TÜRKÝYE ÝLK ON ÜLKE ARASINDA

TÜRKÝYE ÝLK ON ÜLKE ARASINDA

Türkiye 150 ülkeyi kapsayan bir araþtýrmaya göre, çevre dostu yeþil bina sertifikalarý sýralamasýnda ilk 10'a girmeyi baþardý.

Türkiye, Amerikan Yeþil Bina Konseyi USGBC tarafýndan yapýlan ve 150 ülkeyi kapsayan bir araþtýrmaya göre, çevre dostu yeþil bina sertifikalarý sýralamasýnda ilk 10'a girmeyi baþardý. Kuruluþ, 2015 yýlý itibariyle yapýlan deðerlendirmede, Türkiye'nin toplam 2.95 milyon metrekarelik sýnýflandýrýlmýþ bina alaný, 23.74 milyon metrekare sertifikalý ve aday bina kapalý alaný ve 477 adet sertifikasýný almýþ ve aday projesi ile, ABD hariç dünya ülkeleri sýralamasýnda 9. sýrada yer aldýðýný açýkladý.

Türkiye'nin geliþen gayrimenkul pazarýndaki çevre dostu eðilimi dünya sahnesi taþýyarak yabancý yatýrýmcýlarýn da ilgisini çekmesini saðlayacak olan bu veri, yeþil bina konusunda çalýþan profesyonel kesimleri heyecanlandýrdý. Türkiye'deki sertifikalandýrýlmýþ alanlarýn yaklaþýk yüzde 70'ine imza atan, Türkiye'nin vizyoner þirketi Altensis'in kurucu ortaklarýndan Emre Ilýcalý; sonucun  sevindirici olduðunu , ancak Türkiye  gibi gayrimenkul sektöründe büyüyen ve bu konuda tüm dünyadan farklýlaþmak isteyen bir ülkenin yeþil sertifikalý proje sayýsýnýn çok daha fazla olmasý gerektiðini belirtti.

Emre Ilýcalý, Yýlda 1 milyonun üzerinde konutun satýldýðý, her sene markalý birçok yeni konut ve ticari bina projesinin baþladýðý, deprem riski sebebiyle senelik bina arzýnýn geliþmiþ ülkelere oranla çok daha yüksek olduðu ülkemizde yeþil bina sayýsýnýn ivmelenerek artacaðýný belirtti.

Türkiye'nin ihtiyacý olan adýmlar
Yeþil binalar ve kentlerin Türkiye gibi kentsel dönüþüm süreciyle beraber bir beyaz sayfa açmaya çalýþan bir ülke için artýk standart bir uygulama olmasý gerektiðini savunan Emre Ilýcalý sözlerini þöyle sürdürdü: "Yeþil binalar ve yerleþkelerde sürdürülebilirlik öðeleri kapsamýnda yapýlan enerji verimliliði, su verimliliði hammadde kullanýmýnýn azaltýlmasý, karbon emisyonlarýnýn azaltýlmasý, yeþil alanlarýn arttýrýlmasý ve iç mekan yaþam kalitesi gibi konular, tam da Türkiye nin yapýsal ve kentsel dönüþüm adýna ihtiyacý olan adýmlardýr.

Altensis firmasý olarak bizler 2008 yýlýndan beri Türkiye'de yeþil binalar ve sürdürülebilirlik konusunda mühendislik ve danýþmanlýk hizmetleri veriyoruz. Bu anlamda kurulmuþ tam zamanlý hizmet veren ilk firma olarak Türkiye'nin yeþil dönüþümüne birçok katkýmýz oldu. Altensis sertifikalandýrmýþ olduðu toplam 55 adet proje ve devam eden 200'e yakýn projesiyle Türkiye yeþil bina sektörünün baþarýsýna en büyük katkýyý yapanlar arasýndadýr.

Özellikle USGBC rakamlarýnda belirtilen sertifikalandýrýlmýþ yaklaþýk 2.95 milyon metrekare alanýn yaklaþýk 1.99 milyon metrekaresi tarafýmýzdan LEED danýþmanlýk ve mühendislik hizmetleri almýþtýr. Ayrýca toplamda LEED sertifikasý alan ve hedefleyen 23.74 milyon metrekare alanýn ise yaklaþýk 11 Milyon metrekaresinin yeþil bina süreci tarafýmýzdan yönetilmektedir" dedi.

Tüm kategorilerde uzman

Hizmet verdikleri projelerin baþta  konut ve ofis binalarý olmak üzere, AVM'ler, eðitim binalarý, hastaneler, data merkezleri, oteller ve endüstri tesislerine kadar geniþ bir yelpazeye yayýldýðýný hatýrlatan Emre Ilýcalý, þirket olarak tek bir kategoride deðil tüm yeþil bina kategorilerinde uzmanlaþtýklarýný ifade etti.  Ilýcalý, "Hedefimiz sadece Altensis'in lider pozisyonunu korumak deðil, ayný zamanda Türkiye'yi de uluslararasý ligde çok daha yukarýlara taþýmak" diye konuþtu.

Ýþte dünya sýralamasý
USBGC sýralamasýnda Kanada 26.63 milyon metrekare, Çin 21.97 milyon metrekare, Hindistan 13.24 milyon metrekare, Brezilya 5.22 milyon metrekare, Kore 4.81 milyon metrekare, Almanya 4.01 milyon metrekare, Tayvan 3.84 milyon metrekare, Arap Emirlikleri 3.13 milyon metrekare sertifikalandýrýlmýþ alan ile Türkiye'nin önünde yer aldýlar.

Sözkonusu sýralamaya dikkat çeken Emre Ilýcalý, 2.95 milyon metrekare sertifikalý yeþil alana sahip olduðu belirtilen Türkiye için mevcut alaný ikiye katlamanýn sýralamada ilk 5'e yerleþmeye yeterli olacaðýný, bunun da biraz daha farkýndalýðý artýrmak ve yeþil dönüþüm ile mümkün olduðunu açýkladý.

Dünya ölçeðinde projelerin tercihi Altensis
Yeþil binalarda Türkiye'de ilk kurulan þirket olmalarý hem de ortaklarýn yurtdýþýnda edindikleri tecrübeyi yansýtmalarý nedeniyle, kýsa sürede sürdürülebilirliði hedef edinen büyük projelerin tercihi olduklarýný anlatan Emre Ilýcalý, "Bugün THY Teknik HABOM'dan Teknopark Istanbul'a; Ýstanbul Finans Merkezi'nden bazý büyük kentsel dönüþüm projelerine kadar sadece Türkiye deðil dünya ölçeðinde de büyük olan projelere Altensis olarak imza atmanýn gururunu yaþýyoruz. Arzu ediyoruz ki sadece proje bazýnda deðil ülke bazýnda da dünyada Türkiye konuþulan ve örnek alýnan bir konuma gelsin" dedi.


Yorumlar

Top