DÜNYA KUPASININ EV SAHÝBÝNDEN ÖRNEK ÇEVRECÝ ANLAYIþ

DÜNYA KUPASININ EV SAHÝBÝNDEN ÖRNEK ÇEVRECÝ ANLAYIþ

Dünyada çevre dostu yapýlaþma için iyi bir tanýtým sayýlabilecek uygulamayla Brezilya'da dünya kupasý maçlarýnýn oynandýðý 6 stadyum, yeþil bina sertifikasýna sahip. Altensis ortaðý Ilýcalý, iþlevi gereði yoðun enerji ve su kullanan bu mekanlarýn çevreye olan zararlarýnýn yeþil bina kapsamýnda alýnan önlemler sayesinde azaltýldýðýna dikkat çekiyor.

Amerikan Yeþil Binalar Derneði'nden yapýlan açýklamaya göre  Brezilya'da 2014 Dünya Kupasý maçlarýnýn oynandýðý stadyumlarýn 6 tanesi, çevre dostu LEED yeþil bina sertifikasýna sahip.
Bunlardan en ünlüsü 1950 yýlýnda yapýlan ve dünyanýn en büyük stadyumlarýndan birisi olan Maracana. LEED Silver sertifikasýna sahip dünyaca ünlü Stadyum, RÝO 2016 Olimpiyatlarý sýrasýnda da kullanýlacak.

Maracana ve diðer stadyumlarda; su verimliliði, katý atýklarýn azaltýlmasý, geri dönüþtürülebilir içeriðe sahip malzemeler, yenilenebilir enerji kaynaklarýnýn kullanýmý gibi çevre dostu stratejiler kullanýlmýþ. Bu sayede yoðun enerji ve su kullanan bu mekanlarýn çevreye olan etkileri belli kademelerde azaltýlmýþ.

Bu tür popüler yapýlarýn yeþil bina hareketi için çok önemli olduðunu belirten Altensis Ortaðý Emre Ilýcalý konuya iliþkin þunlarý söyledi: "Belirttiðimiz enerji verimliliði, su verimliliði, kaynak optimizasyonu gibi faydalarýn ötesinde bu stadyumlar, yeþil bina ve sürdürülebilirlik konseptinin her tür yapý da uygulanabileceðine dair önemli bir gösterge olarak tüm dünya kamuoyuna sunulmaktadýr. Tüm dünyanýn gözünün üzerinde olduðu bu yapýlar çevre dostu yapýlaþma için iyi bir tanýtým aracý olmuþtur.

Ülkemizde de sporun popülerliði düþünüldüðünde yeni yapýlacak spor tesislerinin yeþil bina konseptine uygun olarak tasarlanmasý ve inþa edilmesi, hem kullanýcýlarý açýsýndan, hem de bu konudaki farkýndalýðýn artýrýlmasý adýna önemlidir. Ülkemizde her geçen sene sayýsý artan modern spor tesislerinde mutlaka sürdürülebilirlik konsepti de uygulanmalý ve bu çalýþmalar kuvvetli bir þekilde topluma anlatýlmalýdýr. Ayrýca eski tesislerin de yenilenmesi sýrasýnda yine yeþil bina kurallarý uygulanarak daha verimli ve saðlýklý mahaller haline getirilmelidir. Biz de Altensis olarak bu konuda birkaç projede çalýþýyoruz fakat bu konunun potansiyeli ülkemizde çok daha yüksek olduðu için, bu sayýnýn daha da artmasý gerektiðini düþünüyoruz. "

Türkiye'de henüz yeþil bina sertifikasýna sahip stadyum bulunmuyor. Ancak bir kaç stadyumda sertifika alýnmasý konusunda çalýþmalar sürdürülüyor.

Yorumlar

Top