KONUT KREDÝSÝ ÝÇÝN DOðRU ZAMAN MI?

KONUT KREDÝSÝ ÝÇÝN DOðRU ZAMAN MI?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasý (TCMB)'nýn faiz koridorunun üst bandýný indirmesinin ardýndan gözler kredi maliyetlerine çevrildi. Özellikle Merkez'in bu hamlesi konut sektörünü sevindirirken konut almak isteyenlerin de umudu oldu. Peki indirimler devam eder mi? Merkez Bankasý'nýn bu hamleleleri kredi oranlarýna ne zaman yansýr?

Destek Menkul Deðerler Analisti Aysun Göksu, Merkez Bankasý'nýn 25 baz puanlýk indiriminin kredi faizlerinin düþmesi yönündeki beklentiyi arttýrdýðýný kaydetti. Göksu, "Merkez Bankasý'nýn uyguladýðý sýký para politikasý ile bankalarýn maliyetleri arttý. Bu maliyet büyük oranda kredi faiz oranlarýna yansýtýlýyor. Merkez Bankasý'nýn 24 Mart tarihinde gerçekleþtirdiði toplantýsýnda politika faizini ve gecelik borçlanma faizini sabit býrakýrken koridorun üst bandý olan gecelik borç verme faizini ise yüzde 10.75 seviyesinden yüzde 10.50'ye indirdi" hatýrlatmasýný yaptý.

Bankanýn, önümüzdeki dönemde para politikasý kararlarýnýn enflasyon görünümüne baðlý olacaðýný belirttiðini kaydeden Göksu, "þubat ayý enflasyonunun gerilemesinin ardýnda sadeleþtirme politikasý izleyerek faiz koridorunu daraltan bankanýn, düþüþ gösteren Mart ayý enflasyon rakamlarýnýn ardýndan faiz indirimine devam edebileceði beklentisi oluþtu. Bu da kredi faizlerinin düþeceði yönündeki beklentiyi destekledi" dedi.

Yüksek faiz kredili satýþlarý azaltýyor
Türkiye Ýstatistik Kurumu'nun yayýmladýðý son konut satýþ istatistiklerine dikkat çeken Göksu "þubat ayýnda konut satýþlarý önceki yýla göre yüzde 7 oranýnda artýþ ile 101 bin 703'e yükseldi. Bir önceki aya göre ise, yüzde 20'nin üzerinde artýþ kaydedilmiþtir. Bu toplam konut satýþ rakamýnda ipotekli (kredili) satýþlarýn payý ise yaklaþýk yüzde 30 seviyesinde bulunuyor. TCMB'nin uyguladýðý sýký para politikasý nedeniyle yüksek seyreden faiz oranlarý kredili satýþlarýn hýzýný yavaþlatmýþ görünüyor" dedi.

Her ne kadar Merkez'in faiz indirim kararý sonrasý konut kredisi faiz oranlarýnda bir deðiþim söz konusu olmasa da bankanýn sadeleþtirme politikasýna devam etmesinin kredi maliyetlerinde önümüzdeki dönemde düþüþe neden olabileceðine dikkat çeken Göksu, "Konut kredisinde baþvurulmak üzere psikolojik sýnýr olan yüzde 1 faiz oranýnýn altýna gerilemesi düþük maliyet açýsýndan daha makul olabilir. Ancak burada Merkez Bankasý'nýn politika duruþunun büyük rol oynayacaðýný da belirtelim. Bankanýn 26 Nisan'da gerçekleþtireceði toplantýsýnda faiz indirim adýmlarýna devam etmesi önümüzdeki dönemde kredi maliyetlerini düþürücü bir etki yaratabilir. Bir diðer senaryoda ise, yani Merkez'in faiz oranlarýnda herhangi bir deðiþikliðe gitmemesi durumunda kredi faiz oranlarýndaki yüksek seyir bir süre daha sürebilir" diye konuþtu.

Dövizdeki artýþ maliyetleri arttýrdý

Kentsel dönüþüm projeleri kapsamýnda satýþa sunulan konut sayýsýndaki artýþýn konut fiyatlarýný artýrdýðýný kaydeden Göksu, "Kredi faizlerinde görülebilecek bir düþüþün arz-talep dengesine baðlý olarak yýlýn ikinci çeyreðinde hem konut satýþlarýnda artýþ hem de kredili satýþlarýn toplam satýþlar içindeki payýnda artýþa neden olmasýný bekliyoruz" dedi.

Geçtiðimiz yýl iç tarafta yaþanan siyasi ve jeopolitik etkenlerin TL'nin deðer kaybýna neden olduðunu ve döviz kurlarýnda hýzlý bir yükseliþ kaydedildiðini hatýrlatan Göksu, "Özellikle Euro ve dolardaki artýþ, döviz tasarrufu olan gayrimenkul yatýrýmcýlarýnýn iþtahýný kabarttý. Bakýldýðýnda he ne kadar mantýklý bir yatýrým yöntemi olarak görülse de, girdi maliyetlerinin döviz cinsinden olduðu ve bunun konut maliyetlerine oranla fiyatlarý yükselten etken olduðu unutulmamalý. Türk Lirasý'ndaki ciddi bir deðer kaybýna baðlý olarak döviz cinsinden ithal edilen girdi maliyetlerinde artýþ görülmüþ ve bu maliyet artýþý konut fiyatlarýna yansýtýlmýþtýr. Konuyu yabancý yatýrýmcýlar açýsýndan ele alýrsak, TL'deki deðer kaybý konut alýmýný cazip kýlsa da Lira'nýn tekrar yükselerek istikrar kazanmasý aslýnda bu yatýrýmýn çok da kazançlý olmadýðýný ortaya koymaktadýr" ifadelerini kullandý.


Yorumlar

Top