DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ'NDE

DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ'NDE "YEþÝL BÝNALAR VE ÖTESÝ" KONUþULDU...

Mimarlýk ve yapý sektörünün profesyonelleri Dünya Çevre Günü'nde "Yeþil Binalar ve Ötesi Konferansý"nda buluþtu.

Mimarlýk ve yapý sektörünün profesyonelleri tüm dünyada Çevre Günü olarak kutlanan 5 Haziran 2015 tarihinde, sürdürülebilir mimari ve kentsel tasarýmý konuþmak üzere "Yeþil Binalar ve Ötesi Konferansý"nda bir araya geldi. Ekoyapý Dergisi tarafýndan VitrA ana sponsorluðunda düzenlenen ve 'yeþil binalar konusunda farkýndalýðý artýrmak' hedefiyle yola çýkan etkinlik, Ýstanbul Lazzoni Hotel'de gerçekleþtirildi. Dörken Sistem, Trakya Cam, Forbo Flooring ve Nurus'un "Platin Sponsor" olarak yer aldýðý etkinliðe, Kilsan "Altýn Sponsor" olarak, AKG Gazbeton, Sapa Group ve EAE Aydýnlatma firmalarý ise "Gümüþ Sponsor" olarak destek verdi.  

Yeþil binalar konusunda farkýndalýðý artýrma hedefiyle düzenlenen konferansta, Studio Libeskind Baþkaný Mimar Yama Karim sürdürülebilir kentsel tasarým pratikleri hakkýnda deneyimlerini aktardý. "Ortak þehir: Mimari ve Sosyal Alanlar" baþlýðýný taþýyan sunumunda halka açýk alanlara, mimariye ve gelecek vadeden, sürdürülebilir þehir planlama yöntemlerine yoðunlaþan Yama Karim, Dünya Ticaret Merkezi'nin master planýndan, Milano'nun tarihi fuar alanlarýnýn yeniden düzenlemesi ve Singapur'un tarihi limanlarýnýn planlanmasýna kadar önemli projelerinden kesitler sundu.

"Mimari tasarýmýn geliþimini belirleyen yönler ve kriterler..."

RIBA Ödülü baþta olmak üzere çok sayýda ödüle layýk görülen Behnisch Architekten kurucusu Mimar Stefan Behnisch sürdürülebilirlik merkezli mimari projeleriyle "Yeþil Binalar ve Ötesi" konferansýnýn konuðu oldu. Behnisch, konferans izleyicileriyle, daha sürdürülebilir bir dilde inþa edilmiþ yapýlý çevre için baþarýlý tasarým çözümleri arayýþýný aktararak, bunun için kültürel, politik, coðrafi ve iklimsel yönlerin ele alýnmasý gerektiðini savundu.

Konferansýnda "Geçtiðimiz yüzyýlýn politik, sanatsal, sosyal ve mimari ideolojileri bize çevremizi kontrol edebileceðimizi düþündürüyordu, durumu, çevresi ve kültüründen etkilenmeden heryerde ayný görüntüye ve teknik çözümlere sahip binalar yapabileceðimizi düþünüyorduk. Bunu yapabilmek içinde mimari konuda geri kaldýðýmýz yönleri ucuz enerji kullanýmýný arttýrarak kapatýyorduk" diyen Stefan Behnisch "Kendi yarattýðýmýz bu problemleri çözebilmemiz için nasýl   alternatifler üretebiliriz? Etkisini azaltýp inþaat sektöründe yarattýðý sorunlarý nasýl yok edebiliriz?" sorularýna cevap aradý.
Ekolojik yaþam alaný oluþturma ve restorasyonu ile yeþil altyapý planlamasý, saha tasarýmý ve yönetimi üzerine 30 yýllýk bir deneyime sahip olan dünyaca ünlü Ekolojist Gary Grant ise "Yeþil Binalar ve Ötesi" konferansýnda yeþil çatýlar ve yaþayan duvarlar ile ilgili güncel uygulamalarý izleyicilerle paylaþtý. 

