BÝNALARDA YANGIN GÜVENLÝðÝ NASIL SAðLANACAK?

BÝNALARDA YANGIN GÜVENLÝðÝ NASIL SAðLANACAK?

Neredeyse tüm yapýlar, özellikle AVM, hastane, otel, yüksek katlý binalar ve metro gibi büyük çaplý projeler yangýn açýsýndan her zaman risk taþýyor.

Ülkemizde son 10 yýlda irili ufaklý yaklaþýk 1 milyona yakýn yangýn meydana geldi, bu yangýnlarda yaklaþýk 4 bin insanýmýz hayatýný kaybetti ve 2 milyar TL'yi aþan maddi kayýplar yaþandý. Sadece bu rakamlar bile yangýnýn sonuçlarýnýn ne denli büyük olabileceðini gösteriyor. Yangýnlarda yaþanan can kayýplarýnýn en büyük sebebi ise duman ve zehirli gazlar... Ölümlerin yaklaþýk yüzde 70'ine duman zehirlenmesi neden olurken yüzde 60'ý ise yangýnýn çýktýðý mahalde deðil baþka bir mahalde gerçekleþiyor. Bu noktada yangýn güvenliði saðlayan ürünler kullanýlmasý ve bilinç çok önemli. Ýnþaat endüstrisinin inovatif markasý Hilti, "Binalarýn Yangýndan Korunmasý Hakkýnda Yönetmelik" için ilgili kurumlar ile çalýþmalar gerçekleþtirerek Türkiye'de yangýn bilincinin oluþmasýna ve risklerin azaltýlmasýna destek oluyor. Yangýn esnasýnda 4 saate kadar alev, duman ve zehirli gazlarýn yayýlmasýný ve ýsýnýn yükselmesini engelleyen pasif yangýn durdurucu ürünlerdeki 30 yýlý aþkýn uluslararasý tecrübesi ve alanýnda uzman teknik personeli ile öncü bir marka olan Hilti, bu inovatif ürünler ile bugüne kadar pek çok ödül de kazandý.

Olasý yangýn riski nedenlerinin dikkatli bir þekilde deðerlendirilmesi ve önlemlerin alýnmasý gerektiðine dikkat çekerek Yangýndan Korunma Haftasý kapsamýnda açýklamalarda bulunan Hilti Türkiye ve Orta Asya Genel Müdürü Mehmetçik Kalay, "Türkiye'de yangýnlarýn ve dolayýsýyla yangýndan kaynaklanan can ve mal kayýplarýnýn en aza indirilmesini amaçlayan ve 2009 yýlýnda güncellenen "Binalarýn Yangýndan Korunmasý Hakkýnda Yönetmelik" için ilgili kurumlar ile çalýþmalar sürdürüyoruz. Hilti Türkiye olarak ülkemizde yangýn bilincinin oluþmasý için her türlü desteði verdik ve her zaman da vermeye hazýrýz" dedi.

Ölümlerin nedeni duman zehirlenmesi
Yangýnlarda ölümlerin yaklaþýk yüzde 70'inin duman zehirlenmelerinden, yüzde 60'ýnýn ise yangýnýn çýktýðý mahalde deðil baþka bir mahalde gerçekleþtiðine dikkat çeken Mehmetçik Kalay, Hilti Pasif Yangýn Durdurucu ürünlerin yangýný bir bölgeye hapsederek yangýnýn yayýlmasýný ve büyümesini engellerken ayný zamanda alev, duman ve zehirli gaz yalýtýmýný da saðladýðýný belirtti. Kalay, bu sayede insanlarýn kaçmasý için zaman kazandýrýldýðýný ve yangýna müdahele edilmesine imkan saðlandýðýný vurguladý.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Baþkanlýðý'nýn (AFAD) verilerine göre yangýnlarýn yüzde 65'inin elektrik ve mekanik tesisatlardan kaynaklandýðýný hatýrlatan Kalay, Hilti Pasif Yangýn Durdurucularýn aðýrlýklý olarak yapýlardaki elektrik ve mekanik geçiþlerin yalýtýlmasýnda kullanýldýðýný belirtti. Kalay, bu ürünlerin ayrýca duvar-tavan birleþimleri, dilatasyonlar ve giydirme cephe-döþeme birleþimleri gibi yangýnýn yayýlma riski olan bölgelerde de kullanýldýðýný ifade etti.

Her yýl ortalama 30 ürün lansmaný yapýyor

Hilti'nin 2013 yýlýnda Ar-Ge çalýþmalarýna 189 milyon Ýsviçre Frangý (CHF) (yaklaþýk 440 milyon TL) yatýrým yaptýðýný ve bu yatýrýmý her yýl yüzde 5 oranýnda artýrmayý planladýðýný ifade eden Kalay, "Kullanýcý saðlýðý ve güvenliðini korumak için durmaksýzýn yeni teknolojiler geliþtiriyoruz. Hilti, her yýl ortalama 30 ürün lansmaný yapýyor ve satýþlarýnýn yüzde 30'unu yeni ürünlerinden saðlýyor. 35 bin nüfuslu Lihtenþtayn Prensliði'nde, 1941 yýlýnda küçük bir aile þirketi olarak kurulup bugün 21 bin çalýþaný olan global bir marka haline gelen Hilti'nin bu baþarýsýnýn altýnda inovasyon yatýyor" açýklamasýnda bulundu.

Yorumlar

Top