"ENERJÝ VERÝMLÝLÝðÝNDE HAMLE SIRASI TÜRKÝYE'DE"

ÝZODER Baþkaný Tayfun Küçükoðlu, "Geliþmiþ ülkeler uzun yýllar önce baþlayan yalýtým seferberliði ile epey yol aldý. þimdi hamle sýrasý bizde, bu farký kapatmalýyýz. Binalarda tüketilen enerjinin israf edilmemesi için 2018 yýlýna kadar 5 milyon konutun ýsý yalýtýmý yapýlmalý. Böylece Türkiye'nin cari açýðý, yalýtým ile 10 milyar dolar azaltýlabilir" dedi.

ÝZODER (Isý Su Ses ve Yangýn Yalýtýmcýlarý Derneði) Yönetim Kurulu Baþkaný Tayfun Küçükoðlu, 'Enerji Verimliliði Haftasý' dolayýsýyla yaptýðý açýklamada, "Enerji verimliliðinde AB normlarýna ulaþmak, Türkiye'nin hayati hamlesi olacaktýr. Özellikle ekonomik ve sosyal hedeflerimiz için enerji verimliliði konusunda gerekli adýmlarý atmak bizim öncelikli sorumluluk ve zorunluluðumuzdur" diye konuþtu.

Isý yalýtýmý ile hem ekonomik hem çevresel katký
Bugün Türkiye'nin, ýsý yalýtýmý sektöründe Avrupa'nýn en büyüðü olduðunu vurgulayan Tayfun Küçükoðlu þunlarý söyledi: "Türkiye'de, sadece 2014 yýlýnda yapýlan 65 milyon metrekare mantolamadan 700 bin hane yararlandý ve hane halký enerji harcamasý 650 milyon TL azalýrken, 1,2 milyon ton karbondioksit eþdeðeri sera gazýnda da azalma (Bolu Ormanlarý'nýn yüzde 90'ýnýn bir yýlda soðurduðu karbondioksit karþýlýðý) saðlandý. Ayrýca tüm bu mantolama çalýþmalarý ile sektör 900 milyon TL ciroya ulaþýrken, 500 milyon metreküp (yaklaþýk 500 milyon TL) daha az enerji ithalatý gerçekleþti."

Enerji verimliliðinde almamýz gereken uzun bir yol var
Türkiye'nin enerji verimliliðinde bulunduðu konumu deðerlendiren Tayfun Küçükoðlu, "Enerji verimliliði konusunda en sýk kullanýlan göstergelerden biri enerji yoðunluðudur. Enerji yoðunluðu genellikle bir ülkede 1000 dolarlýk Gayri Safi Milli Hasýla (GSMH) elde etmek tüketilen enerji miktarý olarak tarif edilir. Rakamsal bazda Türkiye'nin enerji yoðunluðunun geliþen teknoloji ve ýsý yalýtýmý gibi uygulamalarýn yaygýnlaþmasý sonucu bir azalma trendi içerisinde olduðunu görsek de, bu azalmanýn yeterli seviyede olmadýðýný söyleyebiliriz. Örneðin 2011 yýlýnda Türkiye 1000 dolarlýk GSMH elde etmek için 145 kiloTEP (Ton Eþdeðer Petrol) enerji tüketirken, Almanya ayný yýl 83, Japonya ise 78 kiloTEP enerji tüketmiþ. Bu rakamlar bize Türkiye'nin enerji verimliliði konusunda almasý gereken uzun bir yol olduðunu gösteriyor. Binalarda ýsý yalýtýmý ile saðlanabilecek yüzde 50 tasarruf da, bu alanda atýlacak en önemli ve öncelikli adým olarak karþýmýza çýkýyor" dedi.  

Artan enerji talebinin geliþimine engel olunmamalý
Türkiye'nin, yýllýk 75 milyar dolar enerji tüketiminin yüzde 72'sini ithal kaynaklar ile karþýladýðýnýn altýný çizen Tayfun Küçükoðlu, "Bu oran Avrupa'da yüzde 51'dir. Türkiye'nin yüzde 72'lik ithal enerji oranýný, G20 içerisindeki geliþmekte olan ülkeler ile karþýlaþtýrdýðýmýzda, Türkiye'yi yüzde 28'lik oran ile Hindistan'ýn, yüzde 11'lik oran ile ise Çin'in takip ettiðini görüyoruz. Bu rakamlar þunu ifade ediyor; Türkiye enerjide dýþa baðýmlý bir ülke, ancak Türkiye'nin rekabet içerisinde olduðu ülkeler için enerjide dýþa baðýmlýlýk bir sorun deðil. Bu koþullar altýnda Türkiye'nin bu ülkeler ile rekabet edebilmesi, Avrupa, Orta Doðu ve dünya pazarlarýnda rekabetçi kalabilmesi için mutlak suretle enerji verimliliðinde çýta atlayarak, artan enerji talebini kontrol altýnda tutmasý ve enerji talebimizin geliþimine engel olmamasý zorunludur" diye konuþtu.

Binalarda tüketilen enerjinin yüzde 80'i ýsýtma-soðutma için harcanýyor
Türkiye'deki binalarýn ýsý yalýtýmlý hale gelmesi ile Türkiye'nin toplam enerji faturasýný yaklaþýk yüzde 15 azaltmanýn mümkün olduðunu belirten Tayfun Küçükoðlu, "Enerji verimliliðindeki en kritik konu 2014 yýlýnda 56 milyar dolar olarak bildirilen birincil enerji tüketiminin yüzde 37'sinin binalarda gerçekleþmesidir. Binalarda tüketilen enerjinin yaklaþýk yüzde 80'i ise ýsýtma-soðutma için harcanýyor. Toplam tüketimimizde en yüksek paya sahip binalarda ýsý yalýtýmý ile elde edilecek bir tasarrufa, günümüzde sanayi ve ulaþým sektörleri dahil, ayný yatýrým maliyeti ve amortismana sahip hiçbir baþka yöntem ile ulaþmak mümkün görünmüyor. Bu konuya tüketici gözüyle bakýldýðýnda da, benzer þekilde büyük bir verimlilik fýrsatý ortaya çýkýyor. Güvenlik ve konforu arttýrmanýn yaný sýra, ýsý yalýtýmý ile enerji tüketimi ve doðalgaz faturalarýnda yüzde 50'ye varan tasarruf elde etmek, bu amaçla yatýrýlan bedelin saðladýðý tasarruf ile 3-4 yýl içerisinde kendisini geri ödemesini ve sonrasýnda da kazandýran bir yatýrýma dönüþmesini saðlamak mümkün" þeklinde konuþtu.

Daha az enerji ile daha çok iþ yapmak mümkün
Türkiye'nin, enerji verimliliði hedeflerine ulaþmak için tüm olanaklara sahip olduðunu belirten Tayfun Küçükoðlu, sözlerini þöyle tamamladý: "Daha az enerji ile daha çok iþ yapacaðýmýza ve geliþmiþ ülkelerin enerji verimliliði seviyesine ulaþacaðýmýza inanýyorum. Milli gelirdeki yükseliþe baðlý olarak kamuoyu bilinçlendiði zaman tüm yalýtým branþlarý da hýzla geliþecek. ÝZODER olarak, binalarda çaðdaþ yaþam koþullarýnýn ancak yalýtýmla saðlanabileceðini kamuoyuna anlatmayý sürdüreceðiz.

Yorumlar

Top