Sunumunda dünyanýn her yerinden yeþil çatý, yaþayan duvar ve yetiþtirilmiþ bahçe örnekleri kullanarak, kent ýsý adasý, sel, hava ve su kalitesi problemleriyle baþa çýkmaya yardýmcý olmak için þehirlere nasýl daha fazla toprak, su ve bitki örtüsü getirileceðine ve þehirlerde nasýl yiyecek yetiþebileceðine, doðal yaþamýn nasýl korunacaðý ve þehirlerin iklim deðiþimlerine karþý nasýl daha dayanýklý hale getirileceðine dair düþüncelerini aktaran Gary Grant, "Öncelikle bütün bitkilerin yeþil olmadýðýný hatýrlamakta fayda var. Kuraklýk toleransýný ve yerel bitki örtüsünü iyi yönde kullanabiliriz. Ýkinci olarak, farklý bir þekilde deðerlendirilmesi mümkün olmayan atýk sular toplanýp sulamada kullanýlabilir. Yaðmur suyu biriktirilip, depolanýp, tekrar kullanýlabilir. Güvenilir bir kaynak olan gri-su (duþ ve banyolarda kullanýlan sular), kolayca temizlenip sulama için tekrar kullanýlabilir. Bu nedenlerle de yeþil olmayan bir þehirde yeþil bir bina yapmak mümkündür ve ben bu konuda oldukça olumlu düþünüyorum" dedi.

Yeþil olmayan bir kentte binalar yeþil olabilir mi?
Yama Karim, Stefan Behnisch ve Gary Grant, sürdürülebilir yapý ve yerleþimler hakkýndaki birikimlerini proje ve uygulamalarý üzerinden paylaþtýklarý konuþmalarýnýn ardýndan, Gökhan Avcýoðlu, Bahadýr Kul ve Bünyamin Derman gibi Türk mimarlýðýnýn yerel ve uluslararasý baþarýlara sahip isimleri ve panel sponsoru Forbo Flooring'in Sürdürülebilirlik þefi, ayný zamanda ASTM ve ISO Sürdürülebilirlik Komiteleri Üyesi olan Tim Cole ile  "Yeþil Olmayan Bir Kentte Binalar Yeþil Olabilir mi? Yeþil Kalabilir mi?" baþlýklý panelde, Yeþil Bina Danýþmaný Cemil Yaman'ýn moderatörlüðünde bir araya geldi. Son yýllarda dünyada olduðu gibi ülkemizde de hýzla yaygýnlaþan yeþil binalarýn plansýz büyüyen, ormanlarý ve su havzalarý yapýlaþmaya açýlan, altyapý sorunlarýnýn yaþandýðý, çevresel ve kültürel koþullarýn göz ardý edildiði kent kurgusundaki yalnýzlýðýnýn tartýþýldýðý panelde sürdürülebilir kentlerin gerekliliði ve önemi üzerinde duruldu.

Yeþil Rapido Sponsorlu LEED Eðitimleri
Sürdürülebilir mimari konusunda farkýndalýðý artýrmak, yeþil yapý üretiminde ihtiyaç duyulan ve sertifikalama sürecine katký saðlayan malzeme ve uygulamalarý tanýtmak amacýný taþýyan Yeþil Rapido LEED Eðitimleri, sektöre daha fazla 'yeþil' düþünen mimar ve mühendis kazandýrmaya yardýmcý oluyor.

Ýlk kez 2013 yýlýnda gerçekleþtirilen Yeþil Rapido etkinlikleri kapsamýnda malzeme ve bina üreticilerinin desteðiyle ücretsiz olarak verilen bu eðitimler sayesinde iki yýl gibi kýsa bir süre içerisinde bina üretiminde aktif görev alan 500 yapý sektörü profesyoneli LEED Eðitimi sertifikasýna sahip oldu. Yeþil Rapido LEED Eðitimleri'ne mimar, mühendis, peyzaj mimarý, iç mimar, þehir plancýsý gibi mesleki disiplinlerden profesyoneller katýlabiliyor. Baþvurularýn mesleki kriterlere göre deðerlendirilerek seçim yapýldýðý organizasyonda, yeþil bina projelerinde görev alan ya da alacak olan kiþilere öncelik tanýnýyor.

Yorumlar

Top