DÜNYA SEKTÖR LÝDERLERÝ ICSG'DE BÝR ARAYA GELDÝ

DÜNYA SEKTÖR LÝDERLERÝ ICSG'DE BÝR ARAYA GELDÝ

Türkiye adýna ilk ve en önemli adýmý oluþturan ICSG Uluslararasý Akýllý þebekeler ve þehirler Kongre ve Fuarý Haliç Kongre Merkezi'nde 4.kez Uluslararasý platformdan dünya devlerini bir araya getiriyor.

Yoðun katýlýmýn saðlandýðý organizasyonda açýlýþ konuþmalarýný; T.C. Çevre ve þehircilik Bakaný Fatma Güldemet Sarý, Ýsveç Enerji Bakaný Ýbrahim Baylan, Avusturya Viyana þehircilik Bakaný Dr.Michael LUDWIG , Ýstanbul Valisi Vasip þahin, TC Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardýmcýsý Ali Rýza Alaboyun, Ýstanbul Büyükþehir Belediye Baþkaný Kadir Topbaþ, EPDK Baþkaný Mustafa Yýlmaz  ve UGETAM Baþkaný Prof. Dr. Ümit Doðay Arýnç gerçekleþtirdi?à

Turkcell, Vodafone, Luna, Statü Gaz ana sponsorluðunda Ýsveç'in partner ülke olduðu iki gün sürecek organizasyonda; milli ülke katýlýmlarý, start-uplar, teknokentler, daðýtým firmalarý, organize sanayi müdürlükleri ve belediyeler baþta olmak üzere sektörün karar vericileri Ýstanbul'da toplanacak.

Akýllý þehirlerin uygulanmasý için gerekli mevzuat tamamlandý

T.C. Çevre ve þehircilik Bakaný Fatma Güldemet Sarý; "Teknolojinin bu denli hýzlý ilerlemesinde en büyük faktör þehirler. Ýnsanlarýn þehirlerde buluþmasýyla teknolojik geliþmelere talep arttý. Bu anlamda þehirler hem sorunlarýn hem de çözümlerin merkezi haline geldi. Ýnsan ve teknoloji arasýnda sýkýþan ise maalesef doða oldu. Ýnsan hayatýný kolaylaþtýran ve çevreyi verimli kullanan hem de sürdürülebilirlik ilkesini benimseyen projeler birer birer hayata geçirilmeye çalýþýlýyor. Akýllý binalar, akýllý þebekeler, akýllý þehirler de bu planýn farklý birer parçasý. Bu nedenle iþ gücünün daha verimli kullanýldýðý, doðanýn maksimum da korunduðu, çöpün dönüþtürüldüðü elektriðin doðal kaynaklarla üretilip yeniden kullanýldýðý sistemler için hýzla çalýþýyoruz. Akýllý þehirlerin Türkiye'de uygulanabilmesi için tüm mevzuat alt yapýsý tamamlanmýþtýr.

Enerjide en büyük sorun depolayamamak

T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardýmcýsý Ali Rýza Alaboyun; "Akýllý trafikten bahsediyoruz, insansýz araçlardan, kendi baþýna giden kendi baþýna park edebilen teknolojilerden bahsediyoruz. Dolayýsýyla akýllý enerji akýllý yönetim bir gerekliliktir. Hayatýmýzýn her alanýna girdi. Yenilenebilir enerji ile kastettiðimiz parayý, zamaný, mekaný, sistemi çok iyi yönetmek. Skala sistemi ile biz nereden, ne zaman ve ne kadar enerji ihtiyacýmýz olduðunu ortaya koyabilirsek doðru zamanda doðru enerjiyi verimli þekilde kullanabiliriz. Enerjide en büyük sorunumuz depolayamamak. Suyu, gýdayý depolayabiliyoruz ama enerjiyi depolayamýyoruz. Enerjiyi ürettiðimiz an ya anýnda tüketeceðiz ya topraða vereceðiz ya da üretimden vazgeçeceðiz.

