BÝNALARIMIZI YANGINDAN KORUMAK ELÝMÝZDE

BÝNALARIMIZI YANGINDAN KORUMAK ELÝMÝZDE

Yýlda ortalama 100 bin yangýn vakasý yaþanan ülkemizde meydana gelen yangýnlarýn dörtte biri denetimsiz yapýlaþmasý sebebiyle dünyadaki en riskli þehirlerden biri olan Ýstanbul'da yaþanýyor.

Eryap Grup CEO'su Emrullah Eruslu "Yangýndan Korunma Haftasý" nedeniyle yaptýðý açýklamada; yangýn durumunda ticari ve sanayi yapýlarýnýn büyük risk taþýdýðýný, bu yapýlarýn yangýna karþý hem pasif hem aktif yöntemlerle korunmalarý ve inþasý esnasýnda denetlenmeleri gerektiðini söylüyor.

Nüfusta ve buna baðlý olarak konut sayýsýndaki artýþýn yanýnda, zamanla eskiyen ve bakýmý yapýlmayan binalardaki denetimsizlik sebebiyle Türkiye'de yangýn sayýsý her yýl %10 oranýnda artýþ gösteriyor. Hayati önem taþýyan yangýn yalýtýmýnýn eksikliði, her yýl binlerce hane ve iþyerinde can ve mal kaybýna yol açýyor.

Eryap Grup CEO'su Emrullah Eruslu, ev ve iþyerlerinde içeride oluþan yangýnýn yayýlmasýný önleyecek en önemli þartýn yangýn yalýtým sistemi olduðu uyarýsýný yaparak, "Yapýlarýn yalýtýmlý olmasý, yangýný kompartmanlara bölerek kontrol altýnda tutar ve itfaiye müdahalesi için güvenli alan ve gerekli ek süreyi oluþturur. Bilindiði üzere yangýndan korunmanýn en önemli yollarýndan birisi de doðru malzemelerle uygulanmýþ "tam" yalýtým. Binalarýn kentsel dönüþüm sürecinde 'Binalarýn Yangýndan Korunmasý Hakkýnda Yönetmelik'e uygun þekilde inþa edilmesi gerekiyor" dedi.

Alýnacak önlemler...

Yangýn yalýtýmý kapsamýnda alýnacak pasif ve aktif önlemlerin bulunduðundan söz eden Eruslu, pasif önlemlerin; mimari projelendirme aþamasýnda dikkate alýnmasý gereken ve yapýnýn yangýn ve duman yayýlýmýna ve bunlarýn vereceði zarara karþý dirençli olmasýný saðlayan, dolayýsýyla yangýnda can ve mal güvenliðini amaçlayan tedbirler olduðunu iletti.

Yangýn yalýtýmýnýn olasý yangýn durumunda bina yýkýlmadan yapýnýn güvenli bir þekilde terk edilmesine imkan verdiðini belirten Eruslu, "ÝBB Ýtfaiye Daire Baþkanlýðý verilerine göre Ýstanbul özelinde son yýllarda meydana gelen yangýnlarýn en büyük nedenleri arasýnda sigara ve elektrik kontaðý geliyor. Yani yangýnlarýn çoðu yapýlarýn kendi içinde çýkýyor. Ýþte bu noktada önemli olan alevlerin komþu kat ve binalara yayýlýmýný engellemek. Doðru olmayan malzemelerle yapýlan uygulamalar yangýn yayýlýmýný engellemediði gibi, yangýnýn hýzla büyümesine sebep olabiliyor. Yangýn yalýtýmýnda yanmaz (A1 sýnýfý), ýsý geçisine yüksek direnç gösteren, boyutsal kararlýlýðý sayesinde sýcaklýk deðiþiminden etkilenmeyen, alevle temasý durumunda zehirli gaz çýkarmayan, doðal hammaddeden üretilmiþ 'Taþ yünü' kullanýlmasý gerekiyor" diye konuþtu.

Yangýn yalýtýmý için Wooler taþ yünü
Taþ yünü, volkanik kayaçlardan elde edilen bazalt, diyabaz, dolomit gibi inorganik taþlarýn 1350-1500??C arasýnda ergitilip, elyaf haline getirilmesiyle oluþturulan yüzde 97 oranýnda doðal elyaf içeren yangýna karþý dayanýklý, su itici özelliði olan ýsý, ses ve yangýn yalýtým malzemesidir. 1000??C'ýn üzerindeki sýcaklýklara dayanýklýlýðý ile TS EN 13501-1 standardýna göre A1 sýnýfý yanmaz malzeme olarak yapýlarda tam yangýn güvenliði saðlamaktadýr.

TÜYAK (Türkiye Yangýndan Korunma ve Eðitim Vakfý) üyesi olan Eryap Grup'un 2012 yýlýnda üretimine baþladýðý Wooler marka taþ yünü, üretildiði günden bugüne prestijli ve önemli projelerin yalýtým malzemesi tercihi oluyor. Wooler Taþ yünü RönesansBiz Küçükyalý Ofispark, Kiptaþ Vaditepe Bahçeþehir, Ege Yapý Batýþehir, Aksa Bolu Göynük Termik Santrali, Zorlu Center, Spradon Vadi, Aliaða Doðalgaz Kombine Çevrim Santrali gibi, Next Level Ankara çeþitli referanslara sahiptir.

Yorumlar

Top