SARI IþIK: KENTSEL DÖNÜþÜME HAZIRLAN PROJESÝ BAþLADI

SARI IþIK: KENTSEL DÖNÜþÜME HAZIRLAN PROJESÝ BAþLADI

Kentsel dönüþüm ve riskli yapý yenileme sürecindeki vatandaþlarý haklarý ve süreçler konusunda bilgilendirme amacýyla Ýstanbul Serbest Mimarlar Derneði ve Türk Ytong'un iþbirliði ile geliþtirilen SARI IþIK: KENTSEL DÖNÜþÜME HAZIRLAN Projesi, 27 Mayýs 2016 günü Ýstanbul Point Otel'de düzenlenen basýn toplantýsý ile kamuoyuna duyuruldu.

Kentsel dönüþüm sürecindeki vatandaþlarý, baþta mimari ve teknik olmak üzere, karþýlaþacaklarý temel konu baþlýklarý hakkýnda ayrýntýlý olarak bilgilendirmek amacýyla Ýstanbul Serbest Mimarlar Derneði (ÝstanbulSMD) ve Türk Ytong iþbirliðinde hazýrlanan "SARI IþIK: KENTSEL DÖNÜþÜME HAZIRLAN" Projesi, Kadýköy pilot bölge çalýþmasý ile baþladý.

Çalýþma kapsamýnda yayýnlanan ve vatandaþlara ücretsiz olarak daðýtýlacak olan  97 sayfalýk SARI IþIK: KENTSEL DÖNÜþÜME HAZIRLAN Rehberi, toplam 15 yýllýk bir süreçte riskli yapý stasündeki yaklaþýk 12 bin binanýn yenileneceði Kadýköy'de yaþayan vatandaþlardan alýnan görüþler ýþýðýnda hazýrlandý. ÝstanbulSMD üyesi mimarlarýn ve konusunda uzman teknik insanlarýn katkýlarýyla hazýrlanan rehberin tüm içeriðine www.kentseldonusumehazirlan.com internet sitesinden de ulaþmak mümkün.

Kentsel dönüþümün tanýmýndan, ilgili kanunlara, sürece dahil olan kamu ve özel sektör temsilcilerinin görev ve sorumluluklarýndan, projelendirme, sözleþme aþamalarýna kadar kentsel dönüþüm sürecinin tüm aþamalarýný özetleyen SARI IþIK: KENTSEL DÖNÜþÜME HAZIRLAN rehberi, kritik karar noktalarý için vatandaþlarý haklarý ve sorumluluklarý konusunda önceden bilgilendiriyor.

"Saðlýklý ve kaliteli yaþam alanlarýna ihtiyacýmýz var"
Mimarlýk sektörünün ülke çapýndaki en saygýn sivil toplum örgütlerinden biri olan Ýstanbul Serbest Mimarlar Derneði (ÝstanbulSMD) Baþkaný Prof. Ertun Hýzýroðlu, kentsel dönüþüm sürecindeki en kritik faktörün saðlýklý ve kaliteli yaþam alanlarýnýn doðru projelendirilmesi olduðunu belirtti: "Baþta Kadýköy olmak üzere Ýstanbul'un çeþitli yerlerinde kentsel dönüþüm hareketinin gün geçtikçe hýzlandýðýný ve yoðunluk kazandýðýný görüyoruz. Mülk sahipleri, belediyeler, müteahhitler ve bakanlýklar arasýnda süregiden bu yenileme faaliyeti oldukça karmaþýk ve zorlu. Öncelikli ihtiyacýmýzýn saðlýklý ve kaliteli yaþam alanlarý olduðunu unutmamamýz lazým. SARI IþIK: KENTSEL DÖNÜþÜME HAZIRLAN Projesi aracýlýðý ile vatandaþlarýn mimarlýk bilimiyle doðrudan iliþkiye geçtiði bu süreci elimizden geldiðince özetlemeye, onlara yol göstermeye gayret ettik?à"

