"SENEDE 3 MÝLYAR DOLAR TASARRUF EDEN þEHÝRLER KURABÝLÝRÝZ"

Yeþil Binalar Zirvesi, Dayanýklý þehirler Ýçin Düþünsel Dönüþümler temasý ile Ýstanbul'da toplanýyor. ÇEDBÝK tarafýndan 4-5 þubat 2016 tarihlerinde düzenlenecek zirvede, çevre dostu kentler konusu 7 oturumda tartýþýlýyor.

Sürdürülebilir Yerleþkeler oturumunda konuþacak olan Altensis kurucu ortaðý Emre Ilýcalý, senede ortalama 3 milyar dolar enerji tasarrufu yapan þehirler kurulabileceðini söyledi.
Yeþil Binalar Zirvesi bu yýl Dayanýklý þehirler Ýçin Düþünsel Dönüþümler temasý ile yapýlýyor. Ýstanbul Intercontinental otelde 4-5 þubat tarihlerinde toplanan zirvede, sürdürülebilir bina alanýnda her konuya deðiniliyor. Zirvenin Sürdürülebilir Yerleþkeler oturumunda konuþacak olan Altensis Kurucu Ortaðý Emre Ilýcalý, senede 3 milyar dolar enerji tasarrufu yapan þehirler kurulabileceðini söyledi.
Konuþmasýnda kentsel dönüþüm ve yeþil bina iliþkisini aktaracak olan Emre Ilýcalý, dönüþümün sadece dayanýklý þehirler kurmak adýna deðil, ayný zamanda insanlarýn hayat kalitesini artýrmak adýna da gerekli olduðunu vurguladý. Emre Ilýcalý þunlarý söyledi:

"Nüfusun hýzla artýþý ile birlikte yoðun kentleþme sonucu alan problemleri giderek artacaktýr. Arazi kullanýmý, taþýt kullanýmý ve enerji ihtiyacýný karþýlamak için fosil yakýtlarýn kullanýlmasý hava kirliliðine yol açmaktadýr. Yollar, evler, iþ yerleri, alýþveriþ yerleri, kamusal alanlardan oluþan kentsel alanlarýn karakteri o çevreyi olduðu kadar bölgede yaþayan insanlarýn hayat kalitesini de etkilemektedir.
Türkiye'de de kentsel dönüþüm projelerinin hýz kazandýðý günümüzde depreme dayanýklý yapýlaþmanýn yanýnda daha saðlýklý ve konforlu yaþam alanlarýna sahip, enerji verimliliðini ön planda tutan,  ekoloji ve habitatý koruyan, çevreye yaptýðý olumsuz etkilerin en aza indiði mahalle ve kentsel alanlarýn tasarlanýp yapýlmasý da büyük önem taþýmaktadýr. Zira yeni oluþacak bu kentlerde insanlar belki yüzlerce yýl yaþayacaktýr. Ayrýca ekonomik olarak, yeþil dönüþümün getireceði fayda hesaplandýðýnda, sadece enerji verimliliðine yönelik yapýlacak çalýþmalar sonucunda, kentsel dönüþüm kapsamýnda tüm binalarýn uluslararasý standartlarda enerji verimli olmasý durumunda senede 3 milyar dolarlýk enerji tasarrufu elde edilebilir. Bu da Türkiye'nin yýllýk cari açýðýnýn yaklaþýk % 10'u civarýnda olup, kentsel dönüþüm süreci için bir ek finansman niteliðindedir. Ayrýca buna ek olarak yeþil bina ve kentlerde artan insan yaþam kalitesi ile ortaya çýkacak verimlilik ve üretkenlik  hesaplandýðýnda, yeþil dönüþümün önemi daha da iyi anlaþýlacaktýr."
Makro Ölçekli Kentsel Dönüþümlere Çözüm Üretiyoruz
Emre Ilýcalý, Türkiye'de çevre dostu projelerde alan olarak yaklaþýk yüzde 70'lik payla lider olan Altensis'in Yeþil Binalar ve Yerleþkeler konusunda Türkiye'nin en tecrübeli ekibi olduðunu belirtti. Ilýcalý, bu süreçte zaman kazanmak adýna, konularý geniþ kapsamda inceleyen, uluslararasý standartlarý ve iyi uygulama örneklerini içeren uluslararasý deðerlendirme ve denetleme sistemlerini kullanarak özellikle Makro ölçekli kentsel dönüþüm projelerinde çözümler üretebildiklerine iþaret etti.

Emre Ilýcalý, "Bu kapsamda yeni geliþtirilecek veya dönüþtürülecek mahalle ya da kentsel alan süreci ekonomik, sosyal ve kültürel boyutlarý ile ele alýnmaktadýr. Yeni binalarýn yapýsal olarak iyileþtirilmesine ek olarak içinde yaþayanlarýn ve kullananlarýn saðlýðý ve konforu, sosyal donatýlar, kamu kuruluþlarý ve eðitim birimleri ile baðlantýlarý ve yeþil alanlarýn arttýrýlmasý ve varolanlarýn korunmasý gibi o bölgenin yapýsal ve ekolojik olarak kalkýnmasýna yönelik strateji ve yöntemler uygulanmasý önerilmektedir. Ülkemizde de özellikle son yýllarda ivmelenen kentsel dönüþüm ve planlama kapsamýnda daha yaþanabilir alanlar ve kentler  ortaya çýkarmak adýna  ilk aþamada öncelikli olarak  geliþtirilmiþ ve belli bir aþamaya getirilmiþ bu sistemlerden yararlanýlabilir. Orta ve uzun vadede ise kendi ülkemize özel geliþtirilebilecek, yetkin kurumlar tarafýndan objektif olarak denetleyebilecek sistemler oluþturulmasý faydalý olacaktýr" diye konuþtu.

Entegre tasarýmýn önemi de konuþulacak
ÇEDBÝK Zirvesinin Entegre Tasarým bölümünde konuþacak diðer Altensis Ortaðý  Berkay Somalý ise, günümüzde Türk gayrimenkul sektörünün en büyük sorunlarýndan birinin tasarým ve proje koordinasyon eksikliði olduðunu söyledi.

Berkay Somalý, "Özellikle yeþil binalara giden yolda olmazsa olmazlardan birisi entegre tasarým sürecidir. Bu konuda  Altensis olarak projelerin en baþýnda  gerekli ekibi ve süreçleri ortaya koymaktayýz. Bu sayede proje müellifleri, iþveren , uygulamacýlar ile bina yöneticileri arasýnda koordinasyonun saðlanmasý ile,  verimlilik ve sürdürülebilirlik adýna hedeflere ulaþýlýrken, hem de ortaya daha kaliteli iþlerin çýkmasý saðlanacaktýr." yorumunu yaptý.

Yeþil binada uluslararasý baþarý

Bu arada Türkiye'nin lider yeþil bina danýþmanlýk þirketi Altensis'in kurucusu Berkay Somalý, yeþil bina uzmanlýðýnýn en üst derecesi olan "LEED Fellow" ünvanýna layýk görüldü. Baþarýsýný uluslararasý alana taþýyan Berkay Somalý, Türkiye'den bu ünvaný almaya hak kazanan ilk uzman olarak kayýtlara geçerken, LEED Fellow unvanýný da Türkiye'ye getirmiþ oldu.

Yorumlar

Top