BASF'DEN YENÝKAPI KAZILARI'NA SÜRDÜRÜLEBÝLÝRLÝK KATKISI

BASF'DEN YENÝKAPI KAZILARI'NA SÜRDÜRÜLEBÝLÝRLÝK KATKISI

Sustainable Brands Ýstanbul 2014'te düzenlenen "Kültürel Mirasýn Sürdürülebilirliði" baþlýklý oturumda, Yenikapý Bölgesi'nde çýkarýlan Bizans batýk gemilerinin BASF'nin ürettiði kauramin adlý reçineyle restorasyonu ve korunmasý aktarýldý.

BASF, 28-29 Mayýs tarihlerinde Ýstanbul Swissotel The Bosphorus'ta düzenlenen Sürdürülebilir Markalar-Sustainable Brands Ýstanbul 2014'te ilginç bir oturuma ev sahipliði yaptý. Konferansa BASF Yapýþtýrýcý ve Reçineler, Teknik Pazar Geliþtirme Direktörü Dr. Ralph Lunkwitz, Mainz Roma Germen Merkez Müzesi - Antik Çað Gemileri Müzesi Konservasyon Direktörü Markus Wittköpper ve Ýstanbul Üniversitesi Taþýnabilir Kültür Varlýklarýný Koruma Bölümü ile Sualtý Kültür Kalýntýlarýný Koruma Anabilim Dalý Baþkaný Doç.Dr. Ufuk Kocabaþ katýldý.

Sustainable Brands Ýstanbul 2014'ün platin sponsoru olan BASF'nin ev sahipliðinde gerçekleþen "Kültürel Mirasýn Sürdürülebilirliði" baþlýklý oturumda, Yenikapý Bölgesi'nde çýkarýlan Bizans batýk gemilerinin BASF'nin ürettiði kauramin adlý reçineyle restorasyonu ve korunmasý Doç.Dr.Ufuk Kocabaþ tarafýndan aktarýldý.

BASF Türkiye, Orta Doðu ve Kuzey Afrika Bölgesi Baþkaný ve BASF Türk CEO'su Volker Hammes, "Ýstanbul Üniversitesi Restorasyon ve Koruma Bölümü ile Yenikapý Bölgesi'ndeki Bizans batýk gemilerinin restorasyon, koruma ve yeniden düzenlemesi için bir araya geldik ve Türkiye'nin antik gemi laboratuarýný BASF Türkiye olarak kurduk. Metro ve Marmaray projeleri kapsamýnda 2004 yýlýnda Yenikapý'da baþlatýlan kazýlarda Konstantinopolis'in Theodosius Limaný ortaya çýkarýldý. Antik çaðýn en büyük limanlarýndan birisi olan Theodosius Limanýnda devam eden kazýlarda 2005 yýlýnda ilk gemi bulundu ve toplam 33 batýk gemi belirlendi. Yenikapý batýklarý dünyanýn sayýlý antik tekne koleksiyonlarýndan birisidir ve Bizans dönemi gemileri, gemi yapým teknikleri açýsýndan eþsiz bir hazinedir. Bizim baþkanlýðýmýzda yürütülen Yenikapý Batýklarý Belgeleme, Konservasyon, Restorasyon ve Rekonstrüksiyon Projesi kapsamýnda, Mainz Antik Gemi Müzesi'nden Alman restoratör Markus Wittköpper tarafýndan önerilen Kauramin 800 malzemesi kullanýlmýþtýr.

BASF Yapýþtýrýcý ve Reçineler, Teknik Pazar Geliþtirme Direktörü Dr. Ralph Lunkwitz'se kauramin hakkýnda þunlarý söyledi: "Kauramin, likit bir emprenye reçinesidir. Melamin formaldehit bazlýdýr. Düþük vizkozite oraný, su bazlý oluþu, düþük molekül boyutlarý ve bunlara baðlý olarak arkeolojik ahþaplara uygunluðu nedeniyle, suya doymuþ halde ele geçen arkeolojik ahþaplarýn doðal ayrýþmasýný engellemek için konservasyonlarýnýn yapýlmasýnda kullanýlýr."

Yorumlar

Top