MERDÝVEN ALTI ÇATILAR, TÜKETÝCÝ BÜTÇESÝNÝN KARA DELÝðÝ

MERDÝVEN ALTI ÇATILAR, TÜKETÝCÝ BÜTÇESÝNÝN KARA DELÝðÝ

Çatý Sanayici ve Ýþ Adamlarý Derneði (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Baþkaný M. Nazým Yavuz, merdiven altý üretimin çatý sektörünün kanayan yarasý olduðunu belirtti.

ÇATIDER Yönetim Kurulu Baþkaný M. Nazým Yavuz, merdiven altý üretimin tüm sektörleri tehdit ettiðini, çatý sektöründe de standartlardan uzak ürünlerin ülke ekonomisi ve tüketici bütçesine çok büyük zarar verdiðini açýkladý.

Merdiven altý ürünlerin, yalýtým sektörünün de kanayan yarasý olduðunu vurgulayan Yavuz þunlarý söyledi: "Çatýlarýn doðru detay ve doðru malzemeyle sistemine uygun projelendirilmesi, konusunda uzman kiþiler tarafýndan yaptýrýlmasý gerekiyor. Merdiven altý ürünlerden kaçýnýp, sertifikalý, CE belgeli ürünleri tercih etmeli, ayrýca bu ürünleri iþinin ehli sertifikalý ustaya teslim etmeliyiz. Böylece tüketicinin parasý çöpe gitmez ve çatýnýn ömrü, binanýn ömrü kadar uzun olur. Geniþ ölçekte baktýðýmýzda ise ülke ekonomisi için tasarruf saðlarýz. Türkiye'de yaklaþýk 7 milyon yalýtýmsýz ve hatalý çatý bulunuyor. Bu çatýlarýn ülke ekonomisine verdiði zarar, geçen yýl yaklaþýk 4 milyar TL oldu. Son 10 yýlda 26 milyar TL boþa harcandý. Konut ve iþyeri çatýlarýndaki yalýtým eksikliði, mevcut yalýtýmlarýn korunamamasý, yalýtým konusunda gerekli iyileþtirmelerin yapýlmamýþ olmasý, çatý kaplama sistemlerindeki eksik ve yanlýþ uygulamalar, hepimize zarar veriyor."

Ýstanbul'da çatýlarýn büyük bölümü enerji verimliliðinden uzak
Yavuz, Ýstanbul'da yaklaþýk 1 milyon 600 bin bina bulunduðunu kaydederek þöyle konuþtu:
"Bu binalarýn büyük bir kýsmý yaklaþýk olarak yüzde 70'i geleneksel metodlarla yapýlmýþ binalardan oluþuyor. Bu yüzden çatý sistemlerinin de enerji verimliliðinden uzak olduðu bir gerçek.  Bu binalarýn çatýlarý halen saðlam olabilir ancak güncel su ve ýsý yalýtým malzemeleri ile yenilenmedikleri takdirde binalarda yüzde 30 hatta yüzde 50'lere varan yaz ve kýþ enerji kaybý yaþanýyor. Bu kayýp, tüketicilerin enerji faturalarýna yansýyor. Geleneksel yapý metodlarý ile yapýlmýþ çatýlarýn yenilenmeleri çok zor ve çok pahalý deðil, aksine uzun dönemde enerji, bakým ve tamiratlardan saðlanacak tasarruf ile harcanan paralar geri kazanýlabilir. Doðru malzeme ve iþçilikle yapýlmýþ çatýlarda bakým sýklýðý azalacaktýr. Çatý aktarma artýk gerekmeyecektir. Çatý altýnda akýntý, rutubet, küf ortadan kalkacak daha konforlu yaþam alanlarý oluþacaktýr. Çatýnýn altýndaki katlar korkulan ve istenmeyen mekanlar olmaktan kurtulacaktýr."

