TAPU ÝÇÝN FAZLA MASRAF ÖDEMEYÝN!

TAPU ÝÇÝN FAZLA MASRAF ÖDEMEYÝN!

Konut satýþýnýn 1 milyon 200 binlere ulaþtýðý 2015 yýlýnda, inþaat firmalarý hala küçük hesaplar peþinde. Ýnþaat firmalarý tüketici aleyhine sözleþmeler imzalatarak kanunen kendilerinin ödemesi gereken tapu masraflarýný da tüketicilerin üzerine yýkýyor.

Konut satýþýnýn 1 milyon 200 binlere ulaþtýðý 2015 yýlýnda, inþaat firmalarý hala küçük hesaplar peþinde. Ýnþaat firmalarý tüketici aleyhine sözleþmeler imzalatarak kanunen kendilerinin ödemesi gereken tapu masraflarýný da tüketicilerin üzerine yýkýyor. Büyük projeler yapan firmalarýn bu yolla milyonlarca lira haksýz kazanç elde ettiklerini ifade eden Rehber Hukuk Bürosu Avukatý Ahmet Çetinkaya tüketicilerin haksýz yere kendilerinden alýnan bu paralarý yasal faiziyle birlikte geri alabileceklerini söylüyor.

Son 10 yýlda en hýzlý büyüyen sektörlerden biri olan inþaat sektörü beraberinde getirdiði sorunlarý da kendisi gibi büyütmeye devam ediyor. Son yýllarda inþaat firmalarýnýn tüketici aleyhine maddeler içeren sözleþmeler imzalatarak kendilerinin ödemesi gereken tapu masraflarýný tüketici üzerine yýkmasý bu sorunlardan biri. Örneðin; bir projeden 500 bin lira deðerinde ev aldýnýz ve tapunuz çýktýðýnda evin mülkiyetini devralmak için firmaya baþvurdunuz. Firma size tapuyu üzerinize almanýz için kanunen belirlenmiþ olan yüzde 4 oranýndaki tapu harcýný ödemeniz gerektiðini söylüyor ve sizden 500 bin liralýk bir ev için 20 bin lira para alýyor. Eðer konu hakkýnda biraz bilgi sahibiyseniz aslýnda bunun yüzde 2'lik kýsmýný satýcýya diðer yüzde 2'lik kýsmýnýn da alýcýya ait olduðunu belirtiyorsunuz. Fakat firma size eðer bu parayý ödemezseniz tapu devrini yapmayacaðýný söylüyor. Siz de evinize kavuþmanýn hayaliyle çaresizlik içinde bu parayý ödüyorsunuz.

Ankastrenin KDV'sini isteyebilirler
Bazý firmalar tapu harcýnýn yaný sýra mutfaktaki ankastrenin KDV'si gibi ödediðiniz 500 bin liranýn yanýnda komik kalacak nitelikteki (300-500 lira gibi) ücretleri de talep edebiliyor. Böylece sizden 10 bin 500 lira para haksýz yere tahsil edilmiþ oluyor.

Ýstanbul'daki büyük projelerde bu tür sorularýn sýkça yaþandýðýný söyleyen Rehber Hukuk Bürosu Avukatý Ahmet Çetinkaya bu þekilde proje bazýnda firmanýn eline oldukça büyük rakamlar geçtiðini söylüyor ve ekliyor: "Örneðin 2 bin dairelik bir konutta tüketiciden alýnan bu haksýz kazanç 21 milyon lirayý buluyor."

Peki bu konuda tüketici ne yapmalý?
Ahmet Çetinkaya birçok firmanýn sözleþmesinde, "Tapu iþlemlerine ait vergi resim ve harçlar kanunen ait olduðu tarafça ödenir" yazmasýna raðmen yine de tapu harcýný tüketicilerden aldýklarýný söylüyor. Bu konuda tüketicilerin haksýz yere kendilerinden alýnan bu paralarý yasal faiziyle birlikte geri alabileceklerini belirten Avukat Ahmet Çetinkaya, konut teslimi esnasýnda ya da paranýn ödenmesi anýnda haksýz bir ödeme yaptýðý düþünen ya da konutu eksik teslim alan tüketicilerin firma tarafýndan imzalattýrýlan belgelerin altýna "tüm dava haklarým saklýdýr" yazdýrmalarýnýn ve yaptýklarý ödeme karþýlýðý firmadan belge almalarýnýn hak kaybýna uðramamalarý açýsýndan önemli olduðunun altýný çiziyor.

Bu konuda yaþanan haksýzlýðýn Türkiye çapýnda milyarý bulan boyutlara ulaþtýðýný söyleyen Çetinkaya, vatandaþlarýn bu konuda bilinçlenmesinin aslýnda bu tür sýkýntýlarýn da önüne geçilmesi adýna büyük bir adým olduðunu ve bilinçli tüketici karþýsýnda firmalarýn da daha dikkatli olacaðýný tüketici aleyhine maddeler içeren sözleþmelerden uzak duracaðýný belirtiyor.


Yorumlar

Top