YAPILARDA SÜRDÜRÜLEBÝLÝRLÝK KAÇINILMAZ BÝR SONUÇ

YAPILARDA SÜRDÜRÜLEBÝLÝRLÝK KAÇINILMAZ BÝR SONUÇ

Mimar Selçuk Avcý, 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayýsýyla yaptýðý açýklamada, "Önemli bir yol ayrýmýndayýz. 2035 senesine kadar global ortalama sýcaklýklarýn 2 derece artacaðý öngörülüyor ve artýk hangi yöne gideceðimize karar vermeliyiz" diyerek küresel ýsýnmayla mücadelenin politik arenada konu edilmediðine dikkat çekiyor.

Çalýþmalarýný Londra, Ýstanbul ve Ljubljana'daki stüdyolarýnda sürdüren Avcý Architects kurucusu ve ÇEDBÝK (Çevre Dostu Yeþil Binalar Derneði) Yönetim Kurulu eski Baþkan Yardýmcýsý Mimar Selçuk Avcý, Dünya Çevre Günü'nde sürdürülebilirliðe global anlamda dikkat çekiyor ve Türkiye'nin de ekolojik faktörleri kabul etmesi ve bu konuya odaklanýlmasý gerektiðini dile getiriyor.

Mimar Selçuk Avcý Türkiye'deki güncel yapý stoðunun önemli bir kýsmýný oluþturan gayrimenkul yatýrýmlarýnýn günümüz þartlarý ile sýnýrlý kalmadan, gelecekteki senaryolarýn da hesaba katýlarak ve gelecek nesillerin ihtiyaçlarý da önemsenerek planlanmasý gerektiðini þu sözlerle dile getiriyor:
"Bir grup bilim adamý, dünyanýn geliþmiþ ülkelerinin el ele verip Amerika'nýn Soðuk Savaþ dönemindeki Ay'a insan gönderme projesini anýmsatan, o ölçeðindeki enerji üst baþlýklý bir projenin, tüm ülkeler tarafýndan finanse edilmesini öngörüyorlar. Bu projeye "Global Apollo" adýný veren bilim adamlarý, her ülkenin GSMH'lerinin %0.02'sinin temiz ve ucuz enerji üretimine doðru yönlendirilmesini öneriyor. Amerika, Soðuk Savaþ döneminde tüm bilim adamlarýný bu konuya odaklayarak Ay'a Apollo uzay aracý ile adam göndermiþti. þimdi ayný çabayý güneþ enerjisine yönlendirmemiz gerekiyor. Bu tip projeler geçmiþte de önerilmiþti; fakat hayata geçememiþti. Artýk bunu yapamamak için bir gerekçemiz kalmadý. Buna paralel olarak da, global veriler bize yaþanacaklarýn ciddiyeti konusunda ipuçlarý veriyor. Eðer, küresel ortalama ýsý deðerleri 2035 senesinde 2 derece artarsa; bu, buzullarýn giderek çözülmesi ve deniz seviyesinin birçok bölgede 20-30 cm yükseleceði anlamýna gelir. Bunun sonucunda Ýstanbul gibi bir þehrin bir kýsmý su altýnda kalacak ve giderek deðiþen hava koþullarýyla birçok bölgede felaketler oluþmaya baþlayacak. Bu duruma göz yumarak hiçbir þey yapmamak artýk bir seçenek deðil."

