"EKONOMÝDE 2015 KAYIP YIL OLURSA 2016 YILI DA RÝSKE GÝRER"

Türkiye ÝMSAD, 2015 beklentilerini revize etti; ekonomide 3- 3,2, inþaat ve inþaat malzemesi sektöründe ise yüzde 2,5-3 büyüme öngörüyor.

Seçimden sonra yaþanan belirsizlik ortamýnýn ülkemize daha fazla zarar vermemesi için siyasilerden uzlaþma ve hýzlý kararlarla yeni hükümeti oluþturmalarýný beklediklerini söyleyen Türkiye ÝMSAD Baþkaný Fethi Hinginar,"Unutmayalým ki, küresel çapta beklenen olumsuz etkilere de açýk olan ekonomimizde, 2015 kayýp yýl olursa 2016 yýlý da riske girer" dedi.

Türkiye Ýnþaat Malzemesi Sanayicileri Derneði (Türkiye ÝMSAD), yýlda dört kez düzenlediði  'Gündem Buluþmalarý' toplantýsýnýn ikincisini gerçekleþtirildi. 'Seçim Sonrasý Türkiye' konusunu gündeme taþýyarak ekonominin geleceðine projeksiyon tutan Türkiye ÝMSAD, 2015 beklentilerini revize etti; ekonomide 3- 3,2, inþaatta 2,5-3, inþaat malzemesi sektöründe ise yüzde 2,5-3 büyüme öngörüyor.

Seçimlerin hemen ardýndan gerçekleþtirilen Türkiye ÝMSAD'ýn Gündem Buluþmalarý toplantýsýna, Bilgi Üniversitesi Uluslararasý Ýliþkiler Bölümü Öðretim Üyesi Prof. Dr. Ýlter Turan, konuk konuþmacý olarak katýldý. Toplantýda, Türkiye ÝMSAD ekonomi danýþmanlarý Prof. Dr. Kerem Alkin ve Dr. Can Fuat Gürlesel, Türkiye ÝMSAD'ýn 2015 Mayýs Sektörel Raporu'ndaki veriler ýþýðýnda, dünya ve Türkiye ekonomisi ile inþaat sektörünü deðerlendirdi. Toplantýnýn moderatörlüðünü, Türkiye ÝMSAD Baþkan Vekili Nuri Bulut yaptý.

Hinginar: "Seçimler bitti, siyasette ve ekonomide istikrar zamaný"
Toplantýnýn açýþ konuþmasýný yapan Türkiye ÝMSAD Yönetim Kurulu Baþkaný Fethi Hinginar, seçim sonrasý gerçekleþtirilen bu ilk toplantýda, ekonomi inþaat ve inþaat malzemeleri sektörünü deðerlendirdi. Türkiye'nin demokratik seçim sýnavýný baþarýyla verdiðini belirten Fethi Hinginar, "seçimde milli irade, ülkeyi yöneten siyasetçilere 'uzlaþýn' demiþtir. Gergin iç ve dýþ politaka istemediðini ortaya koyan Türkiye, Mustafa Kemal Atatürk'ün "Yurtta Sulh, Cihanda Sulh" felsefesini benimsediðini göstermiþtir. Demokrasimizi geliþtirmek istiyorsak 'uzlaþma kültürünü' de geliþtirmek zorundayýz" dedi.

Ekonomiye bakýldýðýnda seçim öncesi baþlayan bekle-gör ve buna baðlý olarak ekonomide duraðanlaþma eðiliminin ise sürdüðüne dikkati çeken Fethi Hinginar, diðer seçimlerden farklý olarak bu kez hükumetin kurulmasýnda birden çok senaryonun konuþulduðunu, bunun da ekonomide belirsizlik süresini uzatabileceðe iþaret eti. Hinginar, "Belirsizlik ortamýnýn ülkemize daha fazla zarar vermeden, ekonomik ve politik istikrarýn tesis edilmesi, iþ dünyasý olarak hepimizin temennisidir. Unutmayalým ki, küresel çapta beklenen olumsuz etkilere de açýk olan ekonomimizde 2015 kayýp yýl olursa, 2016 yýlý da riske girer. Seçimler bitti, þimdi uzlaþarak hýzla ana gündemimize ekonomiyi taþýma zamanýdýr" diye konuþtu.

Sektör üretimi ve ihracatýnda kritik süreç

Önceki gün açýklanan verilere göre, ekonominin ilk çeyrekte yüzde 2,3 büyüdüðünü ve ilk 5 ayda Türkiye genel ihracatýnýn yüzde 8,3 gerilediðini belirten Fethi Hinginar, hükümetin kurulma süreci olan yýlýn ikinci çeyrek verilerinden de olumlu sinyaller gelmediðini söyledi. Hinginar, 2015'in ikinci yarýsýnda yaþanan daralma durmazsa, ekonomide bu yýl için hedeflenen yüzde 4'lük büyüme seviyesini yakalamanýn zor olacaðýný vurguladý.

Kamu ve özel sektör inþaat harcamalarýnda rekor gerileme  
Yýlýn ilk çeyreðinde konut satýþlarýnda yüzde 22 artýþ olduðunu, ancak alýnan yapý ruhsatlarýnda yarýya yakýn düþüþ görüldüðünü kaydeden Türkiye ÝMSAD Baþkaný Hinginar, konuþmasýna þöyle devam etti: "Bu yýlýn ilk çeyrek döneminde inþaat sektörü yüzde 3,5 geriledi. Bu daðýlýmda kamu yüzde 9,2, özel sektör yüzde 1,4 küçüldü. Ýnþaat malzemeleri sanayi üretimi ise yýlýn ilk 4 ayýnda yüzde 4,5 geriledi. Ýhracatýmýz ayný dönemde yüzde 15,8 oraný ile daha vahim bir düþme gösterdi. Sonuç olarak, hem genel ekonomimizde hem inþaatta hem de inþaat malzemesi sanayimizde iç ve dýþ piyasalarda alarm zilleri çalýyor. Bu nedenle ülke olarak, üretime dayalý sürdürülebilir büyümeyi saðlayacak yeni bir ekonomik modeli oluþturmalý ve yapýsal reformlarý hýzla gerçekleþtirmeliyiz. Ýþte bu nedenle gündem artýk ekonomi olmalý diyoruz."

