7 MÝLYON KONUT VE ÇATI, DEPREME HAZIR DEðÝL

7 MÝLYON KONUT VE ÇATI, DEPREME HAZIR DEðÝL

Çatý Sanayici ve Ýþ Adamlarý Derneði (ÇATIDER) M. Nazým Yavuz, yüzde 92'si deprem faylarý üzerinde yer alan Türkiye'de konut stoðunun yaklaþýk yüzde 40'ýnýn yenilenmesi veya güçlendirilmesi gerektiðini belirtti.

Çatý Sanayici ve Ýþ Adamlarý Derneði (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Baþkaný M. Nazým Yavuz,  Deprem Haftasý nedeniyle yaptýðý açýklamada, Türkiye nüfusunun hemen hemen tamamýnýn deprem riskli bölgelerde yaþadýðýný ancak çok sayýda konutun bu tehlikeyi atlatacak standartlara sahip olmadýðýný belirterek þunlarý söyledi: "Türkiye son 20 yýllýk dönemde meydana gelen sarsýcý depremlerde binlerce insanýný kaybetti, binlerce insan ise hala yaralarýný sarmaya çalýþýyor. Bu acýlarýn en büyük nedeni ise standartlardan uzak yapýlardý. Coðrafyamýzýn yüzde 92'si, nüfusumuzun yüzde 95'i deprem tehlikesiyle iç içe. Risk bu kadar yüksek olduðu halde geçmiþten bugüne gelen hatalar, geleceði de ipotek altýna alýyor. Son dönemde hýz kazanan Kentsel Dönüþüm uygulamasý ile konut stoðumuzdaki saðlýklý ve güvenli yapý oraný artýyor. Buna raðmen halen milyonlarca sorunlu yapý ve çatýmýz var. Standartlardan uzak yapý ve çatýlar nedeniyle, birçok geliþmiþ ülkede can ve mal kaybýna yol açmayan küçük ve orta þiddetteki depremler bile zaman zaman ülkemizde üzücü sonuçlara yol açabiliyor."

Geleneksel yöntemlerle yapýlan çatýlara dikkat!
M. Nazým Yavuz, Türkiye'de yaklaþýk 19 milyon konutun bulunduðunu ve 7 milyon konutun güçlendirilmesi gerektiðini belirterek, "Konutlar gibi yapýlarýn en önemli bölümlerinden biri olan çatýlar da deprem tehdidine karþý hayati öneme sahip bulunuyor. Yaklaþýk 7 milyon binanýn standartlardan uzak olarak, geleneksel yöntemlerle yapýldýðýný tahmin ediyoruz. Bu çatýlarýn büyük bölümü, deprem, fýrtýna, yoðun kar yaðýþý gibi doðal afetlere karþý güven vermiyor. Deprem anýnda güvende olabilmemiz için yapýlarýn temelden çatýya kadar her bölümünün dikkatli projelendirilmesi ve inþa edilmesi gerekiyor. Çatýlar uzman kuruluþlar tarafýndan yapýlmalý ve kontrol edilmelidir."

Su deposu ve çanak anten, tehlikeye davetiye çýkarýyor
Yavuz, çatýlara plansýz þekilde yerleþtirilen su depolarý, çanak antenler, güneþ enerjisi ýsýtýcýlarý ve baz istasyonlarýnýn tehlike yarattýðýný kaydederek, þunlarý söyledi: "Bu ekipman ve sistemlerin çatý üzerinde yer almalarý bir hesaba ve projeye dayalý ise, usulüne uygun olarak yapýlýyor ve yapýmlarý denetleniyorsa sorun yaþanmaz. Maalesef izinsiz ve bilgisizce yapýlan ilaveler, deprem, fýrtýna gibi olaylarda bulunduklarý yapý ve çevredekiler için ciddi yaralanma ve ölümlere sebep oluyor. Çatýnýn böyle sistemleri taþýmadýðý görüldüðünde tedbir alýnmadan çatý üzerine ilave yükler konulmamalý. Türkiye'de çatýlar sadece düþey kuvvetler göz önüne alýnarak, uzman olmayan kiþiler tarafýndan yapýlabiliyor. Depremdeki yatay yükleri karþýlayan çapraz baðlantýlarýn çatý, kolon, makas düzlemlerinde yapýlmamasý veya eksik yapýlmasý deprem anýnda hasar ve yýkýmlara sebep olabilir."

Doðru baðlama, riski azaltýr
Çatýlarýn montajýnýn çok önemli olduðunu hatýrlatan Yavuz þunlarý dile getirdi: "Güvenli çatý yapýmýnda yapýnýn tipine göre mimar veya mühendis tarafýndan hesaplanmýþ, tüm detaylarýyla çizilmiþ, malzemeleri tarif edilmiþ bir projenin olmasý gerekir. Çatý bütünü içindeki, özellikle kalkan duvar, parapet, baca gibi yapý bileþenleri deprem sýrasýnda yýkýlmayacak, yapýdan ayrýlarak çevreye savrulmayacak þekilde projelendirilmeli ve projeye uygun olarak inþa edilmelidir. Depremlerde sorun yaþanmamasý için çatýnýn binaya doðru baðlanmasýna özen gösterilmelidir.".

Vida ve ankraj sistem kullanýlmalý
Yavuz, uyarýlarýný þöyle tamamladý: "Çatýlar, binadaki durumlarý gereði sürekli basýnç ve çekmeye maruz kalýr. Çatýlarýn betonarme malzemeye baðlantýlarý, her yönde gelebilecek yükleri alabilecek þekilde uygulanmalý. Sadece çivilerle yapýlan baðlantýlarda uzun vadede performans düþer. Vida ve ankraj sistemleri kullanýlmayan yani betonarme yapýya sabitlenmeyen yanlýþ uygulamalar, bu noktalarda zayýflýðý ve deprem açýsýndan ciddi riskleri oluþturur. Çatýlarda çalýþacak kiþilerin çatý sistemleri, çatý yapýmý ve teknikleri, yüksekte çalýþma ve iþ güvenliði konularýnda eðitimleri ve sertifikalarý olmalý, sosyal sigortalar ile ilgili güncel mevzuata uyulmalý. Yapýlan iþ her safhasýnda çatý konusunda uzman bir teknik eleman tarafýndan kontrol altýnda tutulmalý. ÇATIDER olarak sektörün ihtiyaç duyduðu uzman uygulama usta ve teknikerleri eðitiyoruz."

Yorumlar

Top