"Yapýlarda sürdürülebilirlik üç ana eksende deðerlendirilmeli: Etik, ekolojik ve ekonomik?à"
Mimar Selçuk Avcý binalarýn ve yerleþimlerin karbon salýnýmýnýn %40'ýndan sorumlu olduðunu, hatta olumsuz etkinin bununla sýnýrlý olmadýðýna, ayný zamanda su tüketiminin yaklaþýk %12'sinden, atýklarýn %65'inden ve elektrik tüketiminin de %71'inden de sorumlu olduklarýna ve sürdürülebilirliðin etik, ekolojik ve ekonomik deðerler çerçevesinde ele alýnarak ilerleme kaydedilmesi gerektiðine dikkat çekiyor: "Yapýlarda sürdürülebilirlik üç ana eksende deðerlendirilmeli: Etik, ekolojik ve ekonomik?à Sürdürülebilir bir ürünün ortaya çýkmasý ilk andan itibaren bu üç faktörün sürece dahil edilmesine baðlý. Ekolojik eksenin ne olduðu ve bunu yönlendiren etkenlerin neler olduðu artýk yaygýn olarak biliniyor. Sürdürülebilirliðin ekonomik boyutunu hayal etmek de zor deðil: Bir yapýya biçilen ekonomik deðer günün þartlarý ile sýnýrlý kalmadan gelecek senaryolarýný da hesaba katar ve gelecek nesillerin ihtiyaçlarýný da düþünerek yapýlýrsa sürdürülebilir olur. Dolayýsý ile gayrimenkul yatýrýmlarýnýn uzun soluklu yatýrýmlar olduðunu iyi anlamak gerekir."

"Solar sistemlerin kullanýmý yaygýnlaþtýrýlmalý..."
Küresel ýsýnmayla mücadelede mimarlara, mühendislere, þehir plancýlarýna ve en önemlisi de yönetmelikleri belirleyen devlet yetkililerine büyük sorumluluklar düþtüðünü söyleyen Mimar Selçuk Avcý bu noktada Ýstanbul'da ve bütün þehirlerde milyonlarca metrekare çatý olduðunu hatýrlatýyor ve Türkiye'nin üstüne düþen güneþ ýþýðý hacmine dikkat çekerek, solar sistemlerin kullanýmýnýn yaygýnlaþtýrýlmasýnýn öneminden söz ediyor: "Günümüzde teknoloji çok farklý boyutlara gelmiþ durumda. Geliþmiþ ülkelerin birçoðunda ve geliþmekte olan ülkelerin de bazýlarýnda nitelikli solar sistemler tasarlanýyor. Türkiye'de de bu tür sistemlerin kullanýmýnýn yaygýnlaþtýrýlmasý ve enerji üretim-tüketim dengesinin kurulmasý hedeflenmeli. 3 Haziran 2015 tarihinde Ýngiliz mühendislik ve müþavirlik þirketi Mott MacDonald'ýn yayýnladýðý küresel ýsýnma raporunda, 20 sene içersinde ýsýnmadan dolayý kayýplarýn $1 trilyon dolara ulaþabileceðini ve bununla baþa çýkmak için $200 milyar dolarlýk bir yatýrýmýn gerektiðini açýklandý. Ýþte bu yüzden global verileri dikkate alarak, Türkiye'deki uygulamalarýn da yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor."

"Yapýlarda sürdürülebilirlik sadece bir trend deðil, kaçýnýlmaz bir sonuç?à"
Sürdürülebilirliðin ekolojik boyutununun etkilerinin artýk kaçýnýlmaz olduðunu dile getiren Mimar Selçuk Avcý sürdürülebilirliðin birçok kiþi tarafýndan güncel ve geçici bir moda ya da trend olarak algýlanmasýný tehlikeli buluyor: "Sürdürülebilirliði geçici bir trend olarak algýlayan mimar ve mühendisler olduðunu biliyoruz. Bu algý ne yazýk ki iþverenleri de yanlýþ yönlendiriyor ve bunu pazarlamanýn bir boyutu olarak görüyorlar. Sürdürülebilir düþünce tarzý tabii ki bir trend deðil, kaçýnýlmaz bir sonuç. Bununla bugün baþa çýkamazsak, yarýn artýk çok geç olsa bile baþa çýkmamýz gerekecek. Bu kitlesel eðitimimiz ve anlayýþýmýzla ilgili bir þey ve burada hem yerel hem de merkezi yönetimlerin rolleri çok önemli. Fakat politik arenada hiç kimse küresel ýsýnmayla mücadele üstüne konuþmuyor."

Yorumlar

Top