DÜNYANIN ÝLK AKILLI KAMPÜSÜ TÜRKÝYE'DE

DÜNYANIN ÝLK AKILLI KAMPÜSÜ TÜRKÝYE'DE

Dünyanýn ilk Akýllý Kampüs projesi Türkiye'de hayata geçiyor. Hacettepe Teknokent kendi enerjisini kendisi üreten bir eko sistem oluþturmayý baþardý. Sistem ile birlikte binalar ayný zamanda kendi kendini temizliyor.

Üniversiteler bünyesinde oluþturulan Teknokentler önemini her geçen gün arttýrýyor. Son dönemde ortaya konulan projeler açýsýndan Hacettepe Teknokent Dünya'da bir ilke imza attý ve Dünyanýn ilk Akýllý Kampüs projesini hayata geçiriyor. 1,5 yýllýk emeðin sonucu olan proje ile Hacettepe Teknokent böylelikle kendi enerjisini kendisi üreten bir eko sistem oluþturmayý baþardý. Sistem ile birlikte binalar ayný zamanda kendi kendini temizliyor. Hatta pis su temiz su olarak ayrýþtýran bahçe sulama suyu bile temin edilebiliyor. Bu önemli proje ilk kez ICSG 4. Uluslararasý Ýstanbul Akýllý þebekeler ve þehirler Kongre ve Fuarý'nda tanýtýlacak.

2016 Haziran ayýnda tamamen bitmesi planlanan proje ile bütün park alanlarý enerji depolama haline getirilecek. Burada bütün elektrikli araçlarý ve elektrikli donanýmlarý hýzlý þarj etme imkaný olacak. Ayný zamanda bunlar tek bir merkezden kontrol edilecek.
Bu enerji ile tüm çevrenin aydýnlatýlmasý binalarýnýn tüm iþlevlerinin yerine getirilmesi saðlanacak. Tüm binalarda hava kontrol sistemleri, klima sistemleri ve tüm sistemlerin kontrolü tek bir merkezden saðlanarak her yere eþit daðýlýmý yapýlacak.

Tüm dünyaya örnek bir proje

Hacettepe Teknokent Genel Müdürü Abdurrahman Güngör: "Danýþman hoca ve öðrencilerimizle birlikte 100 kiþinin üzerinde çalýþan mevcut bu proje için. Yurt dýþýnda örnekleri de var ama güneþ enerjisi yerine nükleer enerji kullanýlýyor. Bahreyn Üniversitesi'ne de danýþmanlýk yapýyoruz bu proje ile. Güneþ enerjisi ile bütün kampüsü donatýyoruz. Bu sistemleri Pasif bina dediðimiz bir binaya baðlýyoruz, bu bina da kendi enerjisini kendi oluþturuyor ve kendi atýðýný kendi temizliyor. Duvar kalýnlýklarý yaklaþýk1.20 cm. Katý atýk sývý atýk ayrý ayrý ayrýþtýrýlýyor. Pis su temiz su olarak ayrýþtýran bahçe sulama suyunu bile temin edebildiðimiz bir sistem. Güvenlik açýsýndan giren çýkan araçlarýn kontrolünde, araç tanýma sistemleri, aracý alttan tanýyarak içinde ne var ne yok gösteren bir yöntem mevcut ayrýca yüz tanýma sistemleri de var. Haliç'te gerçekleþtirilecek ICSG 4. Uluslararasý Ýstanbul Akýllý þebekeler ve þehirler Kongre ve Fuarý bizler için çok önemli. Ýlk kez burada tam anlamýyla lansmanýmýzý yapacaðýz. ICSG'ye 50'den fazla ülke katýlýyor. Bu sayede tüm dünyaya örnek olacaðýz" açýklamasýnda bulundu.



Yorumlar

Top