ÝNþAAT SEKTÖRÜNDE BÜYÜME SÜRECEK MÝ?

ÝNþAAT SEKTÖRÜNDE BÜYÜME SÜRECEK MÝ?

KPMG Türkiye'nin ikinci kez hazýrladýðý ve ana temasý Türkiye inþaat ve altyapý sektörünü etkileyen kritik konular olan "KPMG Türkiye 2015 Ýnþaat Yöneticileri Araþtýrmasý"na göre, Türkiye, gerek genç ve dinamik nüfusun doðurduðu talep gerekse 2023 planlarý çerçevesinde önemli fýrsatlar sunuyor. Ýnþaat sektörünün bu fýrsatlarla büyümesinin süreceði öngörülüyor.

KPMG Türkiye Ýnþaat Sektörü Lideri ve Denetim Bölümü þirket Ortaðý Ýsmail Önder Ünal liderliðinde KPMG Türkiye tarafýndan ikincisi hazýrlanan "KPMG Türkiye 2015 Ýnþaat Yöneticileri Araþtýrmasý ?û Ýnþaatýn Rotasý", inþaat sektörü yöneticilerinin 2023 hedeflerine inþaat sektörü perspektifinden bakarak hedef ve fýrsatlarý öne çýkardý ve mevcut hedeflere ulaþmanýn önündeki engelleri masaya yatýrdý. Araþtýrma, 2014 yýlýnýn son çeyreðinde inþaat yönetici ve profesyonellerine "fýrsatlar" ve "geliþtirilmesi gereken alanlar" baþlýklarý altýnda 9 soru yöneltilerek gerçekleþtirildi.

Sektörü etkileyecek en önemli faktör küresel ekonomik büyüme
 "KPMG Türkiye 2015 Ýnþaat Yöneticileri Araþtýrmasý"na katýlanlar inþaat ve altyapý sektörünü etkileyecek faktörleri; uluslararasý düzeyde küresel ekonomik büyüme, ulusal düzeyde ise makroekonomik planlar, 2023 hedefleri ve yeni enerji kaynaklarýna eriþim olarak deðerlendiriyor. Altyapý ve taahhüt sektörünü yönlendiren konulardan hangisinin orta ve uzun vadede þirketlerin faaliyetleri üzerinde en büyük etkisi olacaðý sorusuna, makroekonomik planlar ve 2023 planlarý hedefleri cevabýný verenlerin oraný yüzde 29 ile ilk sýrada yer aldý. Nüfus artýþý diyen sektör temsilcilerinin oraný yüzde 18 ile ikinci sýrada yer alýrken, küresel ekonomik büyüme ve yeni enerji kaynaklarýna eriþim ise yüzde 14 ile üçüncü sýrayý paylaþtý.

Finansal riske karþý etkin risk yönetimi gerekli
"KPMG Türkiye 2015 Ýnþaat Araþtýrmasý"na katýlanlarýn yüzde 33'ü yurtiçi, yüzde 24'ü ise yurtdýþý finansal krizleri büyük engel olarak görüyor. Ýnþaat sektörünün büyümeyi engelleyecek krizlerden endiþe duyduðunu belirten KPMG Türkiye Ýnþaat Sektörü Lideri ve Denetim Bölümü þirket Ortaðý Ýsmail Önder Ünal konuya iliþkin yaptýðý açýklamada, "Ýçsel ve dýþsal siyasi krizler diðer baþlýklara nazaran en çok endiþe duyulan unsur olarak karþýmýza çýktý. Veriler deðerlendirildiðinde, 2015 yýlý için hedeflenen bütçe rakamlarýna ulaþýlmasýndaki en büyük tehdidin de siyasi krizler olarak görüldüðü söylenebilir. Yurtdýþý finansal kriz ve yurtiçi finansal kriz, gerek finansman gerekse nakit akýþý açýsýndan inþaat firmalarýnýn 2015 yýlý hedeflerine iliþkin olarak bir diðer tehdit unsuru olarak karþýmýza çýkýyor. Projelerin birçoðunda finansman yükünün kendilerinin üzerinde olduðunu ileten inþaat firmalarý, olasý bir finansal krizde hem finansman bulmakta zorlanabileceklerini hem de tahsilatlarda sýkýntýlar yaþayabileceklerini belirtiyor" dedi.