T.C. Enerji Piyasasý Düzenleme Kurumu  Baþkaný Mustafa Yýlmaz; "Ülkemizde de diðer ülkelerde olduðu gibi elektrik þebekelerimizin santrallerinde üretilen elektrik enerjisinin tüketim noktasýna ulaþtýrýlmasý esas görevidir. Bir benzetme yapmak gerekirse bunu tek yönlü bir yol olarak düþünebiliriz. Geldiðimiz noktada artan rekabet, verimlilik arayýþlarý küçük ölçekli üretim ünitelerinin  hýzla geliþmesi gibi birçok nedenden ötürü tek yönlü trafik akýþý artýk yetersiz kaldý. Ýþte bu sebeple çift yönlü trafik akýþýnýn saðlanmasýnýn yolu akýllý þebekelerden geçiyor. Üretici ve tüketici arasýnda iletiþim yeteneðine sahip akýllý þebekeler enerji vizyonumuz açýsýndan çok önemli. Çünkü akýllý þebekeler kullanýcýlara daha fazla verimlilik ve güvenilirlik saðlýyor. Daha da önemlisi talep tarafýnýn aktif olarak piyasaya dahil olmasý ile kaliteli ve düþük maliyetli enerji üretimini mümkün kýlýyor. EPDK olarak yaptýðýmýz çalýþmalara deðinecek olursam; özellikle vurgulamak isterim ki tüm elektrik daðýtým þirketlerinin akýllý þebeke yapýsýný kurmalarýný istiyoruz. Bunu saðlamak için de önemli adýmlar attýk, atmaya da devam ediyoruz. Elektrik daðýtým þirketlerinin vatandaþlarýmýza daha iyi hizmet vermesi için akýllý þebeke kurmalarýný saðlayacak mevzuat düzenlemelerini yaptýk. Elektrik daðýtým þirketleri için 2016-2020 uygulama dönemi için yaklaþýk 150 milyon liralýk Ar-Ge bütçesi ve 1 milyar liralýk þebeke iþletim sistemi yatýrýmlarý planladýk. Biz Türkiye'nin bir teknoloji çöplüðüne dönmesini istemiyoruz. Bu yüzden akýllý þebeke yatýrýmlarýnda çok dikkatli adým atýyoruz.

2050'de 7 milyar insan þehirlerde yaþayacak

Ýstanbul Büyükþehir Belediye Baþkaný Kadir Topbaþ; Bugün þehirler birer inovasyon merkezleri. þehirlerde sürücüsüz metrolar var, hýzlý trenleri çok daha hýzlý hale getirecek çalýþmalar yapýlýyor. Tabi bunu yaparken de çevre etkilerini de düþünmek zorunda olduðumuzu unutmamalýyýz. Dünya nüfusunun 7 milyar olduðu 2050 yýlýnda bunun 9 milyara ulaþacaðý öngörüldüðünde %70'i þehirlerde yaþayacak 7 milyar insanýn yaþayacaðý düþünülürse çok daha aktif çalýþmalar yapmalýyýz. Özellikle kentlerde yoðunluðun yaþandýðý alanlarda yaþam standardýný yükseltmek adýna teknolojiyi en iyi þekilde kullanmaya, alt yapý sistemlerini kurmaya çalýþmak zorundayýz. Ýstanbul'da günlük hareketlilik 28, 5 milyona ulaþtý. Yakýn gelecekte þehrin nüfusunun 3 katýna 50 milyonu geçecek. Biz bunun önüne geçmek bu sistemleri kurgulamak, bu ihtiyaçlarý karþýlamak zorundayýz. Bu hareketlilik kaçýnýlmaz. Ýnsanlar daha hýzlý yaþamaya alýþtý.

Ýsveç Enerji Bakaný Ýbrahim Baylan; Akýllý þebekeler enerji sektörünün dönüþümünde öncelik arz ediyor. Hep birlikte akýllý þebekelerin yenilenebilir enerji sistemleriyle daha iyi entegre olmasýnýn ve karbon emisyonlarýný azaltmanýn yollarýný bulabiliriz.  Dünyanýn fosil yakýtlardan yenilenebilir enerji kaynaklarýna geçtiði bu dönemde, inovasyon, teknoloji ve iklim deðiþikliði ile mücadele büyük önem arz ediyor.  Türk enerji sektörü de teknolojiyle birlikte geliþiyor ve Türkiye-Ýsveç iliþkisinin kültürel baðlarý geçmiþe dayanýyor. Ekonomisi giderek geliþen Türkiye'de Ýsveçli þirketler iþ yapmaktan büyük memnuniyet duyuyor. Enerji sektörünün dönüþümü bizim daha da geliþtirmemiz ve geliþimini sürdürmemiz gereken bir konu. Bu noktada da akýllý þebekeler büyük önem arz ediyor.

