DENGE YAPI ENERJÝ SEKTÖRÜNE GÝRÝYOR

DENGE YAPI ENERJÝ SEKTÖRÜNE GÝRÝYOR

Konut sektöründe adýný sýkça duyduðumuz Denge Yapý, þimdi de enerji sektörüne giriyor. Urfa Güneþ Enerjisi projesi için gerekli imzalarý atan Denge Yapý, 340 dönüm arazi üzerine 20 megavatlýk güneþ enerjisi santrali kuruyor.

Yenilenebilir sýnýrsýz enerji kaynaðý güneþi, yatýrýma çevirmek isteyen Denge Yapý, önümüzdeki günlerde enerji sektörüne girmeye hazýrlanýyor. 340 dönüm arazi üzerinde 20 megavatlýk güneþ enerji santralinin kurulumunu gerçekleþtirmeyi planlayan Denge Yapý, projesini Urfa'nýn Hilvan ilçesinde gerçekleþtiriyor.

Uzun yýllardýr inþaat sektöründe faaliyet gösteren Denge Yapý, yeni yatýrýmlarýn peþinde. Özellikle Türkiye'nin en büyük ihtiyacý olan enerji yatýrýmlarýna adým atan Denge Yapý, Urfa Güneþ Enerjisi projesi için gerekli imzalarý attý. 25 milyon euro'luk yatýrým deðerine sahip olan projenin altý ay içinde imar çalýþmalarýnýn tamamlanmasý planlanýyor. Ýkinci altý ayda ise Urfa tesislerine güneþ enerjisi panellerinin yerleþtirileceðini söyleyen Denge Yapý Yönetim Kurulu Baþkaný Abdullah Bayram, önümüzdeki aylarda yatýrým çalýþmalarýna baþlayacaklarýný ve 2017 Nisan ayýnda ise projenin tamamlanarak enerji üretimine geçeceklerini açýkladý.

"Yatýrým maliyeti 7-8 sene içinde kendini amorti edecek"
Güneþ enerjisi projesinin imar iþlerini Urfa Belediyesi'yle enerji ile ilgili kýsmýný ise Dicle Elektrik Daðýtým Aþ ile yürüttüklerini anlatan Bayram, "Güneþ enerjisi yatýrýmý pahalý, zahmetli ama ülke menfaati için faydalý bir iþ. Dünyanýn özellikle Türkiye'nin enerjiye çok büyük ihtiyacý var. Bizde sýnýrsýz güneþ enerjisi kaynaðýnýn, içinde olmak istedik. Urfa'da 20 megavatlýk güneþ enerjisi santrali için gerekli imzayý attýk. 1 megavatýn maliyeti yaklaþýk 1,5 milyon dolar. Yaptýðýmýz yatýrým oldukça büyük. 7-8 sene içinde yatýrým maliyetini çýkaracaðýmýzý tahmin ediyoruz" diye konuþtu.

Yatýrýmlarýn devamýnýn geleceðini bildiren Bayram,  20 megavatlýk tesis ile yaklaþýk 20 bin konutun enerji ihtiyacýný Urfa Güneþ Enerjisi projesi ile karþýlayacaklarýný söyledi.

"Türkiye güneþ enerjisi açýsýndan bir cennet"
Türkiye'nin güneþ enerji konusunda bir cennet olduðunu vurgulayan Bayram, ancak Türk yatýrýmcýsýnýn bu konuda çekingen olduðunu belirtti. Abdullah Bayram, þöyle konuþtu: "Türkiye'nin yaklaþýk 70 bin megavatlýk enerjiye ihtiyacý var. Devlet bu 70 bin megavatlýk enerjinin yüzde 30'unu yenilenebilir enerjiyle karþýlamayý planladý. Bu konuda Türkiye henüz çok yeni. Güneþ enerjisinde þu ana kadar yaklaþýk 400 megavatlýk bitmiþ yatýrým var. Ancak müracaat eden firma sayýsý fazla, hatta sayýlarý da hýzla artýyor. Bitmeyen ve baþlama aþamasýnda olan yatýrýmlarý da sayarsak bu rakamýn zaman içinde artacaðýný söyleyebiliriz."

Tüm dünyada olduðu gibi Türkiye'nin de enerjiye ihtiyacýnýn bulunduðuna dikkat çeken Bayram, güneþ enerjisi yatýrýmýnýn devlet teþviki olmadan yapýlmasýnýn çok zor olduðunu belirtti. Bayram, "Bu konuda yatýrýmlarýn artmasý için devlet desteði þart" dedi.



Yorumlar

Top