"SON 5 YILDA KONUT FÝYATLARI YÜZDE 110 ARTTI"

"Yapý Dünyasýnýn Bilgi Merkezi" Yapý-Endüstri Merkezi (YEM) tarafýndan bu yýl 6'ncýsý düzenlenen, 24 Kasým 2015 Salý günü gerçekleþen "Konut Konferansý", Türkiye'de; yapý, gayrimenkul, inþaat, tasarým ve mimarlýk alanlarýnýn önde gelen temsilcilerini bir araya getirdi.

"Konut'un Gücü Adýna!"  söylemiyle  düzenlenen konferansta sektörün farklý disiplinlerinde varlýk gösteren  temsilciler konut- kent- insan iliþkisinin sosyal ve felsefi boyutlarýný tartýþtýlar.

Yapý-Endüstri Merkezi Genel Müdürü Tolga Türkanýk'ýn ev sahipliðini yaptýðý konuþmasýnda sektör paydaþlarýna 47 yýldýr hizmet verdiklerini hatýrlatarak 'Konutun  bizim için güven demek olduðunu' belirtti. Türkiye'de gelirimizin büyük bölümünü bu güven duygusunu elde etmek için harcadýðýmýzý söyleyen Türkanýk, Ýstanbul'da son 5 yýlda konut fiyatlarýnýn yüzde 110 arttýðýný söyledi. Orta ve alt gelir gurubuna sahip olan  kitlelerin güven duygusunun giderek azaldýðýný anlatan Türkanýk, TOKÝ'nin buradaki önemine vurgu yaparak þunlarý söyledi: "TOKÝ'nin Ýstanbul'da yaptýðý konutlarýn sadece yüzde 7'si sosyal  konut, oysa ki TOKÝ elde ettiði karý dar gelirli vatandaþlar için konut üretmek üzere harcamalý. Ýstanbul'da ev için harcanan paranýn metrekare baþýna fiyatý 2 bin 600 liradýr. Ýnsanlar aylýk kazançlarýnýn yarýsýndan fazlasýný bir ev sahibi olmak için harcýyor, bu da çok ciddi sorunlar yaratacak bir durum" dedi.

Türkanýk, Ýstanbul'da bir evin metrekare satýþ fiyatýnýn 2 bin 600 TL olduðunun söyledi.
Bu yýl 6.sý düzenlenen konferansta konut'un dünü, bugünü ve  geleceði küresel ve yerel ölçekte ele alýndý. Moderatölüðünü Fortune Türkiye Dergisi Yayýn Direktörü Cüneyt  Toros'un yaptýðý  Konut Konferansý 2015'te sorunlara çözüm aranýrken, yeniliklerin neler olduðu ve geleceðin tasarýmýnda nelerin dikkate alýnmasý gerektiði de tartýþýldý.

Konutu ayakta tutan ne?

Dünyaca ünlü konuþmacý ve uzmanlarýn  katýldýðý konferansýn ana sponsorlarý AKG Gazbeton, Blum TR ve Çuhadaroðlu'ydu. Konferansýn en dikkat çeken bölümü ise "Yuvarlak Masaya Sorduk: Konutu Ayakta Tutan Ne?" adlý oturum oldu.

GYODER Yönetim Kurulu Baþkan Yardýmcýsý Özlem Gökçe, ULI Türkiye Yönetim Kurulu Baþkaný Ayþe Hasol Erktin, Türkiye ÝMSAD Yönetim Kurulu Baþkaný F. Fethi Hinginar, ÇEDBÝK Yönetim Kurulu Baþkaný Selçuk Özdil ve Yapý-Endüstri Merkezi Genel Müdürü Tolga Türkanýk'ýn katýldýðý oturumda katýlýmcýlar sektöre dair sorunlara deðindiler.

"Yuvarlak Masaya Sorduk: Konutu Ayakta Tutan Ne?" baþlýklý oturumda GYODER Yönetim Kurulu Baþkan Yardýmcýsý Özlem Gökçe, "konut"un inþaat sektörünün belkemiði olduðunu ve inþaat sektörünün de Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörlerinden olduðunu belirtti. Böyle bir sektörün çalýþaný olarak bütün paydaþlarýn birlikte hareket etmesi gerektiðini ifade eden Gökçe, konut sektöründe yýllýk ortalama 750 bin konuta ihtiyaç duyulduðunu hatýrlattý.

