ÝHRACAT 2 MÝLYAR DOLARI AþTI

ÝHRACAT 2 MÝLYAR DOLARI AþTI

Türkiye ÝMSAD'ýn Ýnþaat Sektörü ve Ýnþaat Malzemesi Sanayi Temmuz 2014 Aylýk Sektör Raporu'na göre; Türkiye'nin inþaat malzemeleri ihracatý ilk kez mayýsta 2 milyar dolarý aþtý.

Türkiye Ýnþaat Malzemesi Sanayicileri Derneði (Türkiye ÝMSAD) tarafýndan hazýrlanan "Ýnþaat Sektörü ve Ýnþaat Malzemesi Sanayi, Temmuz 2014 Aylýk Sektör Raporu", baþta kurum üyeleri olmak üzere kamuoyu ile paylaþýldý. Raporda, inþaat malzemeleri üretimi ve ihracatýnýn arttýðý, ithalatýn ise gerilemeye devam ettiði belirtilerek, sektörün Türkiye'nin cari açýðýnýn küçültülmesine yaptýðý olumlu katký bir kez daha ortaya konuldu. Ýhracatýn ise ilk kez 2014 Mayýs ayýnda 2 milyar dolarýn üzerine çýktýðý ve 2,04 milyar dolar olarak gerçekleþtiðine dikkat çekilen raporda, böylece yýllýk ihracat tutarýnýn 21,78 milyar dolara ulaþtýðý vurgulandý. Rapora göre, Türkiye'nin inþaat malzemesi ithalatý ise bir önceki yýlýn ayný dönemine göre 2014 Ocak Mayýs'ta,  yüzde 6,9 oranýnda azalarak 3,88 milyar dolara geriledi. Böylece inþaat malzemeleri yýllýk ithalatý, 2014 Mayýs ayý itibariyle 10,09 milyar dolar oldu.

Üretim yüzde 6-7 oranýnda büyüdü
Rapor'da yer alan verilere göre, 2014 Ocak-Mayýs döneminde ortalama inþaat malzemeleri sanayi büyümesi, Nisan ve Mayýs aylarýnýn etkisiyle yavaþlamakla birlikte, geçen yýlýn ayný dönemine göre yüzde 6-7 arasýnda arttý. Ýnþaat malzemeleri 7 sektöründe üretim artýþý yüzde 10'un üzerinde gerçekleþti, 4 alt sektörünün üretimi ise geçtiðimiz yýlýn gerisinde kaldý. 2014 Ocak-Mayýs döneminde, sanayi üretimindeki artýþta iç talebin etkisi son iki ay sýnýrlý kaldý ve ihracat artýþý üretimi desteklemeyi sürdürdü.

Rapora göre, inþaat malzemeleri alt sektörleri incelendiðinde, 2014 Ocak-Mayýs döneminde en yüksek üretim artýþý; yüzde 45,6 ile duvar kaðýtlarýnda yüzde 26,3 ile metalden kapý-pencere ve yüzde 21,8 artýþla parke-yer döþemelerinde görüldü. Bunu; yüzde 18,4 artýþla boya-vernik, yüzde 16,3 ile elektrikli aydýnlatma ekipmanlarý ve yüzde 13,4 artýþla kireç- alçý sektörleri izledi.

Yýlýn ilk beþ ayýnda üretim artýþý görülen diðer sektörler ise þunlar oldu: ; Çimento yüzde 6,6, hazýr beton yüzde 4,8, seramik karo-kaldýrým taþlarý yüzde 7,4, inþaat amaçlý beton ürünleri yüzde 8,6, radyatör-kazan yüzde 7,4.  2014 Ocak-Mayýs döneminde üretimi en fazla gerileyen alt sektör ürünleri ise; yüzde 26,2 ile soðutma-havalandýrma donanýmlarý ve yüzde 4,5 ile çelik tüpler-profiller oldu.

Özel sektörün belirleyici olmasý bekleniyor
Türkiye ÝMSAD'ýn "Temmuz 2014 Aylýk Sektör Raporu"nda incelenen inþaat sektörü verilerine göre, 2014 yýlýnýn ilk çeyrek döneminde toplam inþaat harcamalarý, geçen yýlýn ayný dönemine göre cari fiyatlarla yüzde 18,1 oranýnda artmýþ ve 38,71 milyar TL olarak gerçekleþmiþti. Bunun içinde, kamunun inþaat harcamalarý yüzde 17,9 artarak 14,85 milyar TL'ye, özel sektör inþaat harcamalarý ise cari fiyatlarla yüzde 18,2 oranýnda artarak 23,87 milyar TL'ye yükselmiþti. 2014 yýlýnýn geri kalan döneminde, kamu harcamalarýnýn yavaþlayarak sürmesi ve özel sektör inþaat harcamalarýnýn temel belirleyici olmasý bekleniyor.  

