ÇATILAR HAVA KÝRLÝLÝðÝNÝ AZALTIR

ÇATILAR HAVA KÝRLÝLÝðÝNÝ AZALTIR

Çatý Sanayici ve Ýþ Adamlarý Derneði (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Baþkaný M. Nazým Yavuz, modern yapý ve çatý uygulamalarýyla hava kirliliðini azaltmanýn mümkün olduðunu belirtti.

ÇATIDER Yönetim Kurulu Baþkaný M. Nazým Yavuz, Türkiye'nin birçok þehrinde son günlerde artan hava kirliliðine karþý çözüm alternatifleri arasýnda, yalýtým ile çevre dostu çatý ve cephe uygulamalarýnýn da bulunduðunu söyledi. Yoðun araç trafiði ve sanayi kuruluþlarý gibi konutlarda kullanýlan farklý yakýtlarýn da hava kirliliðini artýran bir unsur olduðunu belirten Yavuz, þöyle konuþtu: "Birçok konutta, daha ekonomik olduðu için hava kirliliði artýran kömür ve odun gibi katý yakýtlar tercih ediliyor. Binalarýn çatý ve cephelerinde yalýtým uygulanmasý halinde enerji tüketimi önemli ölçüde düþecek, faturalar azalacaktýr. Böylece hava kirliliðine yol açan yakýtlar kadar ekonomik ýsýnma imkanlarý saðlanabilir. Yalýtýmýn önemini bugünlerde çok daha iyi görüyoruz. Enerji kaynaklarýnýn daha verimli kullanýlmasý amacýyla tüm binalarýn 2 Mayýs 2017 tarihine kadar Enerji Kimlik Belgesi almasý gerekiyor. Hükümetimizin açýkladýðý 'Enerji Verimliliðinin Geliþtirilmesi Programý' ile 'ýsý yalýtýmý olmayan mevcut binalarda yalýtým uygulamasý için gerekli ruhsat iþlemlerinin vergi, resim ve harca tabi tutulmamasýný saðlayan ikincil düzenleme yapýlmasý' planlanýyor. Bu düzenlemelerin hava kirliliðini azaltacaðýna inanýyoruz. Yalýtýmý olmayan binalar, kat adetine baðlý olarak en az ortalama yüzde 20 ile 30 aralýðýnda enerji israfýna neden oluyor. Çatý ve binada yapýlacak tadilat ve yalýtým uygulamalarý ile enerji harcamalarýnda yüzde 50'den fazla tasarruf saðlanabilir. Yalýtým sistemi, saðlanan tasarrufla birkaç yýlda maliyetini karþýlayýp, binanýn ömrü boyunca tasarruf saðlamaya devam ediyor. Buna baðlý olarak, hava kirliliði de azalacaktýr."

"Güneþ; bedava, temiz ve bitmeyen bir enerji kaynaðý"
Yavuz, hava kirliliðinin azalmasýnda yenilenebilir enerjinin de ihtiyaç haline geldiðini vurgulayarak, þunlarý söyledi: "Güneþ enerjisi birçok ülkede giderek yükselen bir potansiyele sahip. Türkiye olarak henüz yolun baþýndayýz. Endüstriyel yapýlarýn çatýlarýnda kurulan güneþ enerjili çatý sistemleriyle, tesislerin enerji ihtiyacý ekonomik þekilde karþýlanabiliyor. Bunun için ayrýca trafo, enerji iletim hattý gibi yatýrým maliyetlerine gerek kalmýyor. 20-25 yýl verim ömrü olan sistem, 5-6 yýl içinde kendini amorti ediyor. Hem tesis, hem de ülke ekonomisi için çok büyük tasarruf saðlýyor. Hem de sanayi kaynaklý hava kirliliði azalýyor. Güneþ bedava ve çevreci bir enerji kaynaðý, Türkiye ise bir güneþ ülkesi. Bu potansiyeli iyi kullanmalýyýz. Bu süreçte devletin güneþ enerjili sistem üretimine destek saðlayacak yasal düzenlemeler yapmasý da, sektörümüz ve ülkemiz için önemli bir konu."

"Yeþil çatýlar hava kirliliðiyle mücadele ediyor"
Bitkilendirilmiþ çatý uygulamalarýnýn da hava kirliliðini azaltýcý etkiye sahip olduðunu hatýrlatan Yavuz, sözlerini þöyle tamamladý: "Bitkilendirilmiþ çatýlar, oksijen üretimini artýrýrken, ýsý adalarýnýn ve yaðýþ suyu taþkýnlarýnýn azalmasýný saðlýyor. Ayrýca enerji tasarrufu, yalýtým ömrünü uzatma ve ses yalýtýmý gibi faydalarý da var. Ekolojik, estetik, psikolojik ve ekonomik birçok yararlar elde edilebiliyor. Fakat en önemlisi, oksijen üretimini ve toz emilimini artýrmasýdýr. Bugün Türkiye'de bitkilendirilmiþ çatý uygulamalarý hýzla artýyor. AVM'lerden sanayi tesislerine, eski yapýlardan konutlara her türlü binada bitkilendirilmiþ çatý uygulamasý yapýlabilir."

Yorumlar

Top