"Vatandaþlarýn doðru bilgiye sahip olmasý çok önemli"
Yapý malzemeleri sektörünün lider markasý Türk Ytong Yönetim Kurulu Baþkaný F. Fethi Hinginar, vatandaþlarýn içinde bulunduðu sürece dair olabildiðince bilinçlenmesi gerektiðini vurguladý: "Dönüþümün en üst seviyede gerçekleþtiði Kadýköy'de yapýlan araþtýrmalarda, ilçe sakinlerinin pek çok konuda bilgiye ihtiyaç duyduklarýný gözlemledik. Bundan hareketle, mimarlarý mülk sahipleri ile bir araya getirerek, vatandaþlarýn doðru bilgiye eriþebilecekleri bir proje hazýrladýk. Türk Ytong için kentleþmenin nitelikli geliþimi her daim önemli konu baþlýklarýndan biri olmuþtur. Özellikle içinde bulunduðumuz dönemde, kentsel dönüþüm sadece Ýstanbul'da deðil, ülke genelinde önemli bir gündem maddesi. Ýnanýyorum ki, SARI IþIK: KENTSEL DÖNÜþÜME HAZIRLAN Projesi Kadýköy ile baþlayarak, pek çok il ve ilçeye yayýlacak kapsamda bir bilgilendirme hareketi olacak?à"

Ýþ yoðunluðu yüzde 30 arttý

Türkiye çapýndaki kentsel dönüþüm faaliyetleri kapsamýnda en büyük çalýþma sahasý Ýstanbul. Ýstanbul genelinde riskli yapý tespiti yapýlan bina sayýsý 39.102 olup, riskli yapý olduðu onaylanan yapýlarýn sayýsý ise 38.590. Riskli yapýlarýn 165.944 adedi konut, 24.287 adedi iþyeri olmak üzere 190.231 baðýmsýz birimden oluþuyor. Bu yenilemenin büyük bir kýsmý Kadýköy'de gerçekleþiyor. Resmi olmayan verilere göre Kadýköy ilçesinde 12 bin binanýn daha riskli yapý statüsünde deðerlendirilmesi bekleniyor. Hali hazýrda 1200'e yakýn inþaatýn ayný anda devam ettiði bölgede kentsel dönüþüm faaliyetlerinin 15 yýl daha süreceði tahmin ediliyor. Sürecin büyük kýsmý yýk-yap þeklinde ilerlediði gibi, iþ yoðunluðunun%20 ile %30 arttýrdýðý belirtiliyor.

Kýsaca 6306 sayýlý kanun

31 Mayýs 2012 tarihinde kabul edilen 6306 Sayýlý Afet Riski Altýndaki Alanlarýn
Dönüþtürülmesi Hakkýnda Kanun, bugün halk arasýnda "Kentsel Dönüþüm Yasasý" olarak biliniyor. Kentsel dönüþüm yasasýyla, kentlerdeki nitelikli yapý stokunun artýrýlmasý ve düzenlenmesi ile deprem, sel, toprak kaymasý gibi doðal afetler nedeniyle oluþabilecek büyük yýkýmlarýn önlenmesi amaçlanýyor.

Kanunun esas çýkýþ sebebi 1999'da yaþanan Marmara Depremi.  Yasa, yaþanan afetin ardýndan binalarýn risk taþýyýp taþýmadýklarýnýn tespit edilmesi, risk taþýyorlarsa güçlendirilmelerini ya da yýkýlýp yeniden yapýlmalarýný öngörüyor.

"SARI IþIK: KENTSEL DÖNÜþÜME HAZIRLAN"rehberinin içeriði www.kentseldonusumehazirlan.com internet sitesinin yaný sýra, projenin sosyal medya hesaplarýndan da tüm kamuoyu ile paylaþýlacak. Ýlçenin önemli yaþam merkezlerine belli günlerde kurulacak "Sarý Iþýk" masalarýndan ise vatandaþlara bilgilendirme yapýlacak.





Yorumlar

Top