Finansman maliyeti için etkin risk yönetiminin avantaj saðladýðýný belirten Ünal, "Finansman konularýnda destek için kurumsal yönetimin ve risk yönetiminin önemi büyük. Kurumsal yönetilen þirketlerin, daha kolay finansal kaynak bulduklarý ve yabancý þirketlerle ortaklýk yapma konusunda daha avantajlý olduklarý yadsýnamaz bir gerçek olarak karþýmýza çýkýyor. Bunun için de þeffaf ve hesap verebilir bir yapýnýn tesis edilmesi gerekiyor. Bu da þirket bünyesinde iç kontrol ve risk yönetimi sistemlerinin oluþturulmasýyla mümkün. Risk yönetiminde þirketin hedeflerine ulaþýrken karþýlaþacaðý risklerin belirlenmesi ilk adým. Bu aþamada önemli olan stratejik, operasyonel ve finansal tüm risklerin ortaya konmasý. Ýkinci adýmda ise, söz konusu risklerin iyi yönetilip yönetilmediði deðerlendirilmeli ve alýnmasý gereken aksiyonlar varsa belirlenmelidir" diye açýkladý.

Enerji en cazip alan
Araþtýrmaya katýlanlarýn yüzde 83'üne göre yurt dýþýnda iþ yapmak, yurtiçinde iþ yapmakla kýyaslandýðýnda hem pazar geniþliði hem kar marjý açýsýndan daha cazip. Türkiye altyapý ve inþaat pazarý için rekabet çok yüksek ve bu da kar marjýný olumsuz etkiliyor. Bu sebeple rekabetin daha az yaþandýðý bakir pazarlara gitmenin daha cazip olduðu genel bir kaný olarak ortaya çýkýyor. Yurtiçi projelerin cazip olduðunu belirtenlerin oraný ise yüzde 17'de kaldý.

Ýnþaat þirketlerinin yurtdýþý pazarlarda en cazip gördüðü bölge, "Körfez Bölgesi" olarak ortaya çýktý. Gerek proje sayýsýnýn çokluðu gerekse tahsilatlarýn sorunsuz bir þekilde gerçekleþtiriliyor olmasý Körfez'i diðer cazibe alaný olan Afrika'ya göre bir adým öne çýkarýyor.

Yurtiçi inþaat yatýrýmlarýnda öne çýkan sektör ise enerji oldu. Araþtýrmaya katýlanlarýn yüzde 42'sine göre, Türkiye'de kalkýnma planlarý çerçevesinde enerji en cazip alan. Ýkinci sýrada ise havalimaný, köprü, demiryolu ve otoyol gibi ulaþým projeleri yer alýyor.

Finansman saðlamak projeyi yapmaktan daha kritik
Firmalara göre, altyapý projelerinin hýzlanmasýnýn önündeki en büyük engel, kamu tarafýndan bütçeleri karþýlanmayan projelerde finansman saðlamaktaki zorluklar. Ancak katýlýmcýlar tarafýndan, bütçesi devlet tarafýndan karþýlanan projelerde ödenek yetersizliði de bir diðer engel olarak belirtiliyor. Önceliklendirme yapýlmadan tüm projelerin ayný anda hayata geçirilmesi ve ihale sonrasý süreçlerde yapýlan deðiþikliklerden kaynaklý oluþan güvensizlikler de ayrýca hýz kesici diðer unsurlar.

Gelecek teknolojik inþaatta
Ýnþaat ve altyapý sektöründen araþtýrmaya katýlan firmalarýn yarýsý önümüzdeki 10 yýlda teknolojik inþaatta uzmanlaþmak istediklerini belirtiyor. Gerek kar marjý yüksekliði gerekse gelen taleplerin o yönde olmasý, firmalarý teknolojik inþaat yönünde uzmanlaþmaya yönlendirmekte. KPMG Türkiye Ýnþaat Sektörü Lideri ve Denetim Bölümü þirket Ortaðý Ýsmail Önder Ünal, teknolojik inþaata ilerlemenin yolunun ise tasarým geliþtirilmesine aðýrlýk verilmesi ve inþaat yan sanayinde gerçekleþtirilebilecek teþvikler olduðunu belirtti.


 

Yorumlar

Top