"GELECEðÝN SAðLIK YAPILARI DOðADAN ALINAN ÝLHAMLA BÝÇÝMLENECEK"

Geleceðin saðlýk yapýlarý permakültür, sürdürülebilirlik, organik tarým gibi kavramlarýn rehberliðinde, rehabilitasyon ve arýnma anlayýþlarýnýn modern bir dille yorumlandýðý ve farklý kiþisel deneyimler sunan merkezler haline geliyor.

Birbirinden farklý fonksiyonlarda ve ölçeklerde ödüllü projelere imza atan MuuM tarafýndan tasarlanan LÖSEV Çerkeþ Doðal Yaþam ve Terapi/Arýnma Merkezi iþte tam da bu anlayýþa uygun nitelikler sunuyor.

MuuM kurucu ortaðý Y. Mimar Umut Ýyigün, "Dünya Mimarlýk Festivali 2015" kapsamýnda verilen ödüllerde, "Geleceðin Saðlýk Yapýlarý" kategorisinde finalist olan ve dünyaca ünlü finans ve yaþam dijital platformu "Business Insider" tarafýndan "Geleceðin 33 Harika Yapýsý" arasýnda gösterilen projenin, geleneksel saðlýk yapýlarýnýn aksine, bütüncül bir 'arýnma'yý içerecek ve bölgesindeki ardýllarý için öncü sayýlabilecek bir saðlýklý yaþam merkezi olmasýný amaçladýklarýný þöyle vurguluyor:
 "LÖSEV Çerkeþ Doðal Yaþam ve Terapi/Arýnma Merkezi'nde, kullanýcýlarýn ve ziyaretçilerin birbirileriyle iletiþim içerisinde, izolasyona uðramadan, oldukça saðlýklý koþullarda arýnma süreçlerini tamamlayacaklarý ve kentin rutininden sýyrýlýp, gündelik yaþamýn olumsuz etkilerinden arýnmaya ve daha saðlýklý yaþama potansiyelinin farkýna varacaðý ortamlar sunmayý amaçladýk."

Ýnsaný doðayla yeniden barýþtýrýyor

"Yaþam odaklý çevreler" sloganýyla yola çýkan MuuM, gelecekteki saðlýk yapýlarýnýn modern kent hayatýndan sýyrýlmýþ, doðaya dönük anlayýþlarla ve dönüþüm, yenilenme ve paylaþým gibi kavramlarla birlikte ele alýnmasý gerektiðinin altýný çiziyor. Modern hayatýn getirileri arasýnda yer alan teknoloji ile iç içe yaþam, sosyal yaþantýdan kopma, metropol karmaþasý gibi olgularýn insan saðlýðýný olumlu yönde etkilemediðini savunan MuuM, her bireyin arýnmaya ihtiyacý olduðunu ve bu arýnmanýn periyodik olarak yerine getirilmesi gerektiðini, gelecekteki saðlýk yapýlarýnýn da bu arýnmaya cevap verebilecek ve þu anki yaþantýmýzýn olumsuz etkilerini geride býrakmamýzda yol gösterici olacak nitelikte yapýlar olmasý gerektiðini söylüyor.

LÖSEV Çerkeþ doðal Yaþam ve Terapi/Arýnma Merkezi

Y. Mimar Umut Ýyigün ve Y. Mimar Murat Aksu ortaklýðýndaki MuuM'un tasarladýðý LÖSEV Çerkeþ Doðal Yaþam ve Terapi/Arýnma Merkezi de, alýþýk olduðumuz týp merkezlerindeki uygulamalarýn aksine, tedavi sürecini arýnma olarak ele almaya olanak tanýyan, doðadan ilham alan ve doðaya özgü anlayýþlarla biçimlenen bir kurgu üzerinde þekilleniyor. Modern bir dille, kentten kopuk ve içe dönük olarak tasarlanan merkezde, arýnma yolculuðuna çýkan bireylerin yaþam tarzlarýný yeniden gözden geçirerek, ruhsal ve bedensel saðlýk durumlarýna yönelik bir iyileþtirme yapmak ve kendilerine motivasyon olanaðý tanýmak gibi süreçlerin baþarýyla sonuçlanmasý hedefleniyor.

