4'ÜNCÜ BOðAZ KÖPRÜSÜYLE KÖRFEZ ÜLKELERÝNE UZANIYORUZ

4'ÜNCÜ BOðAZ KÖPRÜSÜYLE KÖRFEZ ÜLKELERÝNE UZANIYORUZ

Mütekabiliyet Yasasý'nýn çýkarýlmasýnýn ardýndan, konut sektörünün 4,5 milyar dolarlýk hacme ulaþtýðýný ifade eden KONUTDER Baþkaný Ömer Faruk Çelik, satýlan her konutun yüzde 5 ila 10'unun yabancýlarýn almasý durumunda ise bu rakamýn 15-20 milyar dolara ulaþacaðýný belirtti.

Konut Geliþtiricileri ve Yatýrýmcýlarý Derneði (KONUTDER); Cityscape'in bilgi ortaklýðý ile sektöre yeni bir ivme kazandýrmak için 12 - 14 Ekim tarihleri arasýnda Çýraðan Palace Kempinski'de "Türk Gayrimenkul Sektörünün Körfez Yatýrýmcýlarý ile Buluþmasý'' baþladý. DEÝK, ÝTO, MÜSÝAD ve TÝM'in destekleriyle ve Emlak Konut, Albaraka ve Odeabank'ýn çözüm ortaklýðý ile gerçekleþen bu buluþmaya; Katar, Kuveyt, Dubai, Suudi Arabistan gibi körfez ülkelerinden gelen 50'yi aþkýn yabancý yatýrýmcý ve aracýlýk þirketi iþtirak ediyor.

Toplantýnýn açýlýþ konuþmasýný gerçekleþtiren KONUTDER Baþkaný Ömer Faruk Çelik, üç gün sürecek etkinlikte Ýstanbul'un 4'üncü Boðaz Köprüsü'nün Ýstanbul-Körfez arasýnda kurulacaðýný söyledi.

2012 yýlýnda yürürlüðe giren mütekabiliyet yasasýnýn ardýndan, sektöre yabancý yatýrýmcýlarýn 4,5 milyar dolarlýk katký saðladýðýna dikkat çeken Çelik, "Bu rakam Türkiye'nin yýllýk konut satýþýnýn hala yüzde 2'si seviyelerinde. Oysa sektör olarak bu adetleri yýllýk konut satýþýnýn 500 ila 550 bin konutun yüzde 10'una bir diðer ifadeyle 50-55 bin adede, ciro rakamýný ise 15-20 milyar dolara çýkarmamýz hiç de zor deðil. Ancak bu seviyelere çýkardýðýmýzda yabancýya konut satýþýndan bahsedebiliriz ki daha alýnacak çok yolumuz var" diye konuþtu.

Sektörün büyümesini engelleyecek kýsýtlamalarýn kaldýrýlmasý gerektiðini ifade eden Çelik, " Sektör olarak döviz kazandýrýcý hizmet yapýyor muyuz? Yabancýlara konut satýþý ihracat sayýlýyor mu gibi sorularýmýzýn dikkate alýnmasýyla sektör daha canlý ve dinamik hale gelecektir. Sektör, son beþ yýlda ciddi yol kat etti. Baþarýlý konut projeleriyle sektör hem konut ihtiyacýný karþýlýyor, hem de daha rahat yaþanabilecek, sosyalleþebilecek alanlar sunuyor" dedi.

Yabancýlarýn sadece yatýrým amacýyla konut edinmediklerini vurgulayan Çelik, "Konut satýþý demek de ticaretin sadece bir kýsmý. Oysa Türkiye'ye gelen yabancý konut alýcýlarý sadece konut almýyor hastaneler, AVM'ler, turistik alanlar, restoran ve cafe'lerden faydalanarak keyifli tatiller yapýyorlar. Ayný zamanda kültürümüzü paylaþarak komþumuz oluyorlar" dedi.

Toplantýda, "Türk Konut Sektörü ve Yatýrýmcýlar için Fýrsatlar" baþlýðý altýnda sunum gerçekleþtiren KONUTDER Ýcra Kurulu Üyesi Dr. M.Emre Çamlýbel, Türkiye'nin GSYÝH'ndaki büyüme, genç ve dinamik nüfusuyla, kentleþme oranýyla yatýrýmcýlarýn dikkatini çektiðini söyledi. Konut yatýrýmýnýn ikinci en karlý yatýrým olduðunu hatýrlatan Çamlýbel, " Türkiye'de en fazla Suudi Arabistan, Almanya, Ýngiltere, Katar yatýrýmlarý bulunuyor. Ýstanbul, yatýrýmcýlar için cazibe merkezi. Ama þu bilgiyi de hatýrlatmak gerekiyor. Türkiye'de nüfusu 1 milyonun üzerinde 20 kent var. O kentler de yatýrým olanaklarý sunuyor" þeklinde konuþtu.
 

Yorumlar

Top