Ýhracat arttý

Türkiye ÝMSAD'ýn "Temmuz 2014 Aylýk Sektör Raporu"nda inþaat malzemesi ihracatý 2014 Mayýs ayýnda, geçen yýlýn ayný ayýna göre yüzde 5,2 oranýnda artarak, ilk kez aylýk bazda 2 milyar dolarýn üzerine çýktý ve 2,04 milyar dolar olarak gerçekleþti. Yýlýn ilk beþ ayýnda gerçekleþen inþaat malzemesi ihracat tutarý 9,3 milyar dolar oldu. Bu veriler, inþaat malzemesi ihracatýnýn 2014 yýlýnda, geçen yýlýn üzerinde bir geliþme seyri gösterdiðini ifade ediyor.

Ýthalattaki gerileme devam ediyor  
2014 yýlý Mayýs ayýnda inþaat malzemelerinde yýllýk ihracat artýþý 1,7 oranýnda gerçekleþti ve 21,78 milyar dolar oldu. Mart ayý hariç tutulduðunda, ilk beþ ayda inþaat malzemeleri ihracatý iyi bir performans gösterdi. Avrupa Birliði'ndeki toparlanmayla birlikte, Türkiye'nin inþaat malzemelerindeki ihracat artýþýnýn, yýlýn ikinci yarsýnda ivme kazanmasý, Irak'ta yaþanan geliþmelerin ise ihracatý sýnýrlama etkisi göstermesi bekleniyor.

Rapor'a göre, inþaat malzemeleri ithalatý ise 2014 Mayýs ayýnda yüzde 10,9 oranýnda azaldý. Ýthalat, Ocak-Mayýs döneminde 3,88 milyar dolar oldu ve bir önceki yýlýn ayný dönemine göre yüzde 6,9 oranýnda geriledi. Böylece inþaat malzemeleri yýllýk ithalatý Mayýs ayý itibariyle 10,09 milyar dolar olarak gerçekleþti.

Ýstihdam 1,91 milyon kiþi oldu
Öte yandan raporda yer alan verilere göre, 2014 yýlý Nisan ayýnda inþaat sektöründeki istihdam, 1,91 milyon kiþiye yükseldi ve geçen yýlýn ayný ayýna göre 196 bin kiþi arttý.

Güven Endeksi'ndeki duraðanlaþma seyri

Ýnþaat Sektörü Güven Endeksi'ndeki Mart ve Nisan aylarýndaki artýþýn, 2014 Mayýs ayýnda sýnýrlý da olsa devam etmesine karþýn, Haziran ayýnda duraðanlaþarak sýnýrlý bir gerilme gösterdiðinin belirtildiði Temmuz raporuna göre, Endeks 2014 Haziran ayýnda, geçtiðimiz yýlýn Haziran ayýna göre 3,6 puanýn altýnda seyretti.

Konut satýþlarýndaki gerileme yavaþladý

Türkiye ÝMSAD raporunda yer alan verilere göre, konut satýþlarý 2014 Nisan ayýnda yüzde 12,3, Mayýs ayýnda ise yüzde 12,5 oranýnda geriledi. Haziran ayýnda gerilemenin sürmekle birlikte yavaþladý ve yüzde 3,6'ya düþtü. Konut kredisi faiz oranlarýndaki düþüþ ise konut satýþlardaki gerilemeyi kýsmen yavaþlattý. Konut satýþlarý, geçen yýlýn ilk yarsýna göre 2014'ün ilk yarýsýnda yüzde 7,8 oranýnda düþerek 568 bin 985 adet oldu. Konut satýþlarýndaki gerilemenin yavaþlayarak sürmesi bekleniyor.

En yüksek fiyat artýþý 3+1 tipi konutlarda

Raporda, 2014 yýlýnýn ilk yarýsýnda yeni konut fiyatlarýndaki artýþýn yavaþladýðý ve 4,5 puan olarak gerçekleþtiði belirtildi. Haziran ayýnda, bir önceki yýlýn ayný ayýna göre yeni konut fiyatlarýndaki artýþ yüzde 12'ye geriledi. Son bir yýlda yeni konut fiyatlarýnda en yüksek artýþ ise yüzde 13,7 oranýyla 3+1 tipi konutlarda yaþandý. 2014'ün ikinci çeyrek döneminde yeni konut fiyatlarýnda yavaþlama eðiliminin devam etmesi bekleniyor.

Ýnþaat maliyetleri ilk yarýda yüzde 7,6 oranýnda arttý
      
2014 ilk yarýyýl verileri deðerlendirildiðinde, konut inþaat maliyetlerinde enflasyonun üzerinde bir artýþ olduðunun belirtildiði raporda, konut inþaat maliyetlerinin de yýlbaþýna göre yüzde 7,6 oranýnda arttýðýna dikkat çekiliyor. Ýþçilik maliyetlerinin yüzde 7,2, malzeme maliyetlerinin yüzde 7,7 artýþ gösterdiði, konut inþaat maliyetlerindeki yýllýk artýþýn yüzde 11,3 olduðu kaydediliyor.

Konut kredilerinde gerileme

Öte yandan 2014 Haziran ayýnda ortalama aylýk konut kredisi faizi yüzde 1,05'e inerken, Temmuz ayýnda kredi faiz oranlarýndaki gerileme ortalama yüzde 1,02 oldu. Faiz oranlarýnda yaz aylarý boyunca kademeli gerileme ise beklentilerin üzerinde gerçekleþti.

Yorumlar

Top