip Erdoðan'ýn belediye baþkanlýðý döneminde hayata geçirilen Baþakþehir projesi, 1997'de 3 bin konutla baþladý. Daha sonra yenileri yapýlmaya devam etti. 1999 depreminde saðlamlýðý test edilince, yeni yaþam alaný olarak talep arttý. 2002'de AK Parti hükümetinin düzenli konut projesiyle birlikte KÝPTAþ'ýn projesinden ayrý olarak TOKÝ de konut inþasýna baþladý.

Daha önce Ýstanbul Büyükþehir Belediyesi tarafýndan 30 bin konut inþa edilen Baþakþehir'de Kayabaþý olarak olarak belirlenen bölgede 60 bin konutluk yeni çalýþma kapsamýnda 20 bin konut teslim edildi. Yeni yaþam alaný ile birlikte ilçe nüfusu 200 binden 370 bine yükseldi.

Kayabaþý mevkisi olarak bilinen bölgenin adý Kayaþehir oldu. Özel sektörün devleri de yeni konut hamlesinde yer almak için yatýrýmlar gerçekleþtirdi. Mevcut imar planlarýndaki yerleþimlerin tamamlanmasý durumunda bir milyon kiþinin yaþayacaðý bir kent oluþacaðýný belirten Baþakþehir Belediye Baþkaný Mevlüt Uysal, "Ýnsanlar eskiden baþýmý sokabileceðim bir evim olsun derken, þimdi çocuðumun oynayacaðý bir park, yürüyüþ yapabileceðim alanlar, nefes alabileceðim yeþil alanlar olsun istiyor. Baþakþehir'de yeni yapýlan projeler de bu ihtiyaçlar karþýlanýrken ülkemizdeki ekonomik duruma uygun yapýlaþmalar yürütülüyor. Baþakþehir, Türkiye'deki yeni þehirleþme modelini ortaya koyduðu bir yer haline dönüþtü. Bu hükümetimiz, büyükþehir belediyesi ve ilçe belediyesi ile birlikte oluþan bir model oldu" dedi.

Dikey deðil yatay...
"2650 yataklý 11 ihtisas hastanesinin yer aldýðý þehir kampüsü tamamlandýktan sonra yeni gelen nüfus da planlý alanlar içerisinde yaþamaya baþlayacak diyen Uysal, "Yeni yatýrýmlar ve projeler geldikçe oteller de gelecek, belki ileride oteller bölgesi de oluþacak" diye konuþtu.

Yeni konut projelerinde yüksek katlý imarlardan uzak durulduðuna dikkat çeken Baþkan Uysal þöyle devam etti: "Ýnsanlarý dikey yapýlaþmaya esir etmek doðru deðil. Ýstanbul'da en fazla 2.5 -3 emsal imar izni veriliyor. Ayný hakký yatay olarak kullanarak da problem çözülebilir. Geçmiþte 10-20 katlý yapýlar yapýlmasýna müsaade edince gördük ki bu insanlarý mutlu etmiyor. Komþu komþuyu tanýmýyor. Bunu daha düþük katlý binalarda sosyal iliþkileri daha sýcak tutacak yapýlaþmalara döndürmemiz gerekiyor. Komþuluk iliþkileri olmayan, kimsenin kimseyi tanýmadýðý yaklaþým insanlarý mutsuz edebiliyor."

Zeynel Yaman/Sabah Gazetesi  

Yorumlar

Top