5. GELÝþEN BÖLGELER ZÝRVESÝ BURSA'DA YAPILDI

5. GELÝþEN BÖLGELER ZÝRVESÝ BURSA'DA YAPILDI

Hürriyet'in gayrimenkul sektörünü en iyiyi teþvik etmek ve sektörün sorunlarýnýn çözümüne destek saðlamak amacýyla gerçekleþtirdiði 'Geliþen Bölgeler Zirvesi'nin yenisi Bursa'da gerçekleþti.

Hürriyet tarafýndan düzenlenen, gayrimenkul sektörünün sorunlarýný dinlemek, çözümü için de destek saðlamak amacýyla gerçekleþen 'Geliþen Bölgeler Zirvesi'nin 5'incisi Bursa'da yapýldý. Kamu ve özel sektörün yoðun katýlýmýyla gerçekleþen toplantýda Bursa'nýn geliþim potansiyeli, sorunlarý ve çözüm yollarý masaya yatýrýldý. Bursa'nýn tarým, sanayi ve turizm þehri olarak anýldýðýný belirten konuþmacýlar, Bursa'da kentsel dönüþüme de ihtiyaç olduðuna dikkat çekti. Aldýðý göç ile büyüyen þehirde saðlýksýz yapý stoðunun yenilenmesi gerektiðini belirten sektör temsilcileri, tarihi dokuyu koruyarak  yoðunluðu arttýrmadan yaþanabilir bir þehir yaratmak gerektiðini dile getirdi.

Bursa geleceðine güveniyor

Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi Müdür Yardýmcýsý Sadi Özdemir'in moderatörlüðündeki toplantýda konuþan Hürriyet Gazetesi Genel Yayýn Yönetmeni Sedat Ergin, son 40 yýlda þehrin muazzam bir büyüme gerçekleþtirdiðini söyledi. Ergin, "Geliþen Bölgeler Zirvesi'nin 5'incisini Bursa'da yapmamýz verdiðimiz önemin göstergesi. Bursa Hürriyet eki ile biz de Bursa'nýn bir parçasý olduðumuzu gösteriyoruz" dedi. Gayrimenkul sektörünün yeni konut, ofis ve alýþveriþ merkezi projelerinin yanýnda kentsel dönüþüm ve yabancýya mülk satýþý ile geliþimini sürdürdüðünü belirten Sedat Ergin, "Bugün bu toplantý gösterdi ki herkesin Bursa'nýn geleceðine güveni tam. þehrin daha da geliþeceði konusunda hiçbir endiþe yok. Bursa'nýn önünde büyük fýrsatlar var. Elbette geliþim sürecinde sýkýntýlar da olabilir. Göç ile artan nüfus;  sosyal, ekonomik ve çevresel sýkýntýlar yaratabilir. Bunlarýn bugün konuþulmasý ve çözüm için planlamalarýn yapýlmasý oldukça önemli. Bursa Türkiye'nin geleceðinin önemli güvencelerinden biri" dedi. Bursa'nýn kendisi açýsýndan önemli bir yerinin olduðunu ve çocukluðunun bu kentte geçtiðini hatýrlatan Sedat Ergin, dönüþüm sürecinde þehrin tarihi mirasýnýn korunmasý gerektiðine de dikkat çekti.

Günde 24 milyon kiþiye ulaþýyor

Hürriyet'in gayrimenkul ve inþaat sektörüne destek verecek organizasyonlar gerçekleþtirdiðini belirten Hürriyet Reklam Direktörü ve Ýcra Kurulu Üyesi Zeynep Tandoðan, "Sign of the City Awards gayrimenkul ve inþaat sektörü için yarattýðýmýz önemli bir marka. Sektör de bu markaya sahip çýktý. Bu gayrimenkul yarýþmasý ile sektörün geliþimine, kalitenin artmasýna ve uluslararasý alanda rekabetçi bir form kazanmasýna destek oluyoruz. Çok deðerli danýþma kurulu ve uzman bir jüri ile doðru ve iyiyi ödüllendiriyoruz. Bunun yanýnda yurtiçi ve yurtdýþýnda 'Neden Türkiye'ye yatýrým yapýlmalý' baþlýklý toplantýlar yapýyoruz. Sektöre katký saðlayan toplantý zincirlerinden biri de Geliþen Bölgeler Zirvesi.. Bursa'da yaptýðýmýz toplantýda bize destek veren ana sponsorumuz Sur Yapý ile Bursabeton, Çalýmlýoðlu Gayrimenkul ve Neotherm'e teþekkür ederiz" dedi. 68 yaþýndaki Hürriyet'i lider kýlan iki etken olduðunu, bunun da etki alaný ve eriþim alaný olduðunu söyleyen Tandoðan, gazetenin yanýnda hurriyet.com.tr ve Hürriyet TV ile günde 24 milyon kiþiye ulaþýldýðýný dile getirdi.

