PAB MÝMARLIK'TAN TURÝZM YAPILARI ÝÇÝN ALTERNATÝF ÖNERÝLER?à

PAB MÝMARLIK'TAN TURÝZM YAPILARI ÝÇÝN ALTERNATÝF ÖNERÝLER?à

Olasý duraðan dönemlerde fark yaratmak için, turizm yapýlarýna alternatif yaklaþýmlar üretilmesi gerektiðini savunan 2015 Genç Mimar Ödülü sahibi PAB Mimarlýk, çevreye en az müdahale olacak þekilde ele aldýðý yenilikçi ve esnek tasarým anlayýþýyla turizm yapýlarýna farklý bir yorum getiriyor.

Tasarýmlarýný kamu dinamiklerini, yaþantýlardaki deðiþiklikleri ve deðiþkenlikleri referans alarak, uzun araþtýrma ve tartýþmalar sonucunda üreten PAB Mimarlýk kurucularý Pýnar Gökbayrak, Ali Eray ve Burçin Yýldýrým, turizm sektöründe alternatif seçenekler ve alternatif turist profilleri ciddi bir oranda görünür olmaya baþlamýþken, mimari anlamda da bu yeni ihtiyaçlara cevap verecek yenilikçi öneriler sunuyor.

PAB Mimarlýk, turizm sektörünün farklý faktörlerden etkilenmeye müsait bir hizmet alaný olmasýnýn mevcut koþullara adaptasyon becerisi kuvvetli yatýrýmlarý gerekli kýldýðýný dile getiriyor. Turizmde yaþanan duraðan dönemlerde ancak böyle yenilikçi ve fark yaratan yatýrýmlarýn uzun soluklu olarak güçlü kalabileceðini savunan PAB Mimarlýk,  böyle dönemlerde sektöre ivme katabilmek için alternatif yaklaþýmlarýn gerekliliðine vurgu yapýyor.

Büyük ölçekli yatýrýmlardan ziyade mevcut yapýlara minimum müdahalelerle kimliðin dönüþtürülebileceðini savunan PAB Mimarlýk, Kuzey Ege'de yer alan ve uzun zamandýr atýl kalmýþ olan konaklama tesisine getirdiði öneriyle farklý kullanýcýlara hitap edebilmeyi hedeflemiþ. Böyle bir kimlik deðiþiminin kimi zaman mevcut kullanýcý kitlesi için bir yenilenme kimi zaman da farklý kullanýcýlara hitap edebilme imkaný tanýdýðýný ileri süren PAB Mimarlýk, orman içerisinde yer alan konaklama ünitelerini çevreye minimum müdahalede bulunarak hafif strüktürler ve doðal kaplama malzemeleriyle yeniden iþlevlendirmiþ. Konaklama ünitelerine hafif taþýyýcýlarla teraslar ekleyerek, yapýlarýn mekansal zenginliðini artýrmýþ ve ekonomik bir yenileme saðlamýþ. Böylelikle doðal sit alanýnda bulunan yapýlara kontrollü bir yapým tekniðiyle yenileme imkaný doðmuþ. Saðlanan mekan zenginliðiyle kullanýcýlar, tatil sürelerinde iç mekanlar yerine doða ile iç içe olan yarý-açýk alanlarý kullanmaya teþvik edilmiþ. Ayrýca birimlerin her biri iç mekan düzenlemeleriyle birbirinden farklýlaþtýrýlarak 'ev' konforu ve özgünlüðünde konaklama imkaný saðlanmýþ.

Ýzmir Büyükþehir Belediyesi'nin açtýðý Ýzmir Yarýmadasý Stratejik Plan Yarýþmasý'nda 2.lik ödülü alan, önerisini yerel üretici ile turistleri buluþturacak alternatif konaklama ve turizm rotalarý doðrultusunda yapan PAB Mimarlýk, daha sonra bu fikri geliþtirerek Seferihisar Belediyesi'ne sunmuþ. Seferihisar Geçici Turizm Yapýlarý projesi ile Mehmet Kemal Dedeman Turizm Teþvik Ödülü'nü kazanan ekip, Seferihisar'ýn "slow city" kimliðini pekiþtirecek fonksiyon önerileriyle bir dizi yapý tasarlamýþ. Kurgulanan modüler yapý sistemi, düþeyde ve yatayda büyüyerek, kimi zaman kýrsal alanda bir konaklama, kimi zaman bir satýþ birimi ve seyir terasý, kimi zaman ise sahilde bir cankurtaran noktasýna dönüþebilecek kullaným zenginliðinde tasarlanmýþ. Çevreye minimum müdahaleyle yerleþerek hem geçici fonksiyonlar hem de bazý koruma alanlarýnda kullanýma elveriþli olduðu için yapýlarýn, hafif strüktürlü planlanarak hýzla inþa edilip kullanýma hazýr hale gelmesi hedeflenmiþ.

Yorumlar

Top