Çankýrý'nýn Çerkeþ ilçesinde uygulanmak üzere, MuuM tarafýndan tasarlanan LÖSEV Çerkeþ Doðal Yaþam ve Terapi/Arýnma Merkezi'nde, doðayla iç içe olmak, sürdürülebilirlik, permakültür, dönüþüm, yenilenme, sosyalleþme, paylaþým gibi kavramlarla ana tasarým kararlarý oluþturulmuþ. Ýç Anadolu'nin kurak ikliminde, yeþil bitki örtüsü yoðun olan ve içerisinde dört adet yapay göletin bulunduðu bir bölge için tasarlanan merkezin, dört mevsim boyunca terapi, eðitim, dinlenme, çalýþma, eðlenme, sosyalleþme gibi eylemlerle, gece ve gündüz kullanýcýsýna cevap vermesi hedeflenmiþ.

Merkezin tasarýmýnda, çoklu ve esnek kullanýma olanak tanýyan bir altyapý meydana getirilmiþ ve merkezin süreç içerisinde kendi kendine yetecek kullanýmý olmasý yönünde bir geliþim þemasý izlenmiþ. Proje alanýnýn çoklu kullaným içeren programý dahilinde, doðal çevrede var olan biyolojik çeþitliliðin korunmasý, organik tarým yapýlmasý, yenilenebilir enerji kaynaklarýna yönelim, atýklarýn çevreye zarar vermeyecek þekilde geri kazanýmý ve doðal yaþamýn günümüz koþullarýnda da sürdürülebilmesi üzerine bir yaþantý öngörülmüþ. Yaþam döngüleri üzerinden, terapi saðlýklý yaþam eðitimi, rekreasyon, tarým,  hayvancýlýk ve konaklama gibi baþlýklarda da eylem þemalarý geliþtirilmiþ.

Her þey geri dönüþümlü

LÖSEV Çerkeþ Doðal Yaþam ve Terapi/Arýnma Merkezi'nde, proje alanýna yerleþtirilen tüm fonksiyonlarýn, çiftlik hayatýnýn yaþam döngülerini birebir deneyimletmesi amaçlanmýþ. Permakültür, sürdürülebilirlik, organik tarým, terapi ve rehabilitasyon gibi kavramlarýn önemsendiði tasarýmda, doðal çevrede var olan biyolojik çeþitliliðin korunmasý, Anadolu yarýmadasýnýn göreli kurak bölgelerinden birinde yer alan proje alaný için önemli eylemlerden biri olarak ele alýnmýþ. Proje kapsamýndaki tarým alanlarý dahilinde, çevresel zararý minimize etmeye yönelik atýk yönetimi mekanizmalarýyla da LÖSEV Çerkeþ Doðal Yaþam ve Terapi/Arýnma Merkezi'nin sürdürülebilirlik anlayýþý desteklenmiþ. Merkez içerisinde, tüketilen her þeyin geri dönüþümüyle, tohum, toprak, katký malzemesi vb. þekilde döngü içerisinde yeniden kullanýlmasýna olanak tanýyacak birimler yerleþtirilmiþ ve çevre dostu elektrikli araçlarla, bisikletler için rotalar geliþtirilmiþ.

Geleceðin saðlýk yapýlarý tasarýmýnda öncü olmaya hazýrlanan LÖSEV Çerkeþ Doðal Yaþam ve Terapi/Arýnma Merkezi ile ilgili olarak, Y. Mimar Murat Aksu ve Y. Mimar Umut Ýyigün þöyle diyor: "Kendini tazeleme ve yenileme yetisine sahip olan insan bedeni, bu süreci gerçekleþtirirken arýnmaya ihtiyaç duyar. Biz bu kompleksin, geleneksel saðlýk yapýlarý olan týp merkezlerinden deðil, bütüncül bir 'arýnma'yý içerecek ve bölgesindeki ardýllarý için öncü sayýlabilecek bir saðlýklý yaþam merkezi olmasýný amaçlýyoruz. Ayný zamanda merkezin hem Ankara, Ýstanbul, Karabük ve Zonguldak gibi kentlere sürekli göç veren ilçenin ekonomisi için bir fýrsat, hem de bölgesel ölçekte insanlarý modern kent yaþamýnýn kýsýr döngüsünde uzaklaþtýracak, ekoloji, organik tarým, hayvan yetiþtirme, ilaçsýz tedavi, atýk yönetimi, sürdürülebilirlik gibi kavramlar ile tanýþmasýný saðlayacak bir doðal yaþam ve terapi/arýnma alaný olma seçeneði sunduðunu düþünüyoruz. "
 

Yorumlar

Top