Gökçe konuþmasýna, "Bu kadar büyük bir hacmin doðru konumlandýrýlmasý ve sürdürülebilmesi gerekiyor. Bu konuda kentsel dönüþüm bizim için büyük fýrsat. Bu fýrsatý iyi kullanýp kullanmadýðýmýzý doðru tartmalýyýz. Ancak bununla ilgili yapýlan plan ve yaklaþýmlar yeterli deðil, dolayýsýyla gayrimenkul geliþtiricisi mevcut kurallar çerçevesinde hareket ediyor. Sektör tek baþýna hareket ederek, doðru, saðlýklý ve sürdürülebilir konutlar üretemez. Kamunun da iþin içinde olup bizleri ve ekonomiyi doðru yönlendirmesi gerekiyor" diye sözlerine devam etti.

"Ortak akýl oluþturmalýyýz"

Ardýndan  ULI Türkiye Yönetim Kurulu Baþkaný Ayþe Hasol Erktin, konuþmasýna Urban Land Institute'ten (ULI) bahsederek baþladý. ULI'nin, 1936'da Amerika'da kurulmuþ olsa da þu anda uluslararasý bir düþünce kurumu olduðunu dile getiren Erktin, kurumun amacýnýn gayrimenkul ve arazi geliþtirme konularýnda katký veren herkesi bir araya getirmek olduðunu ifade etti. Türkiye'de konutun þu anda bulunduðu noktadan hiç kimsenin memnun olmadýðýný anlatan Erktin, konuþmasýna yurtdýþýndaki konut sektörünün tartýþtýðý konularý belirterek devam etti.

Türkiye ÝMSAD Yönetim Kurulu Baþkaný F. Fethi Hinginar, "Avrupa'da kullanýlan malzemelerin kalitelileri bizde üretiliyor ancak ortaya çýkan konut için ayný þeyi söyleyemiyorum." diye sözlerine baþladý.  Ýnsanýn yaþam kalitesini yükseltecek bir yapýlaþmanýn oluþmasý için ortak akýl oluþturmalýyýz diyen Hinginar, sözlerini, "Bu noktada þehir plancýlarý ve çevre kurumlarýnýn bütün konularý uyum içinde ele almasý gerekiyor. Ortak akýl dediðimizde bütün sektörlerin temsilcileri, sivil toplum örgütleri ve kamu bir araya gelmeli'' diye noktaladý.

"Yapý kültür iþidir"

Yuvarlak masanýn bir diðer konuþmacýsý ise ÇEDBÝK Yönetim Kurulu Baþkaný Selçuk Özdil oldu. Konuþmasýna, "Yeni yaptýðýmýz binalarý deprem korkusuyla yapýyoruz ama güvenli mi deðil mi bilmiyoruz" diyerek baþlayan Özdil, "Yapý, kültür iþidir. Örneðin, çevre dostu bina yapmak insana dost olan, güvenli, konforlu ve saðlýklý yapý yapabilmek için bütünsel tasarým odaklý olmak demektir. Bunun için de bir deðil belki bir kaç tasarýmcý bir arada olmalý. Oysa bizim kültürümüzde bu yok. Böyle bir kültürün entegre tasarým üretmesi biraz zor" dedi. Planlanmamýþ ve planlanmasý zor olan bir þehirde yaþadýðýmýzýn altýný çizen Özdil, bir binanýn çevreci olmasý için çevrenin de kentin de çevreci olmasý gerektiðini belirtti.

Son olarak oturumun kapanýþýný yapan Yapý-Endüstri Merkezi Genel Müdürü Tolga Türkanýk, þimdiye kadar konutla ilgili her þeyi farklý platformlarda konuþtuklarýný vurgulayarak, "Bu bizim gerçekleþtirdiðimiz altýncý konferans ve yýllardýr konuþtuk. Bakanlýktan, belediyeden, sivil toplum örgütlerinden, akademi dünyasýna kadar birçok profesyoneli buluþturduk ama artýk somut adýmlar atmamýz gerekiyor. Artýk bakanlýkla birlikte adýmlar atmanýn yolunu bulmalýyýz, referans oluþturabilecek yeni bir örnek model proje yapmalýyýz, bu sürdürülebilir kent oluþumunu örneklendirerek teþvik edecek bir modelde kurgulanmalýdýr. Bizler de bunun paydaþý olmaya hazýrýz" dedi.

Yapý-Endüstri Merkezi, yapý sektörünün bilgi merkezi olarak öncü konumu ve geliþtirdiði özel içerik ve projeleriyle birlikte yapý sektörüne ait verilerin sahneye taþýndýðý ve yayýnlara dönüþtürüldüðü, farklý platformlarda konuþulmayanlarýn konuþulduðu çalýþmalarýný sektöre sunmaya devam ediyor.

Yorumlar

Top