Kentsel dönüþüm þart

Bursa Vali Vekili Ergun Güngör, yapýlan toplantýlarýn gelecek kuþaklara daha yaþanabilir þehirler býrakýlmasý yönünden faydalý olduðunu ifade etti. Bursa'ya deðer katan parametrelerin çeþitlilik gösterdiðini belirten Güngör, "Tarihi, eðitimi, coðrafyasý, jeopolitiði, kültürü, sosyal yapýsý, maddi ve manevi deðerleri Bursa'nýn kimliðini oluþturan temel deðerler. Bu parametrelerden baskýn çýkanlar þehrin kimliðini de ortaya koyuyor" dedi. Bursa'da yaþanan nüfus artýþýna dikkat çeken Güngör, 1980'li yýllarda 320 bin civarýnda olan nüfusun bugün 2.9 milyona yaklaþtýðýný dile getirdi. þehrin gecekondulardan kurtulmasý gerektiðini söyleyen Güngör, tarihi kimlikten ödün vermeden ciddi bir dönüþüm operasyonuna ihtiyaç olduðunu dile getirdi.

Tarih için 4 bin ev yýkýldý

Bursa Büyükþehir Belediye Baþkanvekili Abdülkadir Karlýk da, Bursa'daki tarihin ayaða kaldýrýlmasý için þu ana kadar 4 bin ev yýkýldýðýný söyledi. Tarih deyince Bursa'nýn ilk akla gelen þehirlerden biri olduðunu ifade eden Karlýk, "Yerin altýnda ve yerin üstünde tarih adýna ne varsa UNESCO dünya mirasýna katký saðlamak için gün yüzüne çýkardýk. Biz bunlarý yaparken 4 bin ev yýktýk. Yeraltý zenginlikleri aslýna uygun olarak onarýldý ve dünya mirasýna kazandýrýldý" dedi. Türkiye'deki deprem gerçeðini hatýrlatan Karlýk, Bursa'da depreme dayanýklý olmayan çok sayýda bina olduðunu hatýrlattý. Bu binalarýn yenilenmesi gerektiðini söyleyen Karlýk, "Bursa'nýn merkez Nilüfer ilçesinde dýþarýdan baktýðýnýzda evin içi görünen yapýlar var. Çatlaklar oluþan yapýlar var. Bunlarýn bir an önce yýkýlmasý lazým. Bunun için kentsel dönüþüm projelerini yapýyoruz. Her þeyin baþý insan" diye konuþtu.  Büyükþehir Belediyesi olarak yatýrýmcý ve vatandaþýn yanýnda olduklarýný belirten Karlýk, dönüþüm sürecinin hýzlý ilerlemesi için ek emsal hakký verdiklerini de belirtti.

Toplantýya katýlan isimler arasýnda; Nilüfer Belediye Baþkaný Mustafa Bozbey, Sur Yapý Yönetim Kurulu Baþkaný Altan Elmas, Çalýmlýoðlu Gayrimenkul Yönetim Kurulu Baþkaný Harun Çalýmlýoðlu, Bursa Beton Genel Müdürü Fatih Vardar, Neotherm Genel Müdürü Soner Arslan,  ÝNþAAT Müteahhitleri Sanayici ve Ýþadamlarý Derneði (ÝMSÝAD), Yönetim Kurulu Baþkaný Namýk Ziya Mescioðlu da yer aldý.


Yorumlar

Top