Afrika ülkelerine ihracat seferberliði
Ýhracat pazarlarýný çeþitlendirmek ve yeni pazarlar kazanmak amacýyla Türkiye ÝMSAD'ýn 'Afrika Buluþmalarý' projesi kapsamýnda 9 kiþilik bir heyetle ilk gezisini Kamerun'a gerçekleþtirdiðini belirten Hinginar, ikinci sýradaki ülkenin ise Kenya olacaðýný söyledi. Fethi Hinginar, "ihracatta yaþanan daralmayý aþmak için Afrika'ya ihracat seferberliði baþlattýk. Afrika, Türkiye inþaat malzemeleri için potansiyel bir pazar. Hedefimiz, bir yandan katma deðerli ürün hacmimizi artýrmak, öte yandan 'üretim ve ihracat odaklý' büyümeye devam etmektir" þeklinde konuþtu.

Prof. Turan: "Türkiye þimdi ülkeyi yönetimsiz býrakmama sýnavý ile karþý karþýyadýr."
Bilgi Üniversitesi Uluslararasý Ýliþkiler Öðretim Üyesi Prof. Dr. Ýlter Turan da konuþmasýnda, "Türkiye þimdi parlamentoda hiçbir partinin tek baþýna hükümeti kuramayacaðý bir koltuk daðýlýmý karþýsýnda, bir koalisyon ya da azýnlýk hükümeti kurarak ülkeyi yönetimsiz býrakmama sýnavý ile karþý karþýyadýr" dedi. Prof. Ýlter Turan, sözlerini þöyle sürdürdü: "Türkiye bu sýnavý geçecek mi, hükümeti kimlerle kurabilir, hükümetin gündeminde neler olabilir, erken seçim gündemde midir? Bu sorularýn hepsi ayrý ayrý cevap beklemektedir. Seçim sonuçlarý baþkanlýk sistemine geçiþ tartýþmalarýný muhtemelen sona erdirecekse de, Türkiye'nin daha demokratik bir anayasaya kavuþma ihtiyacýný ortadan kaldýrmýþ deðildir. Siyasi partiler ise koalisyon görüþmelerindeki konumlarýný güçlendirmeyi amaçlamaktadýr. Cumhurbaþkanýnýn sürece nasýl müdahale edeceðini kestirmenin zorluðu da, yeni hükümet yapýsý hakkýnda tahminde bulunmayý güçleþtirmektedir."

Avrupa Birliði'nde büyüme toparlanýyor

Türkiye ÝMSAD Ekonomi Danýþmaný Dr. Can Fuat Gürlesel de konuþmasýnda, Türkiye ÝMSAD'ýn 2015 Aylýk Mayýs Sektörel Rapor'u verilerine dayanarak, inþaat ve inþaat malzemeleri verilerini deðerlendirdi, dünya ekonomisindeki beklentilere iliþkin bilgiler verdi. Dr. Gürlesel'in verdiði bilgiye göre, Avrupa Birliði'nde açýklanan yýlýn ilk çeyrek büyüme verileri, ekonomide toparlanmayý teyit ediyor. Euro bölgesi 2015 yýlýnýn ilk çeyreðinde geçen yýlýn ayný çeyreðine göre yüzde 1, AB-28 ülkeleri yüzde 1,4 büyüdü. En büyük ekonomilerden biri olan Almanya ise yüzde 1 oranýnda büyüme gösterdi. Avrupa Birliði ekonomisi 6 çeyrektir üst üste büyüyor.

Dr. Can Gürlesel, geliþen ülkelerin büyüme oranlarýnýn ise yavaþladýðýný belirtti. Dr. Gürlesel'in verdiði bilgiye göre, petrol ve emtia ihraç eden ülkelerde de büyüme zayýflýyor. IMF, 2015 yýlý için dünya ekonomisinde yüzde 2,9 oranýnda büyüme öngörüyor. Geliþmiþ ülkelerin büyüme beklentisi yüzde 2,4 olurken, geliþen ülkelerin büyüme beklentisi yüzde 4,3. 2015 yýlýnda dünya mal ticaretinde ise deðer bazýnda yüzde 4-5 arasýnda gerileme öngörülüyor. Gerilemede özellikle geliþen ülke ekonomilerindeki yavaþlamanýn etkili olacaðý tahmin ediliyor.

Euro-Dolar paritesinde dalgalanma devam edecek

Dr. Can Fuat Gürlesel, 2015 yýlýnýn ilk dört ayýnda Euro-Dolar paritesinin de Dolar lehine geliþme göstererek 1,05 seviyesinin altýna indiðini belirtti. Euro-dolar paritesinde oynaklýðýn arttýðýný söyleyen Dr. Gürlesel, önümüzdeki dönemde paritedeki oynaklýklarýn süreceðini, ancak Dolarýn, Euro ve diðer para birimleri karþýsýnda kademeli ve sýnýrlý güçlenmesini sürdüreceði öngörüsünü belirtti.


Yorumlar

Top