ÇEDBÝK, MEVCUT BÝNALARDA DA ENERJÝ VERÝMLÝLÝðÝNÝ ARTIRACAK

ÇEDBÝK, MEVCUT BÝNALARDA DA ENERJÝ VERÝMLÝLÝðÝNÝ ARTIRACAK

Avrupa'daki Yeþil Bina Konseyleri tarafýndan baþlatýlan dünyanýn en geniþ katýlýmlý renovasyon (bina iyileþtirme) projesi Build Upon, mart ayý itibariyle baþladý. Binalardan kaynaklananemisyonlarýn azaltýlmasý için baþlatýlan projenin Türkiye ayaðýný, ÇEDBÝK yürütecek.

Dünyanýn en geniþ katýlýmlý bina renovasyon (bina iyileþtirme) projesi Build Upon, iklim deðiþikliðine yol açan mevcut binalarla ilgili çözüm üretmek üzere Avrupa'daki Yeþil Bina Konseyleri tarafýndan baþlatýldý. Bir yýldan fazla süren hazýrlýklarýn ardýndan Build Upon projesi, 80'den fazla etkinlik düzenleyerek, binalardan kaynaklanan emisyonlarý azaltmak için çaba harcayan 1000'in üzerinde kurum ve kuruluþu bir araya getiriyor.

Avrupa Birliði'ne üye ülkelerin mevcut bina emisyonlarý, Avrupa Birliði'nin toplam karbon emisyonlarýnýn yüzde 36'sýný oluþturuyor. Bu da mevcut binalarýn çevreye daha fazla zarar verdiði anlamýna geliyor. Avrupa ülkelerindeki konutlarýn ve ticari binalarýn enerji verimliliði standartlarýna uygun olarak iyileþtirilmeleri amacýyla ortaya çýkarýlanBuild Upon, AB Horizon 2020 Araþtýrma ve Ýnovasyon Programý kapsamýnda yürütülüyor.

Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Finlandiya, Hýrvatistan, Ýspanya, Ýsveç, Ýrlanda, Ýtalya, Letonya, Romanya, Slovakya, Slovenya ve Türkiye olmak üzere 13 ülkenin Yeþil Bina Konseyleri tarafýndan yürütülen proje için 2.35 milyon Euro fon saðlandý. Dünyanýn en kapsamlý renovasyon projesinin Türkiye ayaðýný üstlenen ÇEDBÝK (Çevre Dostu Yeþil Binalar Derneði)'in Build Upon Türkiye Direktörü Ahmet Acar, projeyle ilgili þu açýklamalarda bulundu: "Türkiye'de mevcut konut stoðunun 19 milyon civarýnda olduðu düþünülürse, bu binalar sera gazý salýmlarýnýn yaklaþýk yüzde 30'una sebep olmaktadýr. Bu yüzden Build Upon projesinin acil þekilde uygulamaya konmasý gerekiyor. Projenin bir parçasý olarak Türkiye'nin, AB ile geliþtirdiði iliþkiler çerçevesinde enerji mevzuatý konusunda birçok kazaným elde edeceðine inanýyoruz. Yeþil bina konseyleri düzeyinde devam edecek olan bu proje sayesinde, Türkiye'nin mevcut bina stoðu deðerlendirilerek enerji verimliliði politikalarý ve eylemleri gözden geçirilecek, kilit oyuncular tarafýndan çözüm yollarý ortaya konacak ve ülkemiz için makul adýmlar atýlmasýnýn önü açýlacaktýr."
 
Proje 2017'ye kadar devam edecek
Dünya Yeþil Binalar Konseyi CEO'su Terri Wills'in verdiði bilgilere göre iklim deðiþikliðiyle ilgili mücadele konusunda mevcut binalar Avrupa'nýn en önemli gündem maddelerinden birini oluþturuyor. Merkezi ve yerel yönetimlerden inþaat þirketlerine, malzeme üreticilerinden finans kurumlarýna kadar birçok kuruluþun içerisinde yer aldýðý Build Upon, Avrupa'daki mevcut binalarý, yeþil binalara dönüþtürerek enerji verimliliðine büyük katký saðlayacak. Dünya Yeþil Binalar Konseyi (WorldGBC) ve Avrupa Bölgesel Aðý (ERN) tarafýndan desteklenen Build Upon, renovasyon için hükümetleri, endüstri kuruluþlarýný ve sivil toplum örgütlerini destekliyor. AB mevzuatý kapsamýnda bu stratejilerin 30 Nisan 2017'ye kadar oluþturulmasý gerekiyor.


Yorumlar

Top