"DOðRU PROJELERLE YÜZDE 30 TASARRUF EDERÝZ"

ÝSKÝD, bu yýl dördüncüsünü düzenleyeceði "Mimari Tasarýmda Ýklimlendirme Konferansý"yla saðlýðý doðrudan etkileyen hasta binalarý masaya yatýracak. 300'e yakýn mimar, müteahhit firma ve sektör paydaþýný bir araya getirecek olan organizasyonda nefes alan binalarda bütünleþik tasarýmýn önemi, enerji ithalatý, enerji verimliliði ile enerji tasarrufunun Türkiye'nin cari açýðýna katkýlarý katýlýmcýlarla paylaþýlacak.

Ýklimlendirme ?û Soðutma Klima imalatçýlarý Derneði (ÝSKÝD), "Mimari Tasarýmda Ýklimlendirme Konferansý"nýn dördüncüsünü 13 Ekim 2015 tarihinde Ankara Marriott Hotel'de gerçekleþtirecek. Malzeme, müteahhit, müþavir, mühendis, mimar, denetçi, kamu görevlisi ve STK temsilcilerini aðýrlanacaðý etkinlikte son yýllarda yeni bir kavram olarak sektörün karþýsýna çýkan ve saðlýðý doðrudan etkileyen "hasta bina" kavramýný önlemek için yapýlmasý gerekenler katýlýmcýlarla paylaþýlacak. Konferansta, nefes alan binalarda bütünleþik tasarýmýn önemine dikkat çekilecek.

Bu yýlki konferansýn baþlýca gündem maddelerini "Bütünleþik Tasarým", "Enerji Verimliliði", "Nefes Alan Binalar", "Ýç Hava Kalitesi" ve "Isýl Konforu"n oluþturacaðýný belirten ÝSKÝD Merkezi Ýklimlendirme Sistemleri Komisyonu Baþkaný Volkan Arslan, "Özellikle konferansta bütünleþik tasarýmla doðru projelendirmenin önemini vurgulayacaðýz. Bütünleþik tasarýmý, mimar ve mekanik projecilerin, projenin en baþýndan bitimine kadar uyum içinde çalýþmasý þeklinde tanýmlayabiliriz. Ancak bu noktada doðru projelendirme yapýlmaz ise ortaya çýkan binalar insanlarýn taze hava gereksinimini karþýlayamýyor" dedi.

Ayrýca doðru sistem ve cihazlarýn kullanýlmamasýnýn da, enerjinin büyük bir kýsmýnýn boþa gitmesine neden olduðuna dikkat çeken Volkan Arslan, nefes alan binalarýn, iç hava kalitesi ve ýsýl konforu en iyi þekilde tasarlanan ve enerji verimli iklimlendirme sistemlerinin uygulandýðý projeler olduðunu söyledi.

Bu tarz doðru projelendirmelerle ülkelerin ve kullanýcýlarýn enerji tüketimlerinin azaltýlabileceðini kaydeden Arslan, "2014 yýlýnda Türkiye'nin cari açýðý 45 milyar dolardý. Enerji ithalatýmýz ise 60 milyar dolar. Bu enerjinin %40'ý binalarda kullanýlýrken, bunun %65'lik kýsmý ýsýtma ve soðutma amaçlý tüketiliyor. Ancak, kurulan verimli ve doðru sistemlerle bu tüketim oranýndan %30'a kadar enerji tasarrufu yapmak mümkün. Bu da yýlda yaklaþýk 5 milyar dolarlýk enerji ithalatýnda azalma saðlayarak, ülke cari açýðýna katký yapacak" diye konuþtu.

"Sektörün en büyük ihtiyacý standartlaþmak"

Doðru proje uygulamalarýnda, yönetmelikte standartlarýn net olarak belirtilmemesinden kaynaklý sýkýntýlar yaþadýklarýna deðinen ÝSKÝD Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Sekreteri Ozan Atasoy ise, "Ýklimlendirme sektörünün en büyük ihtiyacý standartlaþmak. Yani üretilen ürünün, sunulan hizmetin, yapýlan uygulamanýn, hatta yaratýlan konforun standardýnýn belirlenmesi veya var olan standardýn uygulamaya geçirilip uygunluðunun denetlenmesi en büyük ihtiyaç olarak karþýmýza çýkýyor" dedi.

Avrupa Birliði Uyum Süreci dahilinde birçok standardýn olduðu gibi kabul edilerek, Türk standardý olarak belirlendiðini ileten Ozan Atasoy, þunlarý söyledi: "Bu konuda çok büyük eksiklik görmüyoruz. Ancak bu standartlarýn hayata geçirilmesi, yapýlan uygulamalarýn standarda uygunluðunun denetlenmesi konusunda hem özel sektörde hem de kamu yatýrýmlarýnda hala büyük eksiklikler görüyoruz. Bu konuda artacak farkýndalýk ve denetimler ile yapý kalitelerinin ve sektörümüzün geliþiminin önü açýlacaktýr."

"Sektör büyümesini sürdürecek"

Gelecek dönemde, konutlarda merkezi iklimlendirme/havalandýrma projelerinde artýþ beklediklerini aktaran ÝSKÝD Onursal Üyesi Vural Eroðlu, "Kentsel dönüþüm projeleri ile artýk az katlý konutlarýn yerini, arsalarý birleþtirerek yüksek katlý yapýlar almakta. Dolayýsýyla, yüksek binalardaki fiziksel koþullar nedeniyle bireysel iklimlendirme çoðunlukla uygulanamýyor. Merkezi havalandýrmanýn daha enerji ekonomik olmasý nedeniyle ön plana çýkýyor" dedi.

Sektörün yeni projeler, kentsel dönüþüm ve Türkiye'de de kabul gören yeþil bina kavramýyla büyümesini sürdüreceðini de öngören Vural Eroðlu, "Sektörümüzün pazar büyüklüðünde cihaz tüketimini kýstas alýrsak, 1.2 milyar dolar diyebiliriz. Ancak pompa, boru, vana, izolasyon, sac, profil, elektrik malzemeleri gibi uygulama rakamlarýna bakarsak pazar büyüklüðümüz 11 milyar dolarý buluyor. Sektörel büyümemiz her zaman Türkiye büyümesinin üzerinde. Örneðin, Türkiye %5 civarýnda büyürken iklimlendirme sektörü %15 civarýnda büyüyor. Bu da sektörümüzün kendi içinde büyümesini bitirmediðini gösteriyor" açýklamasýný yaptý.

2014 yýlýnda sektörün 4.2 milyar dolarlýk ihracat gerçekleþtirdiði bilgisini de veren Vural Eroðlu, bu yýl ihracat beklentilerinin yüksek olmadýðýný söyledi. Ýhracat gerçekleþtirdikleri hedef pazarlarda ekonomik kriz yaþandýðýný belirten Eroðlu, "Sektörümüz, bu tehdit arz eden ihracat rejiminden çýkmak için sektörel olarak çok ciddi çalýþmalar yapýyor. Ancak ürün ihracatýnýn yetmediðini söylemeliyiz. Ayný moda sektöründe olduðu gibi tasarýmcýlarýmýzýn bilgi ihracatýnda da geliþmesi gerekli" dedi.  


Yorumlar

Top