Yalýtýmýn topluma iyi anlatýlmasý gerekiyor
Yavuz, çatý yalýtýmýnýn öneminin topluma çok iyi anlatýlmasý gerektiðini vurgulayarak, þöyle devam etti: "Bilinçlenme saðlanmasý, yasa ve yönetmeliklerde çatý yalýtýmýnýn zorunlu olmasý, uygulama ve ürün konusunun da firmalarýn inisiyatifine býrakýlmadan belirli standartlar ve yükümlülükler getirilmesi gerekiyor. Güvenli çatý yapýmýnda yapýnýn tipine göre mimar veya mühendis tarafýndan hesaplanmýþ, tüm detaylarýyla çizilmiþ, malzemeleri tarif edilmiþ bir projenin olmasý gerekiyor. Çatý bütünü içindeki, özellikle kalkan duvar, parapet duvarlar, baca gibi aðýr yapý bileþenleri deprem sýrasýnda yýkýlmayacak, yapýdan ayrýlarak çevreye savrulmayacak þekilde projelendirilmeli ve projeye uygun olarak inþa edilmelidir. Ayrýca çatýlarýmýzýn çoðuna su depolarý, çanak antenler, sýcak su saðlamak için kullanýlan güneþ enerjisi ýsýtýcýlarý, hatta bazen baz istasyonlarýnýn bile konduðunu görüyoruz. Bu ekipman ve sistemlerin çatý üzerinde yer almalarý bir hesaba ve projeye dayanýyor, usulüne uygun olarak yapýlýyor ve yapýmlarý denetleniyorsa sorun yaþanmaz. Ancak maalesef ülkemizde sýkça gördüðümüz üzere izinsiz ve bilgisizce yapýlan bu ilaveler, rüzgar, fýrtýna, deprem gibi durumlarda üzerinde bulunduklarý yapý ve çevredekiler için ciddi yaralanma ve ölümlere sebep olabiliyor. Çatýnýn böyle sistemleri taþýmadýðý görüldüðünde tedbir alýnmadan çatý üzerine ilave yükler konulmamalý."

Yýlda 5 milyon metrekarelik çatý tadilatý yapýlýyor
M. Nazým Yavuz, tüketicilere þu uyarýlarda bulundu: "Çatýlarda yýllýk 5 milyon metrekare yenileme, aktarma ve tamirat çalýþmasý yapýlýyor. Bilinçli bir tüketici mal ve hizmet alýrken doðru seçim yapar. Ýhtiyacý olan malý ve hizmeti yetkili satýcýsýndan alýr. Çatýlarda yapacaðýmýz tadilat, yenileme veya tamiratlar için çatý sektörü içinde olan uzman bir firma tercih edilmelidir. Can ve mal kayýplarýnýn yaþanmamasýnýn sýrrý, doðru planlama, doðru ekipman seçimi, bilgili elemanlarýn kullanýlmasý ve iþ güvenliði tedbirlerinin eksiksiz þekilde uygulanmasýdýr. Bu konuda 12 yýldýr kapsamlý eðitim çalýþmalarý yürüten ÇATIDER, üyelerini ve çatý ile ilgili tüm ilgilileri bilgilendirerek, etkin uygulama çalýþmalarý yapýyor. Çatýda yapýlan her iþ mutlaka önemsenmeli ve ciddiyetle ele alýnmalýdýr. Çatý uygulamalarýnýn herhangi bir usta tarafýndan yapýlmasý yerine uzmanlar tarafýndan uygun malzeme ile hayata geçirilmesi, sonradan yaþanabilecek üzücü olaylarý önleyecektir. ÇATIDER olarak önceliðimiz en yüksek standartlarý ülkemizde uygulamaktýr. Tüm üyelerimiz, Avrupa standartlarýnda üretim ve uygulama konusunda kusursuz çalýþmalar gerçekleþtirerek, sektöre örnek teþkil ediyorlar. Vatandaþlarýn da ev satýn alacaklarý ya da kiralayacaklarý zaman bilinçli hareket etmeleri ve sorgulamalarý þart. Tercih edecekleri binanýn yalýtýmýný mutlaka kontrol ettirmelerini tavsiye ediyoruz. Binanýn hangi yalýtým malzemesiyle yapýldýðýný, yalýtýmý uygulayan firmanýn ustalarýnýn sertifikalý olup olmadýðýný sorgulamak, bu konuda mümkünse mimar, mühendis gibi uzmanlara danýþmak faydalý olacaktýr. "



Yorumlar

Top