Mega þehir sayýsý 28'e ulaþtý
Viyana þehircilik Bakaný Dr. Michael Ludwig; Viyana Avusturya içinde baðýmsýz bir yönetim olmakla birlikte akýllý þehirlere oldukça yatýrým yapan bir ülke. 1990 yýllarýnda dünya çapýnda 10 kadar mega þehir varken 2015 yýlýnda ise bu sayý 28'e ulaþtý. Öngörülere göre bu sayýnýn 2030 yýlýnda 41 mega þehire ulaþmasý bekleniyor. Akýlý þehirler kavramý þehirlerin karþý karþýya kaldýklarý, birçok zorluðu çözmek için oldukça önemli. Ýnsanlarýn yaþam kalitelerini idame ettirmeliyiz. Viyana'nýn akýllý þehirler baðlamýnda önceliði budur. Sosyal konu ve alt yapý çalýþmalarýnda bu görülüyor. Viyana ve Fedaral Hükümet Baþkanlýðý arasýnda bir mütakabat imzalandý. Viyana böylece akýllý þehirler içerisinde Avrupa'da marka þehir haline gelmeyi hedefliyor. Ýklimin korunmasý bizim için de çok önemli. Akýllý þehir, akýllý konut projelerimiz devam ediyor. Viyana 200.000 konuta sahip. Bu noktada vatandaþlarýmýza kira yardýmý da yapýyoruz. Gerçekleþtirdiðimiz bir þehircilik projemiz Avrupa'nýn en önemli konut projelerinden biri. Ulaþtýrma, alt yapý, yayalar için yürüyüþ yollarý, yeþil alanlarý bölgeyi cazip kýlýyor. Gerçekleþtirilen bu kongrenin akýllý þebekeler ve þehirler alanýnda küresel zorluklarýn analiz edilmesi açýsýndan çok faydalý olacaðýna inanýyorum.

UGETAM ve ICSG Yürütme Kurulu Baþkaný Prof. Dr. Ümit Doðay Arýnç; Hýzla geliþmekte olan ülkemizin 2003 yýlýndan beri yakaladýðý baþarýlý büyümeyi devam ettirebilmesi için kesintisiz ve ucuz enerjiye ihtiyacý var. Arz ve talep arasýndaki dengenin mümkün olan en alt seviyede olmasý hem enerji tasarrufunu saðlayýp dýþa baðýmlýlýðý azaltacak hem de ülkemizin kalkýnmasýný daha da hýzlandýracak. Enerji tasarrufunu sürdürülebilir hale getirebilmek için sistemlere entegre olabilecek akýllý þebekeler ve þehirler ile durum analizi yapýlýp, otomatik ölçüm sistemleri ile enerji kesintilerini önleyerek aþýrý yük ve arýza durumlarýnýn kontrol altýnda alýnmasýyla þebeke güvenilirliðini saðlayarak ve ayrýca yönetilemeyen izlenemeyen tüketimleri ve enerji kayýplarýný kontrol altýna almak mümkün olacak. Bu kongrede akýllý þebeke ve þehirlerin saðlayacaðý sosyal faydalardan akýllý þebeke ve þehirlerin tasarýmlarý, standartlarý, güvenlikleri çok geniþ alaný kapsayacak konular 5 ayrý salonda konusunun uzmaný 180 kiþi tarafýndan bilimsel bildirili oturumlarla, panellerle özel oturumlarla iki gün boyunca tartýþýlacak. Ayrýca 150 stantta ürün ve faaliyetler sizlere sunulacaktýr. ISCG kongre fuarý 3. Yýlýnda dünya fuarlar listesine girmeyi baþarmýþtýr.

Ýki gün sürecek etkinlikler kapsamýnda; Elektrik Marketinde Teþvikler, Düzenlemeler ve Fiyatlandýrma, Akýllý þebekelerde Veri Analizi ve þehirler Oturumu, T.C. Çevre ve þehircilik Bakanlýðý, Akýllý Teknokentler, Osb'ler ve Kampüs Üniversiteler, Akýllý þebekelerde Güç Kalitesi Problemlerine Ab Ýle Ortak Çözümler, Akýllý þebekelerde Teknolojik Çözümler Ve Geleceðe Yatýrým, Akýllý Elektrik Daðýtým þebekeleri, Akýllý Gaz Daðýtým þebekeleri ve Akýllý þebekelerde Deðiþen Kullanýcý Eðilimleri konu baþlýklarýnda oturumlar düzenlenecek. Bu kapsamda Obama'nýn Enerji Baþ Danýþmaný John McDonald "her yönüyle dünyada akýllý þebekeler ve þehirlerin mevcut durumu ve geleceði" hakkýnda son geliþmeleri duyurmak için ICSG Ýstanbul 'a katýlacak?à

Yorumlar

Top