KONUT AÇIðININ ÇARESÝ ÇATI ARASINDA SAKLI

KONUT AÇIðININ ÇARESÝ ÇATI ARASINDA SAKLI

Dünya Konut Günü nedeniyle açýklama yapan ÇATIDER Baþkaný M.Nazým Yavuz, inþaat sektöründe son yýllarda yaþanan hareketliliðe raðmen konut açýðý sorunun devam ettiðini belirterek, atýl durumda bulunan çatýlarýn kullanýma açýlmasýyla her binada konut sayýsýnýn artacaðýný söyledi.

Birleþmiþ Milletler tarafýndan, barýnma hakký ile ilgili bilincin geliþtirilmesi, herkes için yeterli konut ve sürdürülebilir kentleþme faaliyetlerini desteklemek amacýyla ilan edilen Dünya Konut Günü, Türkiye'de her Ekim ayýnýn ilk Pazartesi günü kutlanýyor.

Dünya Konut Günü nedeniyle açýklama yapan ÇATIDER Baþkaný M.Nazým Yavuz, Türkiye'de inþaat sektörünün son yýllarda etkileyici bir büyüme performansý gösterdiðini, buna raðmen konut açýðý sorununun varlýðýný sürdürdüðünü hatýrlattý. Yavuz, birçok ülkede etkin þekilde kullanýlan çatý katýnýn Türkiye'de atýl durumda tutulduðunu belirterek, gerekli düzenlemenin yapýlmasý ile çatý katlarýnýn konut olarak kullanýlabileceðini söyledi.

Eðim nedeniyle çatýlar kullanýlamýyor
Türkiye'nin 10'uncu Kalkýnma Planý'na göre þehirleþme, nüfus artýþý, yenileme ve afetten kaynaklanan konut ihtiyacýnýn 2014-2018 döneminde 4,1 milyon olarak öngörüldüðünü belirten Yavuz, Kentsel Dönüþüm sürecinde çatý aralarýnýn da kullanýma açýlmasý gerektiðini vurguladý. Yavuz þöyle konuþtu:  "Türkiye'de çatýlar istisnalar dýþýnda kullanýlmayan, ya da eþyalarýn depolandýðý atýl alanlar olarak görülüyor. Bunun en büyük nedeni de mevzuat gereði çatýlarda kullanýma uygun eðimin saðlanamamasýdýr. þu an Türkiye'deki çatýlarda genelde yüzde 33 eðim var. Ýstanbul, Kocaeli, Konya, Afyon, Bursa gibi illerde eðim yüzde 45'e, Aksaray, Ankara, Denizli, Isparta gibi illerde ise yüzde 40'a çýkmýþ durumda. Bazý büyükþehir belediyeleri bu eðimin yüzde 45 olmasý yolunda çalýþmalar yaptý. Konunun acilen kamunun ve yerel yönetimlerin gündemine alýnmasý ve çatý aralarýnýn kullanýma açýlmasý gerekiyor."

Avrupa'da çatý katlarýna devlet teþviki veriliyor
Avrupa'da çatýlarýn otopark, havuz, bahçe, sosyal tesis gibi pek çok farklý þekilde deðerlendirildiðini, bu örneklere Türkiye'de rastlanmaya baþlandýðýný ifade eden Yavuz, "Avrupa'da çatý katlarý ayrý bir kat, ayrý bir daire olarak satýlýyor, bizde ise çatý katý yasal olarak ancak en üst kat ile baðlantýlý olarak kullanýlabiliyor. Yani ayrý bir yaþam alaný olarak görülmüyor. Almanya'da bir konuta, çatýsýndan veya bodrumundan ayrý giriþ yaptýðýnýz zaman, ileride bu ayrý bir konut olarak deðerlendirilebilir düþüncesiyle devlet bu projelere faiz indirimi uyguluyor, destek oluyor, teþvik saðlýyor. Bu durum artan konut ihtiyacýnýn karþýlanmasýnda büyük fayda saðlýyor. Türkiye'de ise birçok ilde, coðrafyanýn özellikleri düþünülmeden çatý aralarýnýn derecesi saptanmýþ durumda. Oysa ülkemizde nüfus genç ve konut ihtiyacý her geçen gün artýyor. Çatýlar kullanýma açýldýðýnda metrekare bazýndaki konut ihtiyacý eksilecek" dedi.

Türkiye'nin çatý aralarýný göz ardý edebilecek kadar zengin olmadýðýnýn altýný çizen Yavuz þöyle devam etti: "Çevre ve þehircilik Bakanlýðý'nca yayýnlanan Yeni Planlý Alanlar Tip Ýmar Yönetmeliði'nde bir yenilik yapýlarak 'Çatý eðimleri, kullanýlacak çatý malzemesi ile yörenin mimari özelliði ve iklim þartlarý dikkate alýnarak ilgili idarenin tasvibi ile tayin edilir' maddesi ilave edildi. Ancak çatýnýn eðiminin tek baþýna artýrýlmasý, çatý aralarýnýn baðýmsýz bölüm olarak kullanýlamamasýna neden oluyor. Ve kullanýlmak istendiði takdirde altýndaki kat ile baðlantýlý olmasý þartý çatý aralarýnýn verimli olarak kullanýlmasýný engelliyor. Bu maddenin Avrupa'daki örneklere bakýlarak yeniden ele alýnmasý gerekiyor